Čaj od jagoda🍓 sa 6 snažnih ljekovitosti i nekim nuspojavama

Home > BILJNI ČAJEVI > Čaj od jagoda🍓 sa 6 snažnih ljekovitosti i nekim nuspojavama

Čaj od jagoda🍓 sa 6 snažnih ljekovitosti i nekim nuspojavama

Što je to čaj od jagoda, kako on djeluje na nas?

Ukratko, čaj od jagoda je biljni čaj koji se pravi od lišća divlje jagode. Drugi nazivi su i planinska jagoda ili alpska jagoda. Za razliku od uobičajenih jagoda koje susrećemo u trgovinama, ovdje ću govoriti samo o medicinskim ljekovitostima čaja od lista jagode, koji su inače i ljekovitiji od samog ploda jagode.

Postoje i varijacije ovog tipa čaja koje se sastoje uglavnom od običnih bijelih ili crnih čajeva, a da su začinjeni sa plodom jagode, a postoje i čajevi koji koriste baš plod jagode za sam čaj. Međutim, vrsta čaja od jagoda o kojoj ću pisati u ostatku članka je čaj od sušenih listova jagode, koji nam daju ovaj topli, opuštajući čaj, a da iznenađujuće ima okus skoro kao i prave jagode, ali naravno bez toliko „prirodnog“ šećera.

Pa krenimo onda na ljekovite prednosti koje nam daje čaj od jagode te za što je zapravo on dobar.

Ljekovitosti

1)            Kao prvo ovaj čaj ima dobra diuretička svojstva.

Naime prisutnost kofeinske kiseline daje ovome čaju, prirodna diuretska svojstva, što ga čini učinkovitim za čišćenje bubrega i uklanjanje toksina. Stoga bi vi koji imate problema sa zadržavanjem vode ili mokrenjem trebali razmisliti o svakodnevnom pijenju šalice ovoga čaja kako bi osigurali pravilno funkcioniranje bubrega.

2)            Antioksidantna svojstva

Studije su naglasile snažne antioksidacijske sposobnosti lišća divlje jagode, što nam pak govori da je taj čaj dobar u uništavanju slobodnih radikala, i tako održavajući zdrav imunološki sustav, kao i mladenačku kožu. Pijenje čaja od lišća divlje jagode također čuva vašu kožu od bora, minimizirajući mogućnost za prerano starenje.

3)            Kao vazodilator(dobro za žile)

Vazodilatacijska svojstva biljke općenito, a posebice lišća (divljih), pomažu u proširenju krvnih žila, čime se održava dobro zdravlje srca, a također se i kontrolira razina krvnog tlaka da bude u granicama normale. To svojstvo također pomaže i da se mišići arterija opuštaju, što pak zauzvrat doprinosi prirodnom protoku krvi. Vazodilatacijski učinak dodatno je potvrđen u jednom časopisu 2009. godine koji se temeljio na rezultatu ispitivanja ekstrakata lista divljih jagoda provedenih na zamorcima.

4)            Pomaže u probavi

Čaj od listova jagode, za razliku od onog koji se priprema isključivo iz ploda jagode, izuzetno je koristan u probavi zbog prisutnosti tanina, a koji također ima i protuupalni učinak, pa pomaže u ublažavanju nekoliko probavnih smetnji poput uznemirenog želuca, nadimanja i grčeva. Časopis pod imenom Gene, „Genome and Genomics“ objavio je studiju 2011. godine u kojoj se govorilo o velikom sadržaju tanina u lišću divljih jagoda koje se nalaze u regiji države Čile, pa to i potvrđuje prijašnje tvrdnje.

5)            Dobar za naše kosti

Budući da sadrži minerale poput magnezija, kalija i kalcija, svakodnevno pijenje šalice ovog čaja pomoći će u održavanju zdravih kostiju, također umanjujući ili olakšavajući problem sa artritisom, osteoporozom i bolovima u zglobovima. Budući da ovaj čaj djeluje i kao diuretik, pomaže u uklanjanju nakupljene vode u zglobovima koja inače može potaknuti upale i bolove.

6)            Dobar za mršavljenje

Budući da sadrži malo kalorija, kao i to da sadrži elaginsku kiselinu i antocijanine, dnevno pijenje šalice čaja od jagode je idealno ako ste na režimu za gubljenje kilograma iliti dijeti.

Nuspojave

Evo i nekih mogućih nuspojava za ovaj čaj od jagoda na koje morate obratiti pažnju.

Bitno je da ako konzumirate čaj od jagoda u prevelikim količinama svakodnevno, može doći do neželjenih nuspojava kao i kod naravno većine čajeva jer onda dolazi do prevelikog efekta koji uzrokuje da dobrobiti za naš organizam prelaze u ekscesna stanja, kao npr. ako neki čaj djeluje tako da smanjuje šećer u krvi to može biti dobro, ali naravno kao što znamo nije dobro imati ni premali šećer u krvi. Za ovaj čaj od jagoda moguće su ove nuspojave:

Gastrointestinalni poremećaji.

Moguće alergije.

Poremećaji krvarenja, budući da sadržaj ovog čaja razrjeđuje krv.

I za žene pazite isto tijekom trudnoće – naime tanini prisutni u jagodi (voće i lišće) mogu blokirati apsorpciju željeza, što rezultira anemijom koja je opasna za trudnice. Stoga je preporučljivo razgovarati s liječnikom ako se misli piti ovaj čaj za vrijeme trudnoće.

I to bi bilo to za ovu vrstu čaja, jeste li možda kad probali ovu vrstu čaja, kakva su Vaša inače iskustva sa čajem od jagoda?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Korisni čajni biljni pripravci za gripu i prehladu – recepti

Kao što znamo gripa je virusna bolest, te ju se kao takvu ne može izliječiti antibioticima pa se za njezino...

Close