Kopriva – Čaj od koprive – Kopriva kao lijek

Home > BILJNI ČAJEVI > Kopriva – Čaj od koprive – Kopriva kao lijek

Kopriva – Čaj od koprive – Kopriva kao lijek


Pogledajmo zašto se smatra da je kopriva kao lijek! Kopriva je jedno vrijeme bivala zapostavljena, ali na sreću sve se više i više počela primjenjivati u razne svrhe. Od davnina se koristi kao lijek i hrana, a njezina ljekovita svojstva i danas su nezamjenjiva. Čaj od koprive radi se od zeljaste biljke po imenu kopriva (Urtica dioica). Porodice Urticaceae koprive (velika kopriva, žara, žegavica, žegoča kopriva, kropiva i sl.). To je biljka koja raste u mnogim djelovima svijeta, u Europi, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi.

Ljekovita svojstva – čaja od koprive

Čaj od koprive

Dokazana ljekovita svojstva koprive su:

 1. Bori se s oksidativnim stresom

Čaj od koprive ima jaka antifungalna i antibakterijska svojstva. Studija iz 2003. godine pokazuje da je čaj od koprive bogat karotenoidima. [1] Flavonoidi i karotenoidi u njemu, zajedno s visokom koncentracijom vitamina C, čine ovaj napitak učinkovitim pojačivačem imunološkog sustava. Pomažući našem imunološkom sustav od borbe protiv oksidativnog stresa, čaj od koprive može djelovati kao prva linija naše imunološke obrane.

 1. Ublažava bolove i upale

Studija objavljena u časopisu Journal of Ethnopharmacology potvrdila je da u koprivi postoje prirodni analgetici i protuupalni spojevi. [2]

Tu učinkovitost iz koprive možemo dobiti ispijanjem u obliku čaja ili vanjskom primjenom čaja od koprive, na oteklim dijelovima tijela.

     3. Ublažava infekcije urinarnog trakta

Dr. Petra Lüthje, u svojoj studiji o “Novim strategijama u prevenciji i liječenju infekcija mokraćnog sustava”, sugerira da kopriva ima diuretička i antibakterijska svojstva. [3]

Stoga, pijenje čaja od koprive pomaže u uklanjanju toksina i čini izvrstan lijek za infekcije mokraćnog mjehura, infekciju mokraćnog sustava (IMS) i edema (zadržavanja vode). [4]

 1. Snižava krvni tlak

Čaj od koprive sadrži fenolne spojeve s diuretičkim svojstvima, koji pomažu u smanjenju sistoličkog krvnog tlaka.

Studija objavljena u časopisu The Scientific World Journal pokazuje da redovita konzumacija svježeg čaja od koprive može liječiti hipertenziju. [5]

 1. Poboljšava probavu

Etnobotaničko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology navodi koprivu među prirodnim biljkama koje se široko koriste za liječenje različitih gastrointestinalnih oboljenja. [6] Antioksidativna i protuupalna priroda čaja od koprive čini ga izvrsnim za rješavanje probavnih problema, kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS), crijevnih zatvora, proljeva i općih poremećaja želuca uzrokovanih bakterijskim neravnotežama u crijevima. To može pomoći ukloniti crijevne crve i parazite, također dovodeći vaše gastrointestinalno zdravlje natrag u normalnu i promovirajući rast korisnih bakterija.

 1. Pomaže kod benigne hiperplazije prostate

Mnogi ljudi pate od benigne hiperplazije prostate (BPH), koja može utjecati na brojne urinarne i seksualne aspekte života, a postoji nekoliko pouzdanih tretmana za taj problem.

Osmotjedno istraživanje na BPH pacijentima pokazalo je da je kopriva učinkovita u smanjenju BPH simptoma. [7]

Pacijenti su također smatrali da je čaj od koprive sigurniji u usporedbi s drugim lijekovima.

Čaj od koprive još i poboljšava zdravlje prostate, a istovremeno povećava razinu testosterona u tijelu.

To pomaže kod određenih spolnih nuspojava takvih stanja.

 1. Poboljšava zdravlje bubrega

Najbolja i sigurno najviše potvrđena korist čaja od koprive odnosi se na njegov učinak na bubrege.

Kopriva je snažan diuretik.

To znači da čaj od koprive može potaknuti zdravo mokrenje.

To potvrđuju i riječi dr. Erica Yarnella, biologa i profesora na Sveučilištu Bastyr u SAD-u.

Kopriva se često koristi pod liječničkim nadzorom u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem kao što su plodovi visoke žumare(palma) ili  bundevom za liječenje problema s bubrezima i mokrenjem. [8]

Pomaže u uklanjanju bubrežnih kamenaca jer ispire višak mokraćne kiseline iz krvi.

 1. Dobar za smirivanje osipa

Kopriva se u Njemačkoj koristi u homeopatiji  za liječenje alergija na koži u obliku osipa, uobičajeni kožni osip izazvan reakcijom na lijekove, hranu, stres ili druge uzročnike.

To se navodi u izvješću Europske agencije za lijekove, sindikatu koji ocjenjuje sve europske lijekove. [9]

Listovi koprive su bogati flavonoidima, kao što su kaempferol i kvercetin, koji pomažu da se smanji količina histamina proizvedenog u tijelu.

 1. Brine se o koži

Čaj od koprive tradicionalno se koristi za njegu kože u mnogim dijelovima svijeta.

Antioksidansi sadržani u čaju mogu pomoći ubrzati liječenje i spriječiti probleme sa ožiljcima na koži.

Prema studiji koju je vodio dr. Alexander Cummings, MD, Medicinski fakultet Sveučilišta u Illinoisu, nutrijenti od koprive lišća se lako apsorbiraju u kožu. [10]

Dakle, da biste dobili te korisne učinke možete popiti čaj ili pustiti čaj da se ohladi, a zatim ga nanesite na kožu krpicom i osigurajte da ostane dovoljno dugo kako bi postigao maksimalnu apsorpciju.

 1. Štiti zdravlje srca

Histamin, koji je prisutan u koprivi, ima protuupalno djelovanje na tijelo, što može smanjiti napetost u arterijama i krvnim žilama. [11]

To potiče zdraviju cirkulaciju u tijelu, čime se smanjuju vaše šanse za srčani udar, moždani udar i druge kardiovaskularne komplikacije.

 1. Liječi alergijske reakcije

Kemikalije i organski spojevi koji se nalaze u koprivi također djeluju kao antihistaminici ako se konzumiraju u obliku čaja.

Inače histamini su spojevi koje stvori vaš imunološki sistem da se tijelo riješi nečega što mu smeta, kao na primjer alergije.

A antihistamini su kemikalije koje uzimamo izvana u obliku lijekova ili biljaka kao u ovom slučaju kopriva, koji rade isto što i histamini, tj. pomažu našem tijelu u borbi s alergijama itd.

Ovaj protuupalni odgovor koprive je potvrđen u istraživanju koje je proveo dr. Ryan C Fink, Sveučilište u Miamiju, SAD, u suradnji s Herbal Science Group. [12]

Dakle, ako patite od jake alergijske reakcije šalica ovog čaja će Vam uveliko pomoći.

Napomena: Kada kopriva dotakne kožu prije nego što je natopljena i “dovedena” u neutralno stanje, ona uzrokuje intenzivnu alergijsku reakciju na zahvaćenom mjestu (poznata stvar).

Dakle u ovom slučaju u obliku čaja je jako dobro koristiti ovu biljku.

 1. Olakšava osteoartritis(najčešća forma artritisa) i giht

Biljni spojevi koji se nalaze u čaju od koprive imaju blagotvoran učinak na bol u zglobovima, osteoartritis i giht.

Ti spojevi su biljna ulja, fitosteroli, fitoestrogeni i masne kiseline.

Osim toga, ekstrakti listova koprive sprečavaju upale u autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa, a to sve je spomenuto u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Rheumatology. [13]

 1. Uravnotežava dijabetes

Čaj od koprive poboljšava kontrolu nad glikemijom kod dijabetičara tipa 2 te pomaže stimulirati izlučivanje inzulina. [14]

Pijenje ovog čaja sigurno snižava razinu glukoze, tijekom posta i nakon jela.

 1. Povećava libido

Čaj od koprive može biti snažan seksualni stimulans Lignani, koji se nalaze u koprivi, kombiniraju se s spolnim hormonom globulinom (SHBG) radi povećavanja razine testosterona kod muškaraca.

Koristi za seksualno zdravlje koprive su još i povećani seksualni nagon, izdržljivost i prevencija prerane ejakulacije.

 1. Dobar za gubitak kilograma

Čaj od koprive je jak detoksikacijski  napitak zbog svojih diuretskih svojstava i sposobnosti da ispire toksine iz tijela.

Šalica čaja od koprive može povećati hranjive tvari i poboljšati metabolizam te tako pomoći u gubitku težine.

 1. Sprječava osteoporozu

U čaju od koprive nalaze se mnogi minerali tipa kalcij, magnezij i željezo.[15]

Znači ovi minerali čine ovaj čaj izvrsnim za osobe koje pate od anemije, a uz to i pomažu u sprječavanju postupne degradacije mineralne gustoće kostiju kako sve više starimo.

 1. Sprječava ekceme i akne

Visoke razine klorofila u listovima koprive koje se koriste u čaju imaju alkalizirajuća svojstva, koja pomažu ispirati toksine i zadržavaju kožu u normalnom stanju.

Nadalje, analgetska, antimikrobna i protuupalna sposobnost čaja od koprive može pomoći u ublažavanju simptoma akni, ekcema i drugih iritacija koje štete vašoj koži.

 1. Smanjuje alergijski rinitis(u većini slučajeva alergija na pelud i/ili prašinu)

Ako stalno kišete, te ako vam nos često curi ili je začepljen, ili ako u očima, na ustima ili koži često osjećate svrbež, vjerojatno imati alergijski rinitis, stanje koje pogađa 40 do 60 milijuna Amerikanaca.

Pijenje čaja od koprive može pomoći u liječenju peludne groznice i smanjiti alergijske simptome kao što su kihanje i svrbež.

Alergijski rinitis je uobičajena alergijska reakcija uzrokovana peludom ili prašinom.

 1. Bori se s problemima dišnog sustava

Čaj od koprive ima sposobnost blokiranja histamina te ima protuupalna svojstva koja pomažu u oslobađanju od astme, upala sinusa, bronhitisa i drugih respiratornih problema.

Također potiče iskašljavanje i lijek je za smanjivanje kongestije(rinoreje), a ta svojstva mogu pomoći u liječenju kašlja i prehlade.

Kongestiju(iscjedak iz nosa) može izazvati suhi zrak Nešto rjeđi uzrok je akutni sinusitis(upala sinusa) (pretežito kod djece).

 1. Poboljšava laktaciju(izlučivanje mlijeka kod dojilja)

Već tradicionalno, čaj od koprive se koristi kao galaktagog(lijek za laktaciju) koji pomaže u poticanju proizvodnje mlijeka i povećanju opskrbe mlijeka majkama koje doje.

Obično se još koristi i u kombinaciji s drugim biljem.

Međutim, preporučam vam da prije potražite savjet kod liječnika prije korištenja bilo kojeg novog bilja u kombinaciji s koprivom jer može loše djelovati na trudnoću i kod određenih osoba.

 1. Smanjuje otečenost očiju

Čaj od koprive je izvrsno kućno sredstvo za natečene oči jer uklanja višak vode iz tijela.

Također možete prskati hladnu tekućinu čaja od koprive na oči, jer ima antialergijska svojstva.

Međutim, i ovdje bi Vam ja preporučio liječnički nadzor prije bilo koje primjene ove biljke na oči.

 1. Liječi krvarenja

Čaj od koprive s visokim sadržajem vitamina K ima sposobnost smanjivanja krvarenja. Svježe lišće je ovdje učinkovitije od osušenog lišća jer potonje ima mnogo manje količine vitamina K. Također može smanjiti krvarenje iz nosa, i drugih mjesta gdje često krvarimo.

 1. Olakšava menstrualne probleme

Prošla svojstva čaja od koprive također mogu smanjiti pretjerano krvarenje tijekom menstruacije.

Ima i analgetska svojstva i može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova i grčeva.

 1. Izvor antioksidanata

Istraživanja su pokazala da vodeni ekstrakt koprive ima snažna antioksidativna svojstva, mnogo veća i od alfa-tokoferola(jedan tip vitamina E).  [16]

Također ta istraživanja su i pokazala dodatna svojstva kao što su antimikrobna, protiv čira i protiv bolova.

 1. Tonik za krv

Čaj od koprive je bogat flavonoidima i klorofilom koji ga čine snažnim pročišćivačem krvi.

Napitak se često koristi kao stimulirajući tonik krvi zbog svojih diuretičkih i detoksificirajućih svojstava. Također pomaže u proizvodnji hemoglobina u crvenim krvnim stanicama, kao i pomoć u zgrušavanju krvi.

 1. Za jačanje kose i noktiju

Kopriva se tradicionalno koristi za sprječavanje gubitka kose, uklanjanju peruti i uklanjanju uši. [17]

Uzimanje čaja od koprive jača i stvara gustu i sjajnu kosu.

Također jača nokte i može biti učinkovit tretman za lomljive nokte.

Čaj od koprive ima jako puno ljekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.

Priprema – čaja od koprive

Priprema čaja od koprive

Klasičan način pripreme čaja od koprive

 1. Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre.
 2. Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke.
 3. Prelijete s kipućom vodom.
 4. Poklopite i ostavite 15 – 20 min.
 5. Procjedite.
 6. Možete početi s ispijanjem ovog izuzetno ljekovitog napitka.

Čaj od koprive za želudac i jetru ( priprema se vrši od cijele biljke koprive) priprema se na sljedeći način:

 1. u 2 l vode stavite 3 žlice usitnjene koprive i ostavite da stoji 11-12 sati,
 2. kuhajte tu smjesu pola sata u poklopljenoj zdjeli,
 3. ostavite da se ohladi,
 4. procjedite,
 5. čaj se pije tri puta dnevno prije jela po 1 šalicu.

Čaj od koprive za upalu bubrega i mjehura, reumatskih tegoba, povišenog šečera u krvi, otežanog mokrenja, žučnih i jetrenih tegoba, kod nesanice, slabokrvnosti, loše cirkulacije, čira na želucu priprema se na sljedeći način:

 1. kuhajte 6 dl vode dok ne uzavre,
 2. 2 – 3 žlice osušenog usitnjenog lišća prelijte kipućom vodom,
 3. poklopite i pričekajte 5 – 10 min,
 4. procjedite,
 5. čaj je spreman za upotrebu (tokom dana piti 3 šalice svježe pripremljenog čaja).

Ako imate problema s opadanjem kose ovdje je recept za rješenje vašeg problema:

 1. u lonac s 5 l vode stavite za 2 šake koprive i to sve skupa zakuhajte,
 2. nakon toga ostavite oko 15 min,
 3. procjedite,
 4. ohladite,
 5. ovaj čaj umasirajte u glavu te nakon toga operite.

Čaj za čir na želucu i crijevima te za bubrežna oboljena priprema se na sljedeći način:

 1. u 1 l crnog vina stavite smjesu (smjesa se sastoji od: 10 žlica lišća i korijena koprive, 2 žlice bokvice te po 1 žlicu pelina i smrvljenih smrekovih boba),
 2. to ostavite 12 sati,
 3. u to stavite 3 – 4 žlice meda,
 4. kuhajte oko 30 min,
 5. ovaj napitak uzimajte dok je mlak i to 1 žlica prije jela.

Čaj od koprive koji pomaže kod reumatizma priprema se na sljedeći način:

 1. u pola litra vode stavi se smjesa i kuha se 15 min (smjesa se sastoji do po 20 g lista koprive i breze),
 2. nakon 15 min tome dodajte po 20 g pupoljaka topole te cvijeta bazge i lipe,
 3. kuhajte dok ne uzavre,
 4. poklopite i ostavite oko 8 sati,
 5. ovaj napitak uzimajte umjesto vode u toku dana.

Čaj od koprive za kamenac u mokraćnim organima priprema se na sljedeći način:

 1. u 1 l vode stavi se smjesa i kuha 10 min (smjesa se sastoji od: po 10 g koprive, preslice te lišća stolisnika (botaničko ime Achillea),
 2. poklopite i ostavite 4 sata,
 3. procjedite,
 4. ovaj napitak uzimajte umjesto vode u toku dana.

Sok od kopriva

Danas je jako popularno raditi sok od koprive. Neki drže da je tako kopriva najljekovitija, a neki kažu da s dodacima kopriva nije ljekovita. Istina je da je taj napitak izuzetno ljekovit jer to i nije sok kao sok več da je to kopriva u vodi, a dodaci služe samo boljem okusu. Svakako probajte!

Priprema se na slijedeći način:

 1. prvo pripremite sve sastojke (30 vrhova mladih kopriva, 2 limuna, 3 narandže, limontus nije nužno, oko 80 dkg sladila),
 2. operite koprive i ostale agrume (agrume narežite na kriške),
 3. stavite sve u vodu,
 4. ostavite sve 24 sata,
 5. izgnječite koprive i agrume,
 6. sok od koprive je spreman za piće. Ako ne želite odmah popiti sok onda ga ugrijte do vrenja.

Dodaci kuhanom – čaju od koprive

Dodaci kuhanom čaju od koprive

Ovaj čaj možete zasladiti po volji, možete dodati čaju jednu žlicu meda, a med preporuča koristiti ako pijete čaj zbog plućnih bolesti.

Ipak najbolje je ne kvariti čaj (okus i ljekovita svojstva čaja) dodacima.

Pakiranje – čaja od koprive

Čaj od kopriva možete naći: u filtar vrećicama, u pakiranjima s listićima, s listićima i stabljikom, te s vrhovima koprive.

Čuvanje – čaja od koprive

Čuvanje čaja od koprive

Preporuča se čuvati čaj od koprive na suhom mjestu i u dobro zatvorenoj ambalaži.

Uzgoj i berba – koprive

Uzgoj i berba koprive

Kopriva je zeljasta biljka koja je jako rasprostranjena u cijeloj zemlji. Kopriva voli vlažno i hranjivo tlo. Raste na nizinama i na visokim planinama. Najčešće raste po zapuštenim mjestima, pokraj puteva, oko naselja, kraj ograda, po šumama, močvarama, zapuštenim njivama i voćnjacima i ostalim sličnim mjestima. To je biljka koja je specifična i po tome jer na jednom mjestu najčešće rastu u velikom mnoštvu.

Kopriva može narasti preko 100 cm u visinu. Listovi su joj dugoljasti (3 – 15 cm), jajolikog oblika, po rubovima nazubljeni, zelene boje te rastu jedan nasuprot drugog. Listovi su s obje strane pokriveni kratkim mekim dlakama. Stabljika joj je četvrtasta. I listovi i stabljika su joj obrasli još i lomljivim te dužim dlakama koje su pune kiseline ( mravlja kiselina i histamin) koja žari, peče i izaziva nadržaj.

Bere se u prolječe, te u jesen od naknadnih izbojaka, a cvate od svibnja do rujna. Čim naraste do oko 20 cm treba se pokositi jer mladi listovi imaju najbolju kvalitetu.

Obrada i razvrstavanje – čaja od koprive

Obrada i razvrstavanje čaja od koprive

Obrada podrazumijeva od trenutka nakon kosidbe. Poželjno je ostaviti 1 dan pokošene koprive da se svanu. Nakon toga treba ih ostaviti suhom, hladnom te prozračnom mjestu (pogodan i tavan) da se osuše. Prije nego se listovi potpuno osuše treba ih skinuti sa stabljike. Listovi se mogu sušiti tokom cijelog ljeta a od 5 kg lišća dobije se otprilike 1 kg suhog lista.

Pod razvrstavanje kopriva podrazumijevaju se razne ostale vrste kopriva kao što su mala kopriva, ljuta kopriva, bijela kopriva i smrdljiva kopriva.

Mala kopriva (Urtica urens) još se zove i sitna kopriva ili grčka kopriva. Ona je isto jako rasprostranjena kod nas. Izraste do 60 cm i listovi su joj sitniji i petiljka joj je kraća od lista za razliku od velike koprive gdja je jednaka. Mala kopriva nema drugih bitnih razlika s velikom koprivom tj. vrlo su slične po građii ostalim svojstvima.

Ljuta kopriva (Urtica pilulifera) još se zove i drobna kopriva, veprima. To je isto jednogodišnja zeljasta biljka ali se razlikuje po staništu. Ona raste u toplijim primorskim predjelima.

Bijela kopriva Saznajte više o bijeloj koprivi u zasebnoj kategoriji!

Smrdljiva kopriva Saznajte više o smrdljivoj koprivi u zasebnoj kategoriji!

Porijeklo i povijest – čaja od koprive

Porijeklo i povijest čaja od koprive

Kopriva je biljka čiji korijeni sežu daleko u prošlost. Prvi put nađena je kao tkanina koju su izrađivali ljudi iz brončanog doba. Također kopriva se najviše koristila kroz povijest za vrijeme oskudica tj. siromaštva i pripremala se kao špinat ili kao juha. Na primjer Rimljani su je koristili kao hranu i lijek, a smatra se da su i Rimljani imali veliku ulogu u širenju poznanstva ljekovitosti koprive. Grci su pak otkrili njenu izuzetno dobru borbu protiv reumatskih bolova. Koprivu su čak smatrali i božanstvom tj. u starih Germana smatrala se kao simbol boga munje. O njoj su pisali i mnogi poznati pisci kao što su Hipokrat, Horacije i Plinije. U Engleskoj se održava natjecanje u jedenju kopriva Stinging Nettle Eating Championship. I danas kopriva se još uvjek koristi, ali više zbog svojeg ljekovitog djelovanja.

Ostalo

Sastav koprive

Kopriva u sebi ima izuzetno puno vitamina i minerala. Od vitamina kopriva sadrži C, K vitamin, karoten (A vitamin), B – kompleksom, a od minerala kopriva sadrži izuzetno puno: kalija, kalcija, željeza, fosfora, magnezija te natrija.

Od vitamina najvažniji je C vitamin (najviše vitamina C ima mladi list koprive, a u njemu ga se nalazi od 80 – 150 mg). On je sa silicijskom kiselinom zaslužan za korištenje koprive kod mršavljenja tj. pojačavaju sagorijevanje masnoća. Vitamin C jako je poznat po tegobama koje izaziva ako ga ljudi uzimaju premalo, a to su skorbut i krvarenje desni. Malo je poznato da vitamin C potiče rad imunološkog sustava te da je slavan kod karcinoma tj. on sprečava stvaranje nitrosamina, kancerogene tvari.

Sljedeći važan vitamin u biljci koprivi je karotenom (u biljci koprive ga ima oko 30 mg). Karotenom se još naziva i provitamin A ili β-karoten. Naziva se provitamin jer ga ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A. Vitamin A ima mnoge važne funkcije, a među najvažnijima su: potiče sazrijevanje mladih stanica na koži (obnova kože), djeluje kao zaštita od slobodnih radikala itd.

Isto tako u biljci koprive ima vitamina K. On je poznat po tome što ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi tj. nedostatak vitamina K dovodi do nemogučnosti zgrušavanja krvi.

Zadnji vitamin kojeg susrečemo u sastavu koprive je vitamin B – kompleksa. Vitamini B – kompleksa su više skupina srodnih tvari. Poznati su po tome što sudjeluju u oslobađanju energije iz hrane (ugljikohidrati, masnoće, bjelančevine), a nedostatak vitamina B – kompleksa negativno utječe na zdravlje.

U biljci koprive izuzetno puno ima kalija.

To je mineral izuzetno poznat po tome što je potreban za funkcioniranje mišića.

Kalcija isto tako ima puno u koprivi. On održava jake zube i kosti.

Jedan od najznačajnijih minerala u koprivi jest željezo. To je mineral svakako važan za svakoga od nas. Tijelo ga koristi za stvaranje hemoglobina. On se nalazi u krvi (crvenim krvnim zrncima) i dohvača na sebe kisik kojeg krv prenosi do svih organa u tijelu. Nedostatak željeza dovodi do slabokrvnosti.

Sljedeći mineral koji se nalazi u sastavu koprive je fosfor. Izuzetno je potreban našem organizmu. To je mineral potreban za rast, održavanje ravnoteže drugih minerala i vitamina te razne druge izuzetno važne funkcije.

Sljedeći isto tako izuzetno važan mineral u koprivi je magnezij. On je potreban za razne procese u tijelu npr. u razgradnji masti. Nedostatak tog minerala dovodi do bolnih grčeva posebno u listovima.

I zadnji mineral značajan u sastavu koprive je natrij. On se sastavni dio soli. Pomaže u raznim životnim funkcijama npr. potreban za proizvodnju probavnih enzima, pomaže u zadržavanju vode u tijeli. Nedostatak ovog minerala dovodi do ubrzanog rada srca, žeđi, pada krvnog tlaka i bolnih grčeva u mišićima.

Napomena!

Na kraju ću Vam napomenuti još i neke neuspojave čaja od koprive na koje trebate paziti. [18]

Problemi s trudnoćom: Ne preporuča se trudnicama jer može rezultirati hormonalnim promjenama koje mogu biti opasne za razvoj fetusa.

Također može uzrokovati kontrakcije maternice i pobačaj.

Bubrežni kamenci: Također, ako sakupljate lišće divlje koprive za osobnu uporabu, pazite da ne čekate prekasno u sezoni, jer se u to vrijeme povećavaju koncentracije određenih štetnih spojeva, naime one koje mogu naškoditi bubrezima i povećati vjerojatnost pojave razvijanja bubrežnih kamenaca.

Šećer u krvi: pazite ako ste dijabetičar ili hipoglikemik jer jako snižava razinu šećera u krvi.

Snižava krvni tlak: Ako imate srčane smetnje ili uzimate lijekove za krvni tlak, najbolje je provjeriti sa svojim liječnikom prije pijenja čaja.

Razrjeđivači krvi: čaj od koprive ima visoku razinu vitamina K(zgrušava krv) i može utjecati na antikoagulantne lijekove (razrjeđivače krvi). [18]

Problemi sa želucem: Može izazvati mučninu, povraćanje ili bol u želucu.

Nesanica: čaj od koprive ne treba uzimati sa sedativima jer višak uzrokuje pospanost.

Linkovi istraživanja:
[1]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157502001722
[2]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874103003490
[3]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810134/
[4]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5297587/
[5]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349212/
[6]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874106005885
[7]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589769/
[8]https://pdfs.semanticscholar.org/aae5/72c290c13a75bf129e3b1eb2f5b275f04b9e.pdf
[9]https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-urtica-dioica-l-urtica-urens-l-folium_en.pdf
[10]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1080603211000020
[11]https://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/y65-092#.WFiIAGQrITI
[12]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2763
[13]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10606356
[14]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24273930
[15]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21916535
[16]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15013182

[17]https://books.google.co.in/books/about/101_Uses_for_Stinging_Nettles.html

[18]http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=121

9 thoughts on “Kopriva – Čaj od koprive – Kopriva kao lijek

  1. U vruću vodu staviš par listova svježe koprive. Pusti da stoji 10-ak minuta, procijedi i popij čaj.

   Umjesto listova, staviš stabljiku sa 3-4 lista na njoj, i tako lakše izvadiš i piješ čaj..

 1. Smije li se caj praviti u metalnim posudama ili mora u staklenima?
  Moze li se napraviti ujutro npr. litra caja, procijediti i piti tijekom dana ili se uvijek mora praviti samo svjeza doza od 2-3 dcl?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Čaj do kamilice
Kamilica – Čaj od kamilice – Protiv prehlade

Čaj od kamilice umanjuje bolove, izuzetno dobar lijek protiv prehlade, pomaže kod kožnih bolesti, pomaže protiv nervoze, pomaže kod hemoroida,...

Close