Čaj – Liječenje bolesti – Bilje

Home > blog > Čaj – Liječenje bolesti – Bilje

Čaj – Liječenje bolesti – Bilje

Svi pravi čajevi proizvode se iz biljke Camelije sinensis. To je grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa latinskog imena Camellia sinensis. Camellia sinensis je biljka s čvrstim, kožastim i eliptičnim listovima te bijelim cvijetovima. Ova biljka skromnog izgleda raste na visoravnima Kine, Japana, Indije, Gruzije te na južnim padinama Kavkaza i na Javi. Iako može doseći visinu od 9 metara u divljini, biljka se reže na visini od 1 metar zbog većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Biljka raste samo u toplim klimama, i to na visinama do 2100 metara. Što je visina veća, veća je i kvaliteta čaja tj. bolji je okus. Na nižim visinama listovi narastu za otprilike jedan tjedan, a na većim visinama rastu i do nekoliko tjedana.

Zbog klime, nadmorske visine, tla te postupaka obrade biljke Camellia sinensis dobili smo tri osnovne vrste čaja: crni, zeleni i crveni.

Najvažnija razlika između ova tri čaja je postupak obrade tj. Fermentacija. Na zapadu fermentirane čajeve zovu crni čajevi (listovi čaja su crni), nefermentirane čajeve zovu zeleni čajevi (listovi su zelene boje tj. sačuvanog prirodnog oblika) i polufermentirane čajeve zovu crveni.

Danas je čaj (zeleni čaj kao glavni i najljekovitiji predstavnik) najtraženiji napitak (traženiji i od kave), a sve se više i više traži na tržištu, što je sasvim opravdano zbog svoje izrazite ljekovoitosti.

Povijest čaja

Povijest i širenje čaja iz Kine

Prema legendi kineski car Shen-Nung 2737. godine prije Krista otkrio je čaj. Legenda kaže da je car u jednom od mnogobrojnih lovačkih izleta, nakon što se umorio od lova stavio prokuhavat malo riječne vode. Slučajno zbog vjetra upalo je u kipuću vodu nekoliko listića i zamutilo vodu. Car Shen-Nung bio je znanstvenik te nije mogao odoljeti, a da ne proba tu tekućinu dobrog i njemu nepoznata mirisa. Car je bio oduševljen tim osvježavajućim napitkom, te ga se posebno dojmilo što više nije bio umoran od lova. I tako je potekao čaj koji danas osvaja svijet.

Smatra se da su kulturu svakodnevnog pijenja čaja prvi proširili budistički monasi. Oni su čaj koristili kao napitak u meditaciji zato što budi energiju te poboljšava raspoloženje, tj. Pospješuje tjelesni mir.

Značenja riječi čaj:

  1. Prvo značenje riječi čaj su prerađeni, mladi listovi čajeva grma (Camelije sinensis).
  2. Drugo značenje je piće dobiveno prelijevanjem listova čaja uzavrelom vodom.
  3. Napitak od raznih drugih biljaka.
  4. Čaj je društveni običaj kada se okupljamo uz čaj.

Camelije sinensis su listići od kojih se radi čaj. U svakodnevnom govoru upotrebljava se riječ u jednini (čaj), a zapravo tu se radi o jako velikom broju čajeva.

Ovdje spadaju razni pripravci dobiveni od listića, cvjetova, stabljika, plodova ili korijenja raznih biljaka. Tu spada jako veliki broj čajeva, a nekima od njih se pridaju i ljekovita svojstva.

Tu izdvajamo jako veliku skupinu domaćih čajeva poput šipka, kamilice, lipe, kadulje, sljeza, i dr., te pripravke od komadića sušenog voća npr. crnog ribiza, limuna, naranče, jagode, maline, jabuke, višnje, marelice, banane, i dr.

Također postoje i razne mješavina voćnih čajeva kao vrlo ukusni napici bogati vitaminima i raznim drugim korisnim sastojcima. Ti čajevi danas osvajaju tržište, a neki od njih su: Šumsko voće, Naranča-ananas, Crvena naranča, Jagoda-malina, i dr. Tu spadaju i mješavine egzotičnih naziva, što i odgovara njihovu sastavu, kao npr. Hawaii cocktail, Pina colada itd. Ovdje spada i Rooibos(crveni grm) napitak iz Južne Afrike.

Iznimku među raznim čajevima predstavlje Yerbe Mate (Iiex Paraguariensis Saint Hilarie). To je piće argentinskih kauboja gauchosa. On u sebi sadrži tein isto kao i pravi čaj

Tein, istovjetan je kofeinu što ga sadrži zrno kave. On je bitna komponenta čaja. Tein u čaju pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu, a kofein u kavi utječe negativno na srce i krvotok. Tein određuje svojstva čaja i njegovo djelovanje na ljudski organizam.

Svi se ti napitci, kao i pravi čajevi, pripremaju na isti način (hrpicu osušenih listića, cvjetića, plodova, korijenja ili korice prelijeva se kipućom vodom, a zatim pušta da odstoji u njoj nekoliko minuta), ali to je ujedno i sve što im je zajedničko.

Korijen riječi čaj

Riječ čaj je nastala u drevnoj Kini. Kina je stoljećima bila jedina zemlja u kojoj se ta biljka uzgajala i zvala se tê. Na kantonskom dijalektu čaj se zove Chá.

Čaj je u Europu došao kopnenim putem preko Rusije, a morem su ga dovezli Nizozemci.

Rusi su ranije upoznali čaj te se iz ruskog jezika prenio nazv čaj.

Slovo i nastalo je iz izraza ch’a a ye („cha i“ = čajni listići).

Poslije Kine, čaj se udomaćio i u zemljama (Japan, Tajland, Mongolija i Koreja) te se naziva cha.

Dalje se riječ širila kroz Indiju do Turske i arapskih zemalja Sjeverne Afrike. Na tom prostoru nazivi za čaj su Indija = chay, Iran = cha-yi, Turska = caj, Egipat = chai, Maroko = shai.

Čajni vrtovi

Čajni vrtovi u Kini

Poznati čajni vrtovi nalaze se u provincijama Fukien, Anhwei, Chekiang, Kiangsi. U Kini i Tajvanu područja čaja obuhvačaju oko ¼ površine zemlje od 10 milijuna km2.

Provincije

Fukein

Fukein je provincija koja se nalazi na istočnim obroncima Wu-I. Poznata je po proizvodnji vrhunskih bijelih čajeva.

U vrtovima se proizvodi i čitav niz drugih čajeva kao SHUI HSIEN, MAO HAI, T’IEH LO HAN, TA PAI, HUNG P’IEH, WU TUI, KUNG FU, PAI MAO HOU IAO SHE, LIEN PAI PAI MAO i dr.

Chekiang (Zheijang)

Ova provincija obuhvaća područje Šangaja. Poznata je po proizvodnji čaja LUNG CHING (Long ching, Zmajev izvor). Koristi se posebna metoda dobivanja čaja gdje se čaj samo osuši pa zadržava sve svoje prirodne sastojke. Ta metoda dobivanja Lung Ching-a daje izvrsnu kvalitetu tzv. natural leaf. Poznati natural leaf čajevi su Pei Hou, Temple of Heaven, Yuet Wah, Chun Mee, Gunpowder, Lung Ching.

Pei Hou zeleni čaj koji se uzgaja na teško dostupnim vrhuncima (na visinama 1200 m). Berba je jedanput godišnje, u proljeće i jako je cijenjena vrsta.

Yuet Wah zeleni čaj, a listići su mu u obliku prstena.

Gunpowder zeleni čaj, listići su mu savinuti u kuglice.

Anhwei (anhui)

Smještena je zapadno od Šangaja. Poznata po čajevima Keemun, Chun Mee, Mao Feng.

Njega i zaštita

Suvremena kultura čaja podrazumijeva odvod suvišnih voda i bujica, ili pak navodnjavanje, karakteristično samo za neke predjele, redovitu obradu tla (preoravanje i okapanje) kako bi tlo bilo rahlo i porozno, te prihranjivanje i gnojidbu.

Čaj najbolje uspjeva na mladom vulkanskom zemljištu, kad je površinski sloj humusa dobro obrađen i bogat dušikom, fosfatima i kalijem.

Čajevac nije previše osjetljiv te ne traži odviše zaštite od štetočina i bolesti.

U sjevernoj Indiji najveći je neprijatelj biljke crveni pauk, dok je u južnoj Indiji, na Šri Lanki i Javi, kao i u istočnoj Africi, napadaju različite vrste plijesni.

LIJEČENJE BOLESTI

Općenito o bolestima

Općenito o liječenju bolesti čajevima i ljekovitim biljem

Bolest je općenito svaka pojava u organizmu koja dovodi do otežavanja obavljanja različitih funkcija u tom organizmu. Postoje različite bolesti koje prouzrokuju različite probleme kao naprimjer slabost, svrbež, vrućicu, glavobolju ili neku drugu bol, socijalne probleme ili smrt. Postoje razne bolesti i razne podjele bolesti.

Evo nekih :

  • prema uzročnicima bolesti dijelimo na: bakterijske, virusne, gljivične,
  • zarazne i nezarazne bolesti,
  • nasljedne, nenasljedane i urođene boesti,
  • prema mjestu nastanka: plučne, probavne, itd,
  • te mnoge druge klasične klasifikacije bolesti no međutim glavna podjela bolesti je MKB-10 (međunarodna klasifikacija bolesti i srodnih zdrastvenih problema) gdje su sve bolesti podijeljene u 21 kategoriju.

Liječenje bolesti

Liječenje Bolesti Čajevima i Prirodnim Biljem

S obzirom na te podjele postoje i različita liječenja od kojih je najbolje da se naše tijelo (imunološki sustav) samo bori, ali ako ono nije u stanju onda su potrebne razne metode liječenja npr. lijekovima, operacijama ili liječenje alternativnim metodama (od kojih je najpoznatija metoda liječenje čajevima). Postoje i razne prevencije raznih bolesti, a najpoznatija je cijepljenje.

Kućni Ljubimci TV – Savjeti o hrani i zdravlju pasa i mačaka | Oporavak – zdravlje i lijećenje | Ljekovite trave život znače | Anksioznost – simptomi i lecenje | Prirodno liječenje ljekovitim travama,razni recepti,savjeti | Praćenje Mobitela – Top 3 najbolje aplikacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Đumbir
Đumbir – Čaj od đumbira – Dobar za probavu

Čaja od đumbira djeluje ljekovito na probavu, sprečava nadutost, ublažava mučninu, ubrzava rad probavnog sustava, regulira apetit, pomaže kod gubitka...

Close