15 razloga zašto je čaj zdrav

Home > OSTALI ČAJEVI > 15 razloga zašto je čaj zdrav

15 razloga zašto je čaj zdrav

Reći ću Vam 15 razloga zašto su čajevi dobri za nas.

Prvo treba reći da postoje dvije vrste čajeva. Jedni su biljni čajevi, a drugi su tradicionalni koji se prave od biljke Camelia Sinesis i oni su zeleni, crni i bijeli.

15 razloga zašto čaj:

 1. Čaj sadrži antioksidanse i vitamine

Antioksidansi djeluju tako da sprječavaju da naše tijelo zahrđa. Time nam pomažu da ostajemo mlađi i još nas štite od oštećenja koje prouzrokuju onečišćenja u prirodi. Tu Vam savjetujem da pijete bijeli čaj koji je manje obrađen od crnog ili zelenog čaja pa zadržava korisnije antioksidanse.

S druge strane čajevi su prepuni svih vrsta vitamina, osobito bi ovdje napomenuo bogatstvo vitaminom C, koji nama kao ljudima pomažu u mnoštvu stvari.

 1. Čaj ima manje kofeina od kave

Biljne vrste čajeva ne sadrže kofein, dok tradicionalni čajevi (crni, zeleni) imaju manje od 50 posto onog kofeina obično sadržanog u kavi. To znači da ga možete konzumirati, a da pritom ne patite od loših učinaka na vaš živčani sustav. Ako se pak pokušavate prebaciti s kave na čaj, pokušajte sa onim čajevima koji sadrže nešto kofeina. One tipa crni ili zeleni jer s njima dobijete učinke budnosti koje nam daje kava, a opet ne postajete ovisni o kavi gdje tada osjećamo posljedice tipa depresija, loše raspoloženje itd.

 1. Čaj može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara

Postoji mnogo istraživanja i literature o zdravlju čaja na srce. To je zdravstveni učinak čajeva za koji postoje najjači potvrđeni dokazi.

Nedavno objavljena studija objavljena ranije ove godine govori da su oni koji su duže vrijeme u istraživanju pili jednu do tri šalice zelenog čaja na dan imali gotovo 20-postotno smanjenje rizika od srčanog udara i 35 posto smanjenog rizika od moždanog udara. Oni koji su pili četiri ili više šalica zelenog čaja dnevno imali su 32-postotno smanjenje rizika od srčanog udara i niže razine LDL kolesterola.

 1. Čaj može pomoći kod mršavljenja i ne sadrži kalorije

Istraživanja o tome nisu snažno utemeljena, naime studije koje su pokazale učinak mršavljenja ovisile su o potrošnji velikih količina čaja, često i u obliku tableta. Čaj je i izvrsna bez kalorijska alternativa vodi, bez dodataka naravno. On nam daje bezbroj mogućnosti za miješanje sa različitim okusima.

 1. Čaj može pomoći u zaštiti vaših kostiju

Podaci iz nedavnih istraživanja na životinjama pokazali su da zeleni čaj može spriječiti gubitak gustoće kostiju.

 1. Čaj je saveznik za vaš lijepi osmijeh 🙂

Japanski znanstvenici su otkrili da čaj može pomoći kod zdravlja zubiju. Naime, čaj mijenja pH u ustima kada ga pijete i time sprječava nastajanje karijesa. Uza sve to, čaj i za razliku od mnogih drugih napitaka, ne nagriza zubnu caklinu.

 1. Čaj može pojačati imunološki sustav

Istraživanja su pokazala da čaj može poboljšati učinak imunoloških stanica kako bi puno brže stigle do svojih odredišta. A uz to je i većina čajeva bogata vitaminom C, koji pomaže našem imunitetu.

 1. Čaj može pomoći u borbi protiv raka

Studije o tome trenutno su podijeljene, što znači da je potrebno više istraživanja. Ali, u međuvremenu, ako imate obiteljsku povijest raka i želite učiniti sve što možete, možete povećati konzumaciju čaja, pošto postoje neke indicije da on pomaže u vezi ove stvari.

 1. Biljni čaj može poboljšati metabolizam i ublažiti probavne smetnje

Biljni čajevi, osobito kamilica, mogu biti dobri za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva jer su antispazmodični. A đumbirski pak čajevi mogu smiriti mučnine.

 1. Biljni čajevi liječe slabokrvnost (anemiju)

Čajevi koji u svojem sastavu imaju bogatstvo željezom, tipa čaj od koprive, su jako dobri za liječenje slabokrvnosti.

 1. Dobar za vaše psihičko zdravlje

Neki čajevi također mogu pomoći u prevladavanju osjećaja depresije i pomoći u podizanju raspoloženja tako što stimuliraju proizvodnju serotonina i dopamina koji imaju antidepresivne učinke.

 1. Detoksificira tijelo

Neki čajevi su stimulans za jetru, i time mogu ubrzati proces kojim se oslobađaju toksini iz našega tijela, pomažući time smanjiti metaboličko opterećenje (žuti čaj pogotovo).

 1. Smanjuje upale

Redovito konzumiranje čaja povezano je sa smanjenjem imunološkog odgovora koji može smanjiti nepotrebne upale u tijelu

To također može pomoći ublažiti simptome uobičajenih stanja kao što su artritis, giht i kronične glavobolje.

 1. Za zdravu kožu

Vitamin E kojeg sadrže određeni čajevi (čaj od kima, bijeli čaj itd) sprječava prerano starenje, neutralizira slobodne radikale i pruža mladenački sjaj našoj koži.

 1. Protiv blažih prehlada

Neki čajevi su jako dobri kod običnih blažih upala grla, jer pročišćavaju naše dišne puteve od sluzi koja se nakuplja za vrijeme prehlada.

I to bi bilo to, sada znate kako čajevi mogu pomoći nama ljudima, a ako Vas zanima više ili vas zanima samo određeni učinak za pojedinu vrstu čajeva probajte naći na mojem kanalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
TOP 6 čajeva protiv slabokrvnosti ili anemije

Pogledajte koji su to TOP 6 čajeva protiv slabokrvnosti ili anemije u ovome videu, jer znamo da ljudi koji boluju...

Close