Koliko je bitan pravilan psihološki razvoj već od samog rođenja!

Home > ZDRAVLJE I BOLESTI > Koliko je bitan pravilan psihološki razvoj već od samog rođenja!

Koliko je bitan pravilan psihološki razvoj već od samog rođenja!

Što mislite kako se događa razvoj djeteta i na što je važno obratiti pažnju?

Pa, prvo je bitno za reći da od rođenja pa do 5. godine života djetetov se mozak razvija više nego u bilo kojem drugom trenutku u životu. A taj rani razvoj mozga ima trajni i najveći utjecaj na djetetovu sposobnost učenja i uspjeha u školi pa tako i uspjeha u životu općenito. Kvaliteta tih ranih doživljaja i iskustva u prvih nekoliko godina života bila ona pozitivna ili negativna utječe na to kako će se razvijati i na posljetku oblikovati mozak.

Evo i još jedne važne, a i zanimljive činjenice. A to je da kod rođenja mozak djeteta je veličine negdje otprilike jedne četvrtine od prosjeka onoga kod odraslih osoba. A sama činjenica da samo u jednoj godini on naraste za duplo bi nam trebala upućivati kako su te godine iznimno važne za razvoj. Do treće godine života on već naraste na otprilike 80% veličine prosjeka odrasle osobe, a do pete godine je već na 90%.

Pitate se na koji način se to onda događa taj razvoj mozga?

E pa svi znamo da je mozak glavni i najvažniji dio čovjeka, a novorođeno dijete ima sve moždane stanice(neurone) koje će imati i većinu svoga života, znači već i od samog rođenja. Ali ono što je manje poznato, a u biti najvažnije je to da veze koje se stvaraju unutar mozga i koje povezuju te neurone da komuniciraju da zapravo one i pokreću sve radnje i operacije unutar našega tijela. Te veze(sinapse) unutar mozga nam omogućuju da se krećemo, razmišljamo, sporazumijevamo i većinu naših ostalih sposobnosti. A baš razvoj tih veza se najviše događa u ranim godinama naših života. Za predodžbu samo da vam dam je to da otprilike 1 milijun novih moždanih veza(sinapsa) se napravi svake sekunde u tim najranijim danima života.

A koliko su geni roditelja bitni za ovu stvar?

Za kvalitetu formiranja tih veza bitni su i geni naravno i oni daju neku strukturu za formiranje tih veza, ali da bi se te veze osnažile i potpuno razvile bitno je da se one što više koriste, drugim riječima djetetu je potrebno što više iskustava i stimulansa. Tako da je izuzetno bitno djetetu pružiti sve što mu treba u tim ranim godinama da bi se razvio u zdravu i uspješnu odraslu osobu. Veze unutar mozga koje su potrebne za neke kompleksnije funkcije koje se oforme kasnije kao što su rješavanje složenih zadataka, motivacija i komunikacija se formiraju( ili ne) u tim prvim godinama. Treba reći da ako se te sinapse ne razviju u tim najranijim godinama da je puno puno teže oformiti ih poslije što smo stariji.

Evo i jedne jako zanimljive slikice u vezi s time.

Na slici vidimo da što smo stariji da je sve teže mijenjati i razvijati te moždane veze. Tako da je naravno izuzetno važno da dijete ima zdravu i poticajnu okolinu od samim početaka. Vidi se da je do pete godine velika sposobnost mozga da se razvija i preoblikuje, a poslije toga pada i sve je teže razviti ili promijeniti i popraviti nešto što je djetetu bilo uskraćeno u najranijim počecima.

Kako se stvaraju te veze(sinapse)?

Već od samoga rođenja dijete kroz svakodnevna iskustva razvija moždane sinapse. Najviše je to kroz interakcije sa najbližima, tako da kvaliteta posvećenosti koju dijete dobi u najranijim godinama znači jako puno. Roditelji i svi oni koji se brinu za neko dijete kroz različite interakcije(bio to plač ili samo smijanje djeteta) doslovno grade i oblikuju mozak djeteta. Znači izuzetno je bitno djetetu dati što više mogućnosti da istraži sve oko sebe bilo to da mu pričamo priče ili pjevušimo ili da se igramo sa njima sve to je djetetu potrebno da se razvija i prilagođava.

Kako na sve to djeluju dobra ili pak loša iskustva koje dijete proživi?

Naravno, djeca koja dožive puno više pozitivnih iskustava u ranim godinama u pravilu budu zdravija i puno uspješnija u školi i životu općenito. Nažalost sve to važi i za obratno, drugim riječima siromaštvo, svjedočenje obiteljskom nasilju i nedostatak kvalitetnih mogućnosti za učenje kroz interakcije oko sebe negativno utječu na razvoj mozga kod djeteta, a time i uspjeha u životu.

Kako utjecaj toksičnog stresa može utjecati na razvoj?

Stres je važan dio zdravog odrastanja, pa tako odgovor tijela na razne stresne situacije priprema mozak da se s njim i pravilno nosi. Međutim, ako ti dijelovi u mozgu koji se nose sa stresom ostanu aktivni dulje vrijeme i to na velikim razinama, javlja se toksičan stres koji naravno nije nimalo dobar. Pa tako uostalom on može naštetiti razvoju moždanih sinapsa, posebice onih koje se odnose na složenije i kompleksnije vještine našeg mozga. To sve može dovesti do dugoročnih problema kao na primjer, problema u učenju, ponašanju te naposljetku može doći i do težih mentalnih i psihičkih problema sa zdravljem.

Nadam se da vam je video bio koristan i da ste naučili nešto novo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
TOP10 Najkorištenijih lijekova na svijetu

Lijekovi su u današnje vrijeme neophodni za svakodnevni život većine ljudi i pomažu nam da prebrodimo nedaće koje nas prate...

Close