Jesu li vitamini put do zdravoga života? 💚

Home > ZDRAVLJE I BOLESTI > Jesu li vitamini put do zdravoga života? 💚

Jesu li vitamini put do zdravoga života? 💚

Zdravstvene prednosti koje nam pružaju vitamini su mnoge

One uključuju i njihovu sposobnost sprječavanja i liječenja raznih bolesti, uključujući probleme sa srcem, visoku razinu kolesterola i poremećaje sa očima i kožom.
Većina vitamina olakšava naše tjelesne mehanizme i obavlja funkcije koje se ne mogu obavljati nekim drugim hranjivim tvarima.

Vitamini se mogu konzumirati na različite načine

Većinu uobičajenih vitamina dobivamo kroz hranu koju jedemo, ali možete imati i niži prirodni unos vitamina, ovisno o kvaliteti prehrane.
Radi toga prehrambena industrija je razvila puno vrsta dodataka koje imamo na raspolaganju da dobijemo potrebne vitamine za naše tijelo da ono može funkcionirati u najboljem stanju.
Multivitamin se često smatra najboljom opcijom za poboljšanje ukupne ravnoteže vašeg tijela, osobito ako imate posao ili način života koji često uzrokuje da propustite obroke, jedete u čudnim vremenima ili često jedete istu hranu.

Vitamini koje naše tijelo najviše koriti, a samim time su i najbolji za nas:

Vitamin A

Koristan u liječenju poremećaja kože i očiju.
Najbolji izvori vitamina A iz hrane:
Ulje bakalara, vrhnje, žumanjak, goveđa jetra, sir, obogaćeno mlijeko i proizvodi od maslaca bogati su izvori vitamina.
Žuti ili narančasti plodovi i povrće, poput žutog kukuruza, koji sadrže pigmentni karoten, također su veliki izvori vitamina A.
Svakako koristite i namirnice poput slatkog krumpira, mrkve, brokule, špinata.

Vitamin B

Vitamin B1 – može spriječiti beri-beri bolest(oštećenja koje izaziva ta bolest su najčešće bol u udovima i promjene u boji kože, inače zanimljivost naime beri-beri bolest predstavlja velik problem na Dalekom istoku, jer riža koja se tamo rabi u dnevnoj ishrani, sadrži vitamin B1 u malim količinama), bolesti srca i probavne smetnje, a istovremeno potiče metabolizam tijela, cirkulaciju krvi i pravilan razvoj mozga.
Ovaj vitamin, zajedno s vitaminima B2 i B3, neophodan je za starije osobe jer su izloženi visokom riziku od demencije ili Alzheimerove bolesti.

Vitamin B2 – pomaže u liječenju mrene na oku, poremećaja kože i anemije, a istovremeno poboljšavaja metaboličku aktivnost tijela, imunitet i živčani sustav.

Vitamin B3 – može smanjiti slabost, probavne smetnje, poremećaje kože, migrene, poremećaje srca, visoki krvni tlak, visoki kolesterol u krvi, dijabetes i proljev.

Vitamin B5 – može smanjiti stres i liječi artritis, infekcije, poremećaje kože, sijedu kosu i visoke razine kolesterola.

Vitamin B6 – koristan u liječenju dijabetesa, hemoroida, grčenja, jutarnjih mučnina i mučnina općenito, pretjeranog menstrualnog krvarenja, stresa, nesanice.

Vitamin B7 – može liječiti poremećaje kože, poboljšati tjelesni metabolizam i poboljšati zdravlje kose.

Vitamin B9 – je vrlo moćan protiv anemije, probavnih smetnji, alergija na gluten, abnormalnog rasta mozga, poremećaja kože i gihta, a istovremeno povećava stvaranje crvenih krvnih stanica.
Uglavnom se povezuje s prevencijom defekata mozga te leđne moždine kod novorođenčadi i sve se više proučava u vezi s liječenjem koronarnih srčanih bolesti.

Vitamin B12 – može smanjiti simptome i nuspojave poput anemije, pušenja, trudnoće, poremećaja jetre, bubrežnih poremećaja i čireva u ustima.
U kombinaciji s odgovarajućim količinama vitamina B6 i folne kiseline, vitamin B12 je neophodan u obrani od različitih srčanih tegoba, uključujući i srčane udare.

Najbolji izvori vitamina B iz hrane:

 • Cjelovite žitarice (smeđa riža, ječam)
 • Meso (crveno meso, perad, riba)
 • Jaja i mliječni proizvodi (mlijeko, sir)
 • Mahunarke (grah, leća)
 • Sjeme i orašasti plodovi (sjemenke suncokreta, bademi)
 • Tamno, lisnato povrće (brokula, špinat)
 • Voće (agrumi, avokado, banane)

Vitamin C

Pomaže u liječenju različitih poremećaja oka, raka, skorbuta(osoba koja ima skorbut je blijeda, depresivna i bez energije, u gorim slučajevima nastaju otvorene rane i gubitak zubiju, također, mogu oslabljeti i kosti, pa čak, u rijetkim slučajevima, nastati i smrt, nastaje zbog velikog manja vitamina C), prehlade, infekcije, dijabetesa, stresa, visokog kolesterola u krvi, bolesti srca, raka, visokog krvnog tlaka, poremećaja bubrega, unutarnjeg krvarenja, hemoroida, upale, i trovanje olovom, uz istovremeno jačanje imunološkog sustava.
Posljednjih je godina također povezan s prevencijom kognitivnog propadanja i cerebrovaskularnih bolesti. Vitamin C je jedan od najmoćnijih i esencijalnih antioksidanata u našem tijelu.

Najbolji izvori vitamina C iz hrane:

 • agrumi kao što su naranče, limun i grožđe, jagode, maline
 • kupus, karfiol, drugo lisnato povrće zatim crvena paprika, krumpir, brokula, čili, potočarka, peršin, prokulice, dinja i kivi su također bogati izvori ovog vitamina

Jedan mali savjet naime kuhanje hrane na niskim temperaturama i na kraće razdoblje važno je za očuvanje i korisnost vitamina C.

Vitamin D

Liječi rahitis, artritis, karijes, dijabetes i sprječava osteoporozu.
Vrlo je koristan za obnovu kostiju, jačanje imuniteta i smanjenje krvnog tlaka.
Vitamin D je povezan s prevencijom različitih vrsta raka, te multiple skleroze kod pacijenata koji pate od osteoartritisa.

Sunčeva svjetlost je najvažniji izvor vitamina D.
Petnaest minuta izlaganja suncu dnevno je dovoljno.
Odrasli koji imaju tamniju kožu imaju veću vjerojatnost da imaju manjak vitamina D jer koža nema istu sposobnost upijanja sunčeve svjetlosti kao kod onih s bijelijom kožom.
Najbolji izvori vitamina D iz hrane:
Nalazi se u nekoliko namirnica kao što su skuša, sardine i riba losos.
Ostali dobri izvori su maslac, žumanjci, ulje bakalara i plava riba.
Dobar izvor vitamina D su i gljive, pogotovo ako ih ostavite na suncu da se osuše i upiju vitamin D, to je po meni i najbolji izvor vitamina D iz hrane.

Vitamin E

Često se koristi za njegu kože zbog svojih svojstava protiv starenja i kao način za poboljšanje cirkulacije krvi i zaštitu od srčanih bolesti, neplodnosti i bolesti mozga.
Također pruža olakšanje od simptoma menopauze, bolnih menstrualnih ciklusa i poremećaja oka.

Najbolji izvori vitamina E iz hrane:

 • Meso
 • jaja
 • Ulje pšeničnih klica
 • bademi
 • Špinat
 • palmino ulje
 • Avokado
 • Slatki krumpir
 • Sjemenke suncokreta
 • Kivi
 • Rajčica
 • Pastrva
 • Maslinovo ulje
 • Lješnjaci.

Vitamin K

Vrlo važan vitamin koji sprječava unutarnja krvarenja,žučne probleme, osteoporozu, menstrualne probleme i menstrualne bolove.
Ostale prednosti uključuju njegovu sposobnost da poboljša zgrušavanje krvi, metabolizam kostiju, signalizaciju živaca i spriječi aterosklerozu i bubrežne kamence.

Najbolji izvori vitamina K iz hrane:

 • Povrće: kelj, maslačak, gorušice, grah, repa, kelj, peršin, kupus, špinat, salata i brokula
 • jagode
 • jaja
 • Pileća jetra
 • Riba

Sada znate sve o najbitnijim vitaminima njihovom utjecaju na naše zdravlje te iz kojih namirnica ih dobiti.
Zato probajte jesti zdravo i pomognite svom tijelu da lakše obavlja svoje funkcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Dječak je za doručak pojeo 200 vitaminskih bombona. Evo što se dogodilo sa njegovim kostima!

Nikolaj dječak od 14 godina primljen je u hitnu pomoć sa problemima mišića, bolovima u želucu i slomljenom rukom. Čekajući...

Close