Bijeli čaj – Bjeli caj – Kožne bolesti

Bijeli čajevi spadaju u skupinu jako rijetkih zelenih čajeva i ime su dobili po bijelim listićima. Oni su bijeli zbog kratkih bijelih dlačica. U njihovoj preradi listići se osuše i fermentacija ih jako slabo zahvati. Bijeli čaj poznat je pod nazivom eliksir dugovječnosti i ljepote te se smatra glavnim sastojkom eskalira mladosti. Napitak od bijelih čajeva je blijed, bogatiji antioksidansima čak i od zelenog čaja, sastoji najmanje kofeina te diskretnog okusa. Od bijelih čajeva posebno se ističu čajevi PAI MU TAN i SILVER NEEDLE. Izrazito je poznata ljekovitost bijelih čajeva, a tajna je u tretiranju listića tijekom branja te kod njihove prerade. Ako niste sigurni u kvalitetu bijelog čaja onda če vam pomoći činjenica da su bijeli čaj stoljećima pili carevi i bogati tj. privilegirani stalež.

 

Ljekovita svojstva – bijelog čaja

Bijeli čaj

Bijeli čaj izrazito je ljekovit. To nije iznenađujuće jer potječe iz iste biljke (Camellia sinensis) kao i crni te zeleni čaj ali se kod obrade bijeli čaj najmanje obrađuje i tako zadržava najviše hranjivih i ostalih izrazito ljekovitih tvari te najmanje kofeina (zbog minimalne obrade). Sve to čini ga najboljim, najačim i prvenstveno najljekovitijim čajem u svijetu.

Ostala ljekovita svojstva dokazana znanstvenim istraživanjima:

 • izrazito dobar kod sprečavanja kancerogenih stanica,
 • na Oregon institutu dokazano je da konzumacija bijelog čaja može zaštititi od raka debelog crijeva,
 • na sveučilištu Kingston također je dokazano da bijeli čaj zbog svog sastava znatno smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, bolesti srca, artritisa,
 • bijeli čaj je pomaže kod borbe organizma s virusima i bakterijama, za što su zaslužni antioksidansi kojima ovaj čaj obiluje. Studije su pokazala da može olakčati čaki i simptome HIV – a,
 • bijeli čaj isto tako smanjuje iscrpljivanje elastina i kolagena zbog čega je posebno poznat i izdvojen od ostalih skupina čajeva jer bijeli čaj na taj način smanjuje osobine starenja te je zbog toga dobio naziv eliksir dugovječnosti i ljepote. Studija je pokazala da bijeli čaj smanjuje njihovu aktivnost za oko 80%,
 • može smanjiti razinu šečera u krvi,
 • ublažuje simptome dijabetesa,
 • opušta tijelo što pomaže kod smanjivanja stresa, i ojačava organizam,
 • znatno smanjuje pojavu krvarenja desni te zubnog karijesa, a to bijeli čaj može zahvaliti zbog svog izrazitog bogatstva fluoridima,
 • izuzetno je dobar kod mršavljena zato jer djeluje na ubrzanje metabolizma, a to sprečava da organizam sprema zalihe tj. masnoću,
 • smanjuje kolesterol,
 • pomaže kod visokog tlaka tj. pomaže kod poboljšavanja funkcija arterija što smanjuje visoki tlak i pomaže kod održavanja normalnog tlaka, a zbog toga i znatno smanjuje mogućnost moždanog udara,
 • studija u Ohiou je dokazala da bijeli čaj pomaže kod zaštite kože od štetnog utjecaja sunčevih zraka,
 • smanjuje rizik od moždanog udara (prvenstveno zato jer poboljšava funkciju arterija),
 • istraživanja su potvrdila da bijeli čaj jača kosti. Naime ljudi koji piju bijeli čaj imaju veću gustoću kosti i kosti su jače,
 • jača imunitet cijelog organizma.

Ovdje su najvažnija ljekovita svojstv bijelog čaja. Naime najveća snaga bijelog čaja je u sprečavanju raznih bolesti i u tom području je nezamjenjiv. Svakako se preporuča piti ovaj izuzetno ljekovit napitak.

 

Priprema – bijelog čaja

Bijeli čaj

 1. Kuhajte vodu do oko 80 i 90°C (nije osjetljiv na temperaturu kao zeleni čaj).
 2. Ostavite vodu da stoji 1 – 3 minutu.
 3. Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite dvije male žličice.
 4. Ulijte vodu u šalicu.
 5. Ostavite šalicu oko 5 minuta.
 6. Nakon 5 minuta možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog i nadasve zdravog, egzotičnog i sladkastok napitka.

 

Dodaci kuhanom – bijelom čaju

Dodaci kuhanom bijelom čaju

Pravi poznavatelji bijelog čaja pit će ovaj napitak bez sladila. Naime zaslađivanjem čaja dobivate drugi okus, a okus čaja ne preporuča se kvariti. Ipak bijeli čaj možete zasladiti sladilom, medom limunom ili mlijekom, ali trebate imati na umu da ne pretjerate.

 

Pakiranja – bijelog čaja

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama. Izuzetno važno je da kupljeni čaj bude dobro zapakiran u ambalaži u kojoj ne dolazi u doticaj s vanjskim zrakom.

 

Čuvanje – bijelog čaja

Čuvanje bijelog čaja

Kao i svaki čaj tako i bijeli gubi na svojoj kvaliteti ako se dobro ne čuva. Bijeli čaj preporuča se čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži bez doticaja zraka, ili u što manjim posudama upravo zato da ima što manji doticaj sa zrakom.

I opčenito kao i večinu ostalih čajeva tako i bijeli čaj čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Obratite pažnju na to da bijeli čaj čuvate dalje od vlage (kuhinja nije pogodno mjesto za čuvanje bijelog čaja).

 

Uzgoj i berba – bijelog čaja

Uzgoj i berba bijelog čaja

Bijeli čajevi uzgajaju se u Kini, prvenstveno u provinciji Fujian. Listići se ubiru od iste biljke (Camellia sinensis) kao i za zeleni te crni čaj. Najbitnije za uzgoj bijelih čajeva jest odabir listića što određuje njegovu kvalitetu.

Najbolje vrijeme za berbu je rano proljeće. Listići se beru ručno, a za najbolji bijeli čaj beru se nezreli listići koji se ubiru kratko prije nego što se pupoljci potpuno otvore. Izrazito je rijedak jer nema berbe kada je mraz ili za vrijeme kišnih dana. Isto tako biljka se mora uzgajati na posebnoj nadmorskoj visini tlu te klimi stoga i ne čudi njegova cijena.

 

Obrada i razvrstavanje – bijelog čaja

Obrada i razvrstavanje bijelog čaja

Obrada bijelog čaja je relativno jednostavna u odnosu na obradu zelenog i crnog čaja. Obrada se sastoji u tome da nakon što se nezreli listići uberu oni se umjesto sušenja na zraku, pare i tako zadržavaju gotovo sva svoja dobra svojstva, a fermentacija ih zahvati samo u jako malom dijelu oko 2%. Kod njihove obrade nema valjanja i ostalih tehnika.

Postoji puno vrsti bijelih čajeva. Među najpoznatijima su Silver Needle, Pai mu tan, Shou Mei, Gong Mei.

 

Porijeklo i povijest – bijelog čaja

Porijeklo i povijest bijelog čaja

Bijeli čaj ima jako dugu povjest. Iako nisu poznate sve pojedinosti zna se da su ga za piće koristili samo carevi i bogati tj. privilegirani. Prvi put bijeli čaj se naravno spominje u Kini.

Prvi put priča o bijelom čaju počinje za vrijeme dinastije Tang (618 – 907). Priča se da je bio cijenjen i skup te da ga je rijetko ko pio. Posebnost tog vremena je i način obrade koja se razlikuje od današnje.

Bijeli čaj bio je glavni izbor čaja Song dinastiji u Kini (960 – 1279). Upravo zbog Song dinastije ovaj čaj je postao vrlo cijenjen. Posebno se koristio za Song čajne ceremonije, a slično toj ceremoniji je i Japanska čajna ceremonija.

1876 godine bijeli čaj se spominje u engleskoj javnosti. U tom vremenu postojale su dvije vrste čaja crni i zeleni, a bijeli čaj spadao je u kategoriju crnog.

Danas bijeli čaj postaje sve više i više poznatiji te se sve više upotrebljuje. To može zahvaliti svojim izuzetno dobrim svojstvima i dobrom okusu, a vrlo važno je i činjenica da mu je cijena prihvatljiva ali još uvjek visoka.

 

Ostalo

Budući da se radi od iste biljke te se jako puno pazi na postotak fermentacije bijelog i zelenog čaja pa oni imaju slična svojstva i sastav. Tome još više svjedoči i činjenica da se bijeli čaj smatrao nekada smatrao zelenim. Najvažnije kemiske sastavnice bijelog čaja s kojima je izuzetno bogat su: antioksidansi i EGCG (EpiGalloCatechin Gallate). Još jedno izuzetno važno svojstvo bijelog čaja je vrlo niski postotak kofeina i to 25% manje od zelenog, a neuspoređujući manje od crnog čaja. Naime bijeli čaj sadrži prosječno 15mg kofeina (zeleni 20 mg, a crni 40mg), što ga čini izuzetno pogodnim napitkom, a zbog te činjenice izuzetno je i ljekovit tj. ljekovitiji od ostalih čajeva.

Zanimljivo

Mnogi smatraju da je bijeli čaj eliksir dugovječnosti i ljepote te glavni sastojak eskalira mladosti. To je točno i potvrđeno znanstvenim istraživanjima. Naime došlo se do zaključka da bijeli čaj smanjuje potrošnju proteina koji se nalaze u strukturi kože. Radi se o kolagenu i elastinu. Do starenja kože dolazi nakon 25 godine jer se procesi obnavljanja kože počnu usporavati, a nakon 45 godina dolazi do hormonalnih promjena koje isto tako jako utječu na još sporije obnavljanje stanica te s vremenom dolazi do opuštanja kože, bora itd.

Kolagen

Kolagen je protein koji koži daje čvrstinu i sprečava opuštanje kože. Ima ih 28. Prisutstvo nalaze u cijelom tijelu.

Elastin

Elastin je protein koji koži daje fleksibilnost i čvrstinu. On je zaslužan što se nakon istezanja koža vrača u prvobitni položaj. Nakon starenja smanjenje ovog proteina rezultira naboranom kožom.

Ova dva proteina iscrpljuju se starenjem, a bijeli čaj smanjuje iscrpljivanje ovih dva proteina,a s time održava ljepotu. Koristi se kod brojnih kozmetičkih i ostalih proizvoda. Stoga dobili ste još jedan razlog zašto piti bijeli čaj.

One thought on “Bijeli čaj – Bjeli caj – Kožne bolesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Šipak i čaj od šipka
Šipak – Čaj od šipka – Šipak čaj – Vitamin C – Sprečava viruse

Šipak i čaj od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala, pomaže kod infekcije mokraćnog sustava, čisti dišne puteve i olakšava disanje,...

Close