Evo kako zaspati za 2 minute: vojnička tehnika

Home > OSTALO > Evo kako zaspati za 2 minute: vojnička tehnika

Evo kako zaspati za 2 minute: vojnička tehnika

Ponekad vam se čini da ne bi zaspali ni da imate čarobni štapić? Potrošite više vremena da uopće zaspite nego što zapravo i spavate? E niste sami.

A baš to kad previše i pokušavamo zaspati kod nas izaziva cikluse tjeskobe koji zapravo i održavaju da naš mozak ostane budan.

U tom slučaju mogli biste pokušati sa vojničkom tehnikom koja je opisana u knjizi „Relax and Win: Championship Performance“ od Sharona Ackermana.

Prema Ackermanu Američka mornarica je stvorila rutinu kako bi pomogla vojnicima da zaspu unutar 2 minute. Pošto su vojnici(pogotovo novaci) često bili nenaspavani događale su se razne nesreće, a i instruktori su imali problema sa koncentracijom i efikasnošću kod svojih vojnika, potrebno je bilo nešto učiniti da se pomogne novacima da uspiju dobiti dovoljno sna u ponekad teškim situacijama i okolnostima kakve se događaju u vojsci. Zabilježeno je da je u počecima vojnicima trebalo oko 6 tjedana da se ispraksiraju i da im je u konačnici ovakva tehnika uvelike pomogla. A treba reći da uz to vojnici uglavnom trebaju zaspati i uz razne vanjske utjecaje kao na primjer i moguće zvukove pucnjeva iz oružja i slično.

Isto tako još bi rekao da je u knjizi napomenuto da je ova tehnika učinkovita i za one koji zbog nekog razloga moraju zaspati u sjedećem položaju.

Pa evo i korake koje bi trebali slijediti kod ove tehnike:

1)            Kao prvo opustite mišiće lica, to vrijedi i za mišiće ustiju.

2)            Zatim spustite i opustite ramena da bi se oslobodili napetosti i staviti ruke sastrane uz tijelo u ravnini.

3)            Izdišite, da bi opustili prsni koš.

4)            Zatim opustite noge i bedra.

KOLIKO JE BITAN PRAVILAN PSIHOLOŠKI RAZVOJ VEĆ OD SAMOG ROĐENJA!

5)            Nakon svega ovoga trebali bi razbistriti um tako da si zamislimo neku scenu koja nas opušta, a da se pritom ne razmišlja o ničemu. Na primjer nekoga opušta i umiruje scena plaže ili nekog drugog možda hodanje kroz livadu ili nešto drugo. Bitno je da ne razmišljate, pogotovo o nečemu stresnome što vas možda očekuje sutra.

6)            Ako ovo ne pomaže, to da si zamislimo neku opuštajuću scenu, tada bi trebali pokušati govoriti u sebi „nemoj razmišljati“ u više navrata. Postoje i neke studije koje kažu da za neke ljude. Pogotovo to važi za one sa anksioznošću koji su frustrirani jer ne mogu imati normalan san. Da je učinkovitije baš obrnuto, a to je da u sebi govori „ostani budan“ u više navrata.

7)            Unutar 10-20 sekundi iza ovoga bi trebali zaspati.

ZAŠTO SANJAMO: ČEMU ZAPRAVO SLUŽE SNOVI🌙

Završne riječi

Inače samo zanimljivost odma uz ovo da vam kažem je to da osjećaj straha na primjer traje najduže do pola sata, dok je za osjećaj sreće ili euforije trajnost samo 2-3 minute, jedina emocija koja traje duže je tuga, koja može trajati i do 12 dana dok nas ne napusti.

I to bi bilo to, da li je na vas djelovala ova tehnika? Jeste li se uspjeli naspavati? Nadam se da jeste jer svi znamo da nesanica uzrokuje mnoge nedaće kao što to može biti oštećeno kognitivno funkcioniranje poput poteškoća sa koncentracijom i memorijom, zatim razne poremećaje raspoloženja poput razdražljivosti, a naravno i umor i nedostatak energije i još mnoge druge poteškoće.

Sve prednosti i nedostaci jedenja jednom, dva ili više puta dnevno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Koliko je bitan pravilan psihološki razvoj već od samog rođenja!

Kod rođenja mozak djeteta je veličine negdje otprilike jedne četvrtine od prosjeka onoga kod odraslih osoba. A sama činjenica da...

Close