Crni čaj – Crni čaj smirenje – Crni čaj ljekovitost

Home > AZIJSKI ČAJEVI > Crni čaj – Crni čaj smirenje – Crni čaj ljekovitost

Crni čaj – Crni čaj smirenje – Crni čaj ljekovitost

Crni čaj smatra se pravim čajem isto kao i zeleni jer potječe od iste biljke koja se zove Camellia sinensis. To ga čini izrazito poznatim i najviše se konzumira (čini 20% svi prodanih čajeva u Europi, a iako je zeleni čaj poznat po svojoj izrazitoj ljekovitosti crni čaj se prodaje 70% više od zelenog). Glavna razlika između svih svojstva (ljekovitosti, okusa, izgleda, boje napitka…) zelenog i crnog čaja jest postupak dobivanja crnog čaja. Kod zelenih čajeva najvažnije je spriječiti fermentaciju dok je kod crnog najvažnije postići fermentaciju. Dakle na zapadu sve fermentirane čajeve nazivamo crni čajevi, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog okusa koji je izrazito gorak.

 

Ljekovita svojstva – crnog čaja

Kuhani crni čaj

Iako svi smatraju da je zeleni čaj najljekovitiji i ima najviše dobrih učinka po zdravlje, crni čaj isto tako ima jako puno dokazanih ljekovitih svojstava.

 • istraživanja su dokazala da crni čaj smanjuje i znatno usporava razvoj raka. Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidansa,
 • dokazano smanjuje rizik raka želuca, pluća, jajnika, dojke,
 • pomaže kod bolesti želuca,
 • koristi se kod dijabetesa tipa 2,
 • izrazito dobar kod povraćanja,
 • poboljšava protok urina,
 • dokazano je da ispijanje crnog čaja smanjuje rizik od moždanog udara. Znanstvenici su proveli istraživanja na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, a s time izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara,
 • pomaže kod proljeva,
 • poboljšava djelovanje krvnih žila,
 • koristi se kod glavobolje,
 • poboljšava mentalne sposobnosti, pamčenje, učenje,
 • pomaže kod bubrežnih kamenaca,
 • održava budnost,
 • pomaže kod mršavljenja kad se koristi s drugim proizvodima,
 • smanjuje simptome Parkisonove bolesti,
 • mnogi koriste crničaj koko bi se odviknuli od kave. Naime crni čaj sadrži najviše kofeina od svih čajeva (od 2 – 4%),
 • crni čaj zbog bogatstva antioksidansa, usporava starenje kože tako što pomaže kod sprečavanja smrti stanica kože,
 • pomaže kod borbi protiv slobodnih radikala,
 • posebnodobar kod uklanjanja stresa. Naime otkrivenoje da crni čaj smanjuje hormone koji uzrokuju stres.

Ovdje su najvažnija dokazana korisna svojstva crnog čaja, a crni čaj posjeduje i druga izrazito korisna svojstva.

 

Priprema – crnog čaja

Priprema crnog čaja

 1. kuhajte vodu do vrenja,
 2. stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite 2g ili 1 žlica po šalici,
 3. ulijte vodu u šalicu,
 4. ostavite šalicu oko 5 minuta (možete ostaviti 3 – 7 min ovisno o ukusu),
 5. prelijte čaj koristeči filter (što duđe listić čaja ostaju u vodi gorčina čaja je jača),
 6. nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog, nadasve zdravog i vrlo svjetski poznatog napitka.

 

Dodaci kuhanom – crnom čaju

Dodaci crnom čaju

Pravi znalci čaja konzumiraju i preporučuju konzumiranje crnog čaja bez dodataka. Ako vam se ne sviđa okus crnog čaja, preporučuje se konzumiranje čaja s dodatkom kockice šećera, malo meda. Za još jaču aromu crnom čaju možete pridodati štapić vanilije, malo cimeta ili pak limunov sok.

Neki konzumiraju crni čaj zajedno s mlijekom i šećerom. To se nikako ne preporučuje. Naime mlijeko je bogato bjelančevinama, a šećer ugljikohidratima. Konzumiranjem čaja s tim dodacima više puta na dan jako opterečuje naš probavni sustav posebno jetru. S tog razloga ne prepotruča se konzumiranje čaja s oba dodatka.

 

Pakiranja – crnog čaja

U prodaji ga nalazimo u filter vrećicama ili u listićima. Važno je da dobro obratite pažnju na pakiranje u kojem ste kupili čaj. Crni čaj ipak je otporniji od ostalih čajevana duže čuvanje.

 

Čuvanje – crnog čaja

Čuvanje crnog čaja

Ako crni čaj namjeravate dulje čuvati svakako morate znati neka pravila.

Crni čaj kao i ostale čajeve trebate stavljati u posebne posude. Preporučaju se posude od porculana, stakla ili limene kutije. To su posude koje se hermetično zatvaraju.

Svakako čaj morat čuvati na hladnom i suhom mjestu bez doticaja vlage (kuhinja loše mjesto za čuvanje čaja).

I na kraju ne preporuča se čuvati dulje vrijeme zalihe jer se znatno gubi kvaliteta.

 

Uzgoj i berba – crnog čaja

Uzgoj i berba crnog čaja

Največi proizvođači crnog čaja su Šri Lanka, Indija, Kina, Indonezija, Kenija i Nepal.

Crni čaj se proizvodi isto kao i zeleni od biljke Camellia sinensis. To je iljka koja raste samo u toplim klimama, ali zato biljka može rasti na visinama do 2100 metara. Što je visina veća, veća je i kvaliteta čaja tj. bolji okus. Na nižim visinama listovi narastu za otprilike jedan tjedan, a na većim visinama rastu i do nekoliko tjedana.

 

Obrada i razvrstavanje – crnog čaja

Obrada i razvrstavanje crnog čaja

Postupak obrade crnog čaja razlikuje se od postupka obrade zelenog čaja. Postupak se sastoji od više faza: berba, venjenje, valjanje, prosijavanje, fermentacija i sušenje.

Berba

Listići se beru najčešće ručno, a negdje i strojevima.

Venjenje

Ovaj postupak radi se da listići uvenu, omekšaju i izgube vlagu (gube oko 40% vlage). Postupak započinje kada se ubrani listići donesu u tvornicu, a traje oko 20 sati. Listići se stavljaju u zatamnjene prostorije po policama te se venjenje pospješuje upuhivanjem zraka (temperature oko 25°C) ventilatorima ili se listići šalju kroz tunele s ventilacijom.

Valjanje

Ovaj postupak važan je jer listiće priprema za fermentaciju. Listići se nakon uvenušća valjaju strojevima oko 30 minuta. Valjanjem listići gube eterična ulja i sokove. Ovaj proces vrši se na tri načina:

 1. prvi način je valjanje strojem s iglastim valjcima,
 2. drugi način valjanje strojem s dvije ekscentrične ploče,
 3. treći način gdje se listićisjeckaju pomoću dvaju noževa. Ovo je najnovija metoda, a razlikuje se od ostalih jer fermentacija odmah započinje.

Prosijavamje

Ovdje se radi o razvrstavanju slomljenih listića koji su nastali nakon valjanja. Naime potrebno je listiće razvrstati po veličini prosijavanjem.

Fermentacija

Ovo je najvažniji faza u cijelom postupku. Ona traje od 1 – 3 sata. U fazi fermentacije se organski spojevi raspadaju u manje jednostavnije spojeve. Uzročnici raspadanja su enzimi u mikroorganizmima.

Vrlo su važni preduvjeti za ovaj postupak. Postupak se sastoji u tome da se listići rastegnu,navlaže (osobito ako se previše osuše), zrak mora imati oko 90% vlage, temperatura mora biti iznad 20°C (u samom procesu temperatura je veća).

Boja dovoljno fermentiranog listića je bakrenocrvenkasta. O fermentaciji ovisi i aroma te je vrlo važno kada se ona prekine. Nije dobro ako se fermentacija prekine ni prebrzo, a još više prekasno (ostaju bez arome).

Sušenje

Ovaj proces neki nazivaju i prženje. Radi se o sušenjutj. strujanju zraka koji je vrlo suh i vruć jer je potrebno da se smanji vlaga u listićima (najbolje 3% vlage). Gotovi listići dobili su tamnu tj. crnu boju.

Ovaj postupak je bitan jer ako listići zadrže previše vlage pojavi se plijesan.

 

Porijeklo i povijest – crnog čaja

Porijeklo i povijest crnog čaja

Crni čaj isto kao i zeleni potječu od iste biljke. To je grmolika zimzelena tropska biljka latinskog imena Camellia sinensis. Camellia sinensis jest biljka s čvrstim, kožastim i eliptičnim listovima te bijelim cvijetovima. Tu biljku kao i prvi čaj (zeleničaj) otkrio je car Shen Nung 2750. godina pr.Kr. Od tog vremena zeleni čaj stalno se pio u Kini te se razvila kultura pijenja čaja.

Taj zeleni čaj jako se teško dopremao u Europu. Naime on je gubio na kvaliteti trebao se posebno štititi i bio je nedostupan širokom pučanstvu. Cijena čaja se je sve više i više dizala, a čaj je postajao sve popularniji.

Nakon svađe Engleza i Kineskih monopolista, Englezi su od 1880.godine počeli uzgajati čaj u Indijii Cejlonu (svojim bivšim kolonijama). Englezi su tražili čaj koji bi okusom više odgovarao Europljanima te bi bio bolji za transport. Oni su puštali da čajni listići više fermentiraju i dobili su crni čaj.

Crni čaj posebno je bio dobar za transport jer list crnog čaja može bolje zadržati svoju kvalitetu od zelenog. Iz tog razloga pronašao je vrlo šitoko tržište te je i danas najpopularniji čaj na zapadu, popularniji čak i od zelenog.

 

Ostalo

Po sastavu crni čaj je sličan zelenom. Največa razlika je u kofeinu za što je zaslužna fermentacija (duže vrijeme fermentiranja više kofeina).

Zato što sadrži najviše kofeina od svih čajeva 2 – 4% mnogi koriste crni čaj kao napitak kojim se odriču ovisnosti ispijanja kave. Izrazito dobrim predstavnikom za to stoji činjenica da šalica kave sadrži između 150 – 200mg kofeina, a šalica crnog čaja sadrži između 50 – 75mg kofeina. Na način ispijanja crnog čaja umjesto kave možete znatno smanjiti unos kofeina ili na lakši način prestati s ispijanjem kave.

One thought on “Crni čaj – Crni čaj smirenje – Crni čaj ljekovitost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Pai mu tan čaj
Pai mu tan | Pai mu tan čaj | Pai mu tan superior

Pai mu tan čaj ima blagotvoran učinak na srce i krvne žile, izrazito je bogat vitaminom P koji jača krvne...

Close