Kim – Kim čaj – Čaj od kima – Pomaže kod probavnih smetnji

Čaj od kima pravi se od sjemena odnosno plodova biljke zvane kim. Kim (lat. Carum carvi, eng. Caraway, ostali nazvi kumin, divlji kim, kumen, kimelj) je drevna biljka koja se od davnina koristi u ljekovite svrhe. Plod ove biljke koristi se cijeli i ima vrlo ugodan, jak i prepoznatljiv miris. Čaj od kima je vrlo moćan diuretik, tonik i antiseptik, ali također on se koristi i u mnoge druge svrhe. Drevni narodi također su poznavali sastav, te ljekovitosti ovog izuzetno ljekovitog čaja, te su ga vrlo često upotrebljavali u liječenju raznih poteškoća.

 

Ljekovita svojstva – čaja od kima

Kim čaj

Kim ima dugu tradiciju kod liječenja probavnih smetnji, ali ima isto tako puno drugih ljekovitih svojstva. Ostala ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva kima:

 • smiruje grčeve,
 • smiruje probavni trakt, te poboljšava apetit,
 • pomaže kod bronhitisa,
 • pomaže kod kašlja,
 • pomaže kod bolova u želucu,
 • pomaže kod gripa i raznih prehlada,
 • pomaže kod gingivitis,
 • pomaže kod snižavanja koncentracije LDL kolesterola,
 • pomaže kod sprječavanja kardiovaskularnih bolesti,
 • ima i blaga detoksikacijska svojstva koja pomažu smanjenju znakova starenja,
 • pomaže potaknuti imunitet i na taj način sprečava infekcije i bolesti,
 • pomaže kod sprečavanja impotencije kod muškaraca,
 • pomaže kod artritisa, reume i upale zglobova,
 • sprečava razvoj bakterija,
 • pomaže kod smanjenja histerije,
 • pomaže kod povećanja majčinog mlijeka,
 • smiruje živčanu rastrojenost,
 • osvježava dah.

Priprema – čaja od kima

Čaj od kima

 1. Kuhajte 2,5 dl vode dok ne zavre.
 2. Stavite čajnu žličicu mljevenog sjemena kima u vodu.
 3. Poklopite i ostavite čaj od 10 – 15 minuta.
 4. Ostavite čaj 5 – 10 minuta ovisno o ukusu.
 5. Procjedite čaj.
 6. Nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog opuštajućeg npitka izuzetno ugodnog okusa

Napomena!

Iako se zna da kim čaj ima pozitivne učinke po zdravlje, te nema nuspojava, visoka doza plodova kima može dovesti do zdrastvenih problema i preporuča se prije kontaktirati liječnika.

 

Dodaci kuhanom – čaju od kima

Dodaci kuhanom čaju od kima

Kao dodatak kuhanom čaju od kima preporuča se koristiti med. Također možete koristiti sladilo. Okus čaja vrlo je ugodan i prije svega smirujić.

 

Pakiranje – čaja od kima

U prodaji ga nalazimo u obliku; eteričnog ulja ili pak plodova. Plodovi se mogu naći mljeveni ili pak cijeli.

 

Čuvanje – čaja od kima

Čuvanje čaja od kima

Plodove kima treba zaštititi od svijetlosti. Naime preporuča se čuvati čaj na hladnom, suhom i tamnom mjestu u zatvorenim staklenim posudama ili u posudama za držanje čaja koje se hermetično zatvaraju.

Ako se kim pravilno čuva može se čuvati oko 6 mjeseci. Također ako je sjeme samljeveno ono brže gubi na jačini.

 

Uzgoj i berba – kima

Uzgoj i berba čaja od kima

Kim je biljka koja se uzgaja u hladnijim krajevima kao jednogodišnja biljka, a u umjerenim krajevima kao dvogodišnja biljka. Također to je biljka koja može rasti i na toplom, te isušenom tlu. Kim se najviše proizvodi u Nizuzemskoj, Poljskoj, Njemačkoj, SAD – u, te Aziji.

Stabljika kima naraste do oko 1 m. Listovi su joj fino podijeljeni tj. pernasto razdijeljeni. Plod (sjeme) kima ima oblik polumjeseca. On je sitan, te rebrast. Kod jednogodišnjeg kima plod sadrži oko 3% eteričnog ulja dok kod dvogodišnjeg oko 6%.

Za uzgoj kima najbolje je vlažno tlo koje ima dovoljnu količinu svijetlosti. Manje važnija je temperatura, ali je ipak pogodnije malo toplije tlo.

Kim cvate u svibnju, a dozrijeva u kolovozu i rujnu. Naime kim se može sijati u ožujku i travnju ili pak kolovozi i rujnu. Ipak dokazano je da su veći prinosi ako se kim sije u kolovozu i rujnu.

Berba kima vrlo je ključna. Berba se odvija kada je veća vlaga u zraku tj. ujutro i pred večer. To se radi kako bi se sjeme tj. plodovi što manje osipali.

 

Obrada i razvrstavanje – čaja od kima

Obrada i razvrstavanje kima

Obrada čaja od kima sastoji se od od nekoliko postupka. Prvo se vrši berba kima. Nakon berbe potrebno je kim isprati, te nakon toga slijedi sušenje na toplom i prozračnom mjestu. Nakon što se kim posuši potrebno je odvojiti sjeme od ostalih dijelova.

Nakon obrade sjeme valja dobro pohraniti za čuvanje. Veće količine valja čuvati u papirnatim vrećama ili papirnatim kutijama u suhim i zračnim prostorijama.

 

Porijeklo i povijest – čaja od kima

Porijeklo i povijest čaja od kima

Kim je biljka koja je porijeklom iz Azije, Afrike i Europe. To je jedan od najstarije poznatih začina u Europi. Kim je iz porodice Apiaceae. Porijeklo imena kima dolazi iz arapskog al-karwiya.

U prošlosti kim se je vrlo često koristio kod raznih naroda. Egipćani su koristili sjemenke kima kod probavnih smetnji, a također koristili su i ulje od kima. Grci su koristili kim kao dodatak lijekovima kako bi pospješili njihovo djelovanje. Na istoku kim se koristio kako bi se zaštitili od raznih bolesti. U malo novije doba kim se vrlo često koristio u kulinarstvu, te u ljekovite svrhe, a najčešće kod probavnih smetnji. Rimljani su upotrebljavali kim s povrćem i ribom. Vrlo često narodi su ga koristili kod začinjavanja juha i kupusa. Također vrlo je poznato eterično ulje kima koje se koristi kod alkoholnih pića npr. Kummel, Akvavit.

 

Ostalo

Kim

Sastav

Eterična ulja, minerali: željezo, kalcij, bakar, mangan, kalij, cink, selen i magnezij, vitamini: vitamin A, vitamina B-kompleksa, vitamin C i vitamin E.

Kim u kulinarstvu

Također kim se od davnina vrlo često koristi u kulinarstvu. Okus kima je aromantičan i pomalo gorak.

Može se koristiti kao začin za kruh, kod svinjetine, gulašu, kupusa, sira, ribe i povrća.

Eterično ulje kima

Eterično ulje od kima dobiva se od sjemenki kima i to destilacijom vodenom parom. Prinosi su od 2 – 8%.

Eterično ulje od kima ima mnogo lekovitih svojstva. Koristi se za pomoć kod probavnih i mokraćnih smetnji. Također ovo ulje ima mnoge blagodati po ljudsku kožu. Isto tako eterično ulje kima smiruje živce i oslobađa od umora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Maslina i čaj od masline
Maslina – Čaj od masline – Bolesti srca

Maslina i čaj od masline pomaže kod visokog tlaka, uništava slobodne radikale, sprečava kardiovaskularne bolesti srca, pomaže kod visokog kolesterola...

Close