5 razloga zašto Avokado svaki dan

Home > OSTALO > 5 razloga zašto Avokado svaki dan

5 razloga zašto Avokado svaki dan

Avokado inače u prosjeku sadrži približno 1000 mg kalija (duplo više od banane na primjer), a uz to sadrži i 20 esencijalnih vitamina i minerala i 18 amino kiselina. Možemo reći, dosta dobro za biljku koja je samo mrvicu veća od domaće kruške. Ali, ono što avokado čini unikatnim je to što ta biljka pruža našem tijelu kada ju konzumiramo.

Avokado je izvanredno voće koje pomaže u reguliranju krvnog tlaka i održavanju zdravlja očiju.

Isto tako je i bogat izvor B i C vitamina te time jača naš imunološki sustav te je dobar protiv raznih infekcija i bolesti.

Avokado je još i bogat E vitaminom i fitokemikalijama tipa glutation i ksantofil što znači da je dobar i za obnavljanje stanica tijela, što pak pomaže u suzbijanju stvaranja mutacija stanica drugim riječima pojave raka. Znači nije čaj, ali opet jako ljekovita i korisna biljka pa sam je odlučio spomenuti.

Možda će neke odbiti to što je avokado dosta bogat mastima, ali treba naglasiti da i ovdje avokado nije posve loš jer sadrži različite tipove masti, a većina ih je onog zdravijeg tipa. Mononezasićene masti koje sadrži avokado nam inače pomažu kod reduciranja razine lošeg kolesterola, što je primarno za održavanje zdravlja srca.

Evo i 5 glavnih razloga zašto bi trebali jesti avokado svaki dan!

1) Avokado je izuzetno bogat zdravim hranjivim tvarima

Evo i nekoliko najzastupljenijih hranjivih sastojaka koje sadrži jedan uobičajen obrok od 100 grama avokada:

Također sadrži i male količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka te još malo vitamina A zatim vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina) i B3 (niacina).

Takvi obrok ima obično i 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti. Iako sadrži 9 grama ugljikohidrata, 7 od tih su vlakna, tako da je zapravo samo 2 grama pravih ugljikohidrata. Avokado isto tako ne sadrži kolesterol ili natrij, a sadrži jako malo lošijih zasićenih masti.

Zbog toga je avokado obožavan od neki kuhara stručnjaka koji smatraju da su ove tvari, kojih avokado skoro da i nema, dosta štetne, međutim o toj temi se još vode znanstvene debate, jesu li one baš toliko štetne ili ne.

2) Avokado smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti su u zapadnim zemljama uvijek među prva tri najčešća uzročnika smrti.

Znači dobar način za spriječiti sve to i da se zaštiti od tih srčanih oboljenja je da se jede zdravija hrana, a avokado definitivno spada u tu kategoriju. To je zahvaljujući tome što avokado sadrži mali udio zasićenih masti, a visok udio zdravih nezasićenih masti.

Postoje istraživanja koja su utvrdila da avokado:

  • Značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola
  • Smanjuje trigliceride u krvi za 20%
  • Smanjuje LDL kolesterol za čak 22%
  • Povećava HDL (dobar) kolesterol za 11%.

Također, avokado sadrži i antioksidanse tipa karotenoidi i fenoli koji pomažu u sprečavanju upala i oksidativnog stresa, a uz to i poboljšavaju cirkulaciju.

3) Avokado je bogat snažnim antioksidansima, a neki su jako dobri za vaše oči!

Avokado ne samo da omogućuje povećanu apsorpciju antioksidanata iz druge hrane, već je i sam bogat antioksidansima. To uključuje karotenoide lutein i zeaksantin koji su jako važni za zdravlje očiju. [1] , [2]

Postoje neka istraživanja koja pokazuju da su ti spojevi povezani sa time da smanjuju rizik pojave mrene na oku i makularne degeneracije što su dosta česte bolesti kod starijih odraslih osoba. [3] , [4]

Stoga bi svakodnevno jedenje avokada trebalo imati velike koristi za zdravlje vašeg oka.

4) Pomaže u održavanju, a kod nekih i kao pomoć, za smanjivanje kilaže

Znači postoje neki dokazi da je avokado dobra hrana za mršavljenje. Naime, u  jednom istraživanju, ljudi koji su uz obrok jeli i avokado osjećali su se 23% zadovoljnijima i imali su 28% manju želju za jelom u narednih 5 sati, u odnosu na ljude koji uz obrok nisu konzumirali ovo voće. [5]

Ako se uzme u obzir da bi to trebalo dugoročno vrijediti onda možemo reći da, dodavanje avokada u vašu prehranu svakodnevno može pomoći da prirodnim načinom smanjite unos kalorija, a uz to će vam još i olakšati da se pridržavate zdravih prehrambenih navika.

Avokado je također bogat vlaknima i sadrži kao što smo rekli vrlo malo ugljikohidrata, dvije su to osobine koje bi vam također trebale pomoći u gubitku kilograma ili barem u održavanju istih. Naravno, to je samo pripomoć, za značajniji gubitak kilograma u kratkom vremenu nema ništa bez potpunog posvećivanja tom cilju.

5) Stabilizira krvni tlak

Prema američkom znanstvenom udruženju avokado je izvrstan prirodni izvor kalija. I samo znači, jedan jedini obrok sa avokadom pokriva 14% naših dnevnih potreba za kalijem što pomaže našem tijelu da održava krvni tlak u normali.

Znači kao što vidite avokado je super zdravo i korisno voće i vrijedi ga ukomponirati u svakodnevnu rutinu, ili ako ništa drugo onda barem svako malo uzeti pokoji griz. Ima višestruke koristi pa probajte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
nannezdravijiTHUMB
Najnezdraviji čajevi!

Pogledajte u članku ili na videu koji su to najnezdraviji, to jest najlošiji čajevi koje treba izbjegavati ako želite biti...

Close