Kadulja – Kadulja čaj – Upala grla – Žalfija

Home > BILJNI ČAJEVI > Kadulja – Kadulja čaj – Upala grla – Žalfija

Kadulja – Kadulja čaj – Upala grla – Žalfija

Čaj od kadulje je jedan aromantičan čaj koji se pravi od listića biljke kadulje. Od davnina kadulja je vrlo poznata ljekovita biljka. Koristila se u raznorazne svrhe, a ljekovitost ove biljke može se vidjeti iz naziva Salvia officinalis – Labiatae što znači biti spašen. Kadulja je izrazito zdrava, te se osim kao čaj upotrebljava kao začin, za izradu meda i dr. Danas se provode mnoga istraživanja u kojima se dokazuju ljekovitosti ove izrazito ljekovite biljke, te se ujedno otkrivaju i nove ljekovitosti.

 

Ljekovita svojstva – čaja od kadulje

Čaj od kadulje

U prošlosti kadulja je bila poznata kao vrlo ljekovita biljka i mnogi su je narodi upotrebljavali u raznorazne svrhe. Kadulja danas dobiva sve veću važnost u svijetu čajeva upravo zbog svoje ljekovitosti. Naime provode se mnoga istraživanja gdje se dokazuju stara i otkrivaju nova ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva čaja od kadulje:

 • dobar za upalu mokraćnih puteva,
 • dobar za upalu grla,
 • dobar za upalu krajnika,
 • dobar za upalu ždrijela,
 • dobar za upalu desni,
 • pročišćava krv,
 • čisti dišne puteve (čisti sluz iz dišnih puteva),
 • opušta mišiće,
 • izrazito dobar kod bakterijskih i gljivičnih infekcija,
 • pomaže kod gripe,
 • pomaže kod alzheimerove bolesti,
 • poboljšava pamćenje,
 • pomaže kod karcinoma,
 • pomaže kod sprečavanja moždanog udara,
 • pomaže kod reumatizma,
 • pomaže kod oštećene jetre,
 • pomaže kod pretjeranog znojenja (noćno znojenje),
 • pomaže kod oboljenja žlijezda,
 • pomaže u liječenju nervoza, razdražljivosti i vrtoglavice,
 • smanjuje probavne smetnje,
 • poboljšava apetit,
 • oživljava živce,
 • otklanja upalu i krvarenje zubnog mesa,
 • dobar je začin kod prehrane,
 • jača imunitet cijelog organizma.

Priprema – čaja od kadulje

Čaj od kadulje

Klasičan način pripreme čaja od kadulje

 1. Kuhajte vodu dok ne zavre.
 2. Stavite u šalicu jednu čajnu žlićicu ili 1 filter vrećicu (ako je na pakiranju drugačije naznačeno slijedite upute).
 3. Prelijte filter vrećicu s 0.2 l zavrele vode.
 4. Ostavite čaj 5 – 10 minuta ovisno o ukusu.
 5. Nakon toga možete početi u ispijanju izrazito poznatog, ukusnog i nadasve ljekovitog čaja.

 

Lijek protiv bolova i grčeva u želucu

 1. Kuhajte 1 l vode dok ne postane kipuća.
 2. Popaprite tom vodom 10 grama cvjetne grane kadulje.

 

Sredstvo za ispiranje desni i usne šupljine

 1. Kuhajte ½ l vode dok ne postane kipuća.
 2. Popaprite 3 velike žlice lišća kipućom vodom.
 3. Poklopite to te ostavite da tako stoji cijelu noć, a ujutro procijedite.

Napomena!

Netreba pretjerivati kod uzimanja ovog čaja. Valja izmjenjivati periode korištenja, te periode prestajanja. Isto tako u kaduljinom eteričnom ulju ima sastojka koji mogu kod nekih izazvati nepoželjne učinke kod nekih , stoga ako imate kakvih simptoma prestanite s upotrebom čaja od kadulje.

 

Dodaci kuhanom – čaju od kadulje

Dodaci kuhanom čaju od kadulje

Kao i za ostale čajeve tako i za ovaj ne preporuča se „kvariti“ okus pravog čaja dodacima. Naime pravi okus čaja od kadulje najbolje se osjeća ako se čaj uzima bez dodataka.
Ako vam se pak nikako ne sviđa okus čaja od kadulje, možete u čaj dodati limuna ili sladila, te tako poboljšati okus.

 

Pakiranja – čaja od kadulje

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se suplementi kadulje mogu naći u obliku tableta i raznih kapsula. Također postoje i raznorazni ekstrakti kadulje.

 

Čuvanje – čaja od kadulje

Čuvanje čaja od kadulje

Čuvanje čaj vrlo je bitno kako bi on zadržao svoja ljekovita svojstva i okus. Čaj od kadulje čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu gdje nema vlage, te u dobro zatvorenoj ambalaži da nema prevelikog doticaja sa zrakom.
Za to se preporučaju posude od stakla, porculana ili pak limene kutije. Svježi listovi se pak čuvaju u hladnjaku.

 

Uzgoj i berba – čaja od kadulje

Uzgoj i berba kadulje

Kadulja raste najviše u mediteranskim dijelovim ali danas ima veliku rasprostranjenost i u kontinentalnim predjelima.

Također ona se može i uzgajati. Najlakše ju je razmnožiti sjemenom. Kadulji odgovara topla klima, s malo manje vlage, a neodgovara mraz i hladnoća, te ju je zimi potrebno zaštititi. Najpoželjnije je saditi sjeme u kasno proljeće ili u rano ljeto.

Kadulja je zbijen, razgranut, 30 – 60 cm visok grm. Ona ima višegodišnju, drvenastu, četverouglatu, te dlakavu stabljiku. Listovi su joj dlakavi (zbog toga srebrenkasto bijele boje), te srcoliki. Na vrhovima stabljike nalaze se pršljenovi koje tvore tamnomodro – ljubičasti cvjetovi.

Listiće kadulje najbolje je sakupljati u vrijeme cvatnje u svibnju i srpnju. Nakon berbe listiće treba odnijeti na suho i prozračno mjesto bez doticaja sunca da se posuši. Budući da se beru samo listići, biljka se može obnoviti iz korijena.

 

Obrada i razvrstavanje – čaja od kadulje

Obrada i razvrstavanje kadulje

Budući da kadulja uspijeva u mnogim zemljama svijeta, danas imamo oko 500 vrsta kadulja. Neke od njih su: ljepljiva (S. glutinosa), livadska (S. pratensis), austrijska, etiopska, američka – služe kao ukras u vrtovima.

Obrada kadulje sastoji se u tome da se nakon berbe listići odnesu na suho i prozračno mjesto bez doticaja sunca da se posuše. Listići se suše nekoliko dana pri temperaturi od 20˚C.

 

Porijeklo i povijest – čaja od kadulje

Porijeklo i povijest čaja od kadulje

Kadulja mediteranska biljka i bila je vrlo rasprostranjena na tom području, ali danas ona osvaja svijet zbog svoje izrazite ljekovitosti. Isto tako stari narodi vjerovali su da je kadulja povezana s dugovječnošću i koristili je kod raznoraznih bolesti, te kako bi otjerali duhove.

Povijst kadulje seže u Egipat gdje se koristila kod balzamiranja, te kao lijek plodnosti. Europu su s kaduljinom ljekovitosti upoznali Rimljani koji su za ljekovitost biljke saznali od Egipčana. Rimljani su kadulju nazivali salvia i koristili je kao diuretik. Grci i Kinezi su također jako cijenili kadulju. Čaj od kadulje koristio se na Kreti 1600 god. pr. Kr. Kao sredstvo protiv upale grla.

S razvojem medicine i slabljenjem tradicionalne medicine kadulja je jedno vrijeme pala u zaborav, ali danas kadulja sve više dobiva na popularnosti zbog svoje izrazite ljekovitosti.

 

Ostalo

Med od kadulje

Med od kadulje

Med od kadulje je jedan izuzetno dobar način da se konzumira nešto izuzetno zdravo od kadulje tijekom zime. Med od kadulje dobiva se od cvijetova biljke kadulje, a sakuplja se od sredine svibnja do lipnja. Okus (sladak) i miris ovog meda je izvrstan. Izuzetno je dobar kod raznoraznih tegoba dišnih puteva (čisti sluz iz dišnih puteva), te za čišćenje krvi. Boja ovog meda je žuta s malo zelenkaste boje.

Kadulja – začin

Svježi listići od kadulje se koriste i u kulinarstvu kao začin. Kadulja ima aromantičan, te pomalo gorak okus. Koristi se kao preljev za tjesteninu i pizzu, dodatak teletini, janjetini, divljači, svinjetini, omletu, te ribi.

Sastav

Kadulja sadrži kalij, kalcij, natrij, oko 2,5% eteričnog miomirisnog ulja u kojemu ima cineola (zaslužan za to da biljka podnosi visoke temperature jer sprečava isparavanje vode).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
limun
Čaj od limuna – Limun smanjuje rizik od raka – Limun

Limun smanjuje rizik od raka, čisti krv, jača imunitet, djeluje antivirusno i antibakterijski, izuzetno je dobar kod raznoraznih prehlada, olakšava...

Close