Korona virus: cjepivo, istraživanja i što se događa sa našim plućima i stanicama!

Home > ZDRAVLJE I BOLESTI > Korona virus: cjepivo, istraživanja i što se događa sa našim plućima i stanicama!

Korona virus: cjepivo, istraživanja i što se događa sa našim plućima i stanicama!

COVID-19 je kao što već svi znamo bolest uzrokovana novim korona virusom. Trenutno ne postoji lijek, a znanstvenici diljem svijeta pokušavaju identificirati postojeće lijekove ili spojeve koji bi mogli biti učinkoviti u borbi protiv tog virusa.

U ovome članku će biti sve o matičnim stanicama za koje se zadnjih dana priča da bi to moglo biti jedan od spasioca u borbi ljudske vrste sa ovim užasnim virusom. Pa da vidimo što o ovom liječenju govore neki od najbitnijih svjetskih znanstvenika te isto tako o istraživanjima koja su provedena na ovu temu.

Počnimo onda sa jednim primjerom.

Naime, nakon što je oboljela od korona virusa jedna 65 godišnja žena je navodno bila u velikoj opasnosti da uopće ostane i na životu i to je trajalo gotovo 2 tjedna. Doktori su joj tada ubrizgali matične stanice pupčane vrpce.

Samo 4 dana nakon toga, pacijentica je tvrdila da može već ustajati i hodati. Isto tako nakon potpune terapije matičnim stanicama, u izvješću je implicirano da pacijentica nije imala nikakve nuspojave, te je time demonstrirana potencijalna mogućnost liječenja ove bolesti matičnim stanicama.

Postoji li još slučajeva gdje je liječenje matičnim stanicama dalo rezultate?

Pa, da postoji! Mnogi znanstvenici su rekli da je terapija matičnim stanicama neizbježan trend u liječenju virusom izazvanih pneumonija(upala pluća) kao na primjer i ovih sa korona virusom.

Nedavno su se pojavila i razna druga klinička ispitivanja koja također istražuju matične stanice pupčane vrpce u liječenju COVIDa-19. Među njima je i zajednički projekt koji vode znanstvenici sa Sveučilišta u Šangaju i Pekinške medicinske škole (PUMC), što je Kineska akademija medicinskih znanosti. 7 bolesnika sa COVID-19 je bilo uključeno u ovo istraživanje te su im dane mezenhimske matične stanice preko injekcija. Nakon toga su simptomi svim pacijentima bili značajno ublaženi u samo dva dana od liječenja, a da nisu pokazani nikakvi štetni učinci. A troje od tih pacijenata je otpušteno iz bolnice 10 dana od početka liječenja matičnim stanicama. Znanstvenici ovog projekta opisali su te rezultate kao „ohrabrujuće i uzbudljive“.

Mezenhimske matične stanice su inače multipotentne stromalne stanice, a mogu se izolirati iz različitih vrsta našeg tkiva i nakon što se ubrizgaju pacijentu, mogu prerasti u široku paletu stanica.

Znači mogu se profilirati u različite stanične tipove, uključujući osteoblaste (koštane stanice), hondrocite (stanice hrskavice), miocite (mišićne stanice) i adipocite (masne stanice koje stvaraju masno tkivo mozga).

Nastavljeno je i dalje liječenje kroz ovaj projekt, pa je tako do sada još liječeno 30 novih bolesnika zaraženih sa COVID-19 virusom. Svi ti pacijenti su pokazali značajna poboljšanja nakon terapije matičnim stanicama. Uza sve to, još je bilo četvero dodatnih COVID-19 pacijenata koji su bili u kritičnom stanju, a da su dobili tretmane matičnim stanicama i nakon toga su se potpuno oporavili i bili otpušteni iz bolnice.

Ima još i nekoliko drugih istraživanja na ovu temu, sva ta klinička ispitivanja poput ovih daju nadu ljudima iz medicine za učinkovitiju borbu sa ovim virusom.

Zašto su matične stanice pupčane vrpce tako korisne za liječenje COVIDa-19?

Pa, prema znanstvenicima, kada je pacijent u kritičnom stanju, uzrok pogoršanja koje može završiti smrću leži u onome što se naziva „upalna oluja“ ili RDS! O tome sam već detaljnije pričao i u svojoj prošloj objavi, ali samo ukratko da znate o čemu se zapravo radi.

Naime, kada virus dođe u pluća, on izaziva upalu u stanicama pluća i te stanice počinju izumirati, a naš imunološki sustav nekad reagira na tu upalu pretjerano i ne napada samo upaljene stanice nego nekad i još one koje su i zdrave, a da stvar bude gora te stanice su baš zadužene za čišćenje raznih krhotina i drugog u plućima.

Sve te stanice kad „otpadnu“ izazivaju još i dodatno zagušenje u plućima što izaziva kod bolesnika da ne može disati normalno, pa su potrebni respiratori. U najgorim scenarijima, ta „upalna oluja“ može izazvati totalni kolaps respiratornog sustava gdje se organi počinju gasiti, što naposljetku izaziva smrt.

E tu zato teorijski dobro koriste matične stanice koje bi u teoriji trebale djelovati tako da pomažu u oporavku te štete jer imaju unikatnu sposobnost samoobnavljanja i popravka oštećenog tkiva.

Mezenhimske matične stanice (MSC) koje se nalaze u krvi iz pupkovine poznate su po svojim protuupalnim i imunološkim funkcijama, koje mogu značajno poboljšati imunološko stanje kod pluća i smanjiti rizik od respiratornih zatajenja.

Prema tvrdnjama iz tih istraživanja upotreba tih matičnih stanica u ovim kliničkim ispitivanjima poboljšala je stanje za čak i one bolesnike koji pokazuju teške simptome COVIDa-19, tako što regulira upalne reakcije i promičući obnovu i regeneraciju tkiva, pomažući bolesnicima da se oporave.

Dodatno korisno svojstvo ovih matičnih stanica u liječenju ove bolesti je u tome što one nemaju ACE2 receptore što ih čini imunima na ovaj virus.

Da ovdje objasnim detaljnije malo, naime znamo da ovaj novi korona virus ulazi u ljudsko tijelo putem šiljastog proteina koji živi na površini tih virusnih stanica.

Taj S protein kako ga se inače naziva, veže se za taj enzimski ACE2 receptor koji se nalazi na površini zdrave stanice.

Jednom kad se pričvrsti, stanice se stapaju i tada se virus može proširiti i zaraziti tu zdravu stanicu.

Posebice su tu ranjive stanice pluća jer one sadrže taj receptor, a i one su u još dodatnoj opasnosti jer znamo da glavno sredstvo ulaza virusa u naš organizam je putem disanja.

Tu je ono pitanje zašto hehe netko ima u sebi virus, a da i nije zaražen jer mu virus još nije došao do stanica sa tim receptorima, nego se još uglavnom nalazi pritajen u nosnoj šupljini.

No sve ovo je još u pokusnoj fazi i premali su testni uzorci da bi se moglo sa sigurnošću reći da matične stanice mogu pomoći protiv virusa, a da ne naprave i neke loše stvari u našem organizmu

Znači potrebna su još detaljnija i opsežnija testiranja, 50-100 ljudi nije neki pravi jamac sigurnosti da bi se lijek stavio u korištenje.

Evo i riječi nekih vodećih znanstvenika o ovoj temi.

Jahar Bhattacharya, on je profesor medicine i stanične biofizike na Columbia Sveučilištu.

On nije sudjelovao u ovim istraživanjima, ali kaže da ubrizgavanje mezenhimskih matičnih stanica u krvotok pacijenta da da još to nije sa sigurnošću dokazan tretman za pacijente sa COVID-19 virusom i da je još to sve na teoretskom dijelu, te da bi čak mogle biti i neke posljedice za pacijente sa ovim tretmanom, da bi te stanice mogle još dodatno začepiti pluća, te tako prouzročiti još veću štetu!

Kunlin Jin, vodeći znanstvenik na projektu sa ovim ispitivanjima, te profesor farmakologije i neuroznanosti sa Sveučilišta Sjeverni Texas.

On kaže da su se kod njegovih ispitanika simptomi poboljšali nakon ovog tretmana matičnim stanicama, te da su rezultati vrlo ohrabrujući.

Isto tako kaže da većina COVID-19 pacijenata ne bi trebala primate ove tretmane, da pacijenti sa umjerenim simptomima nemaju tu potrebu. Da se ovaj tretman treba koristiti na slučajevima opasnima po život, ako baš nema drugog lijeka.

Lawrence Goldstein, upravitelj programa matičnih stanica u San Diegu pak kaže kako se iz studija ne zna točno sa sigurnošću koliko je zapravo i matičnih stanica i došlo do pluća, ili kako su uopće dugo one i ostale u plućima.

Također kaže da drugi potencijalni lijekovi za COVID-19, kao što su lijekovi koji moduliraju imunološki sustav tijela, da mu djeluju puno izglednijim kandidatima za pravi lijek nego tretmani matičnim stanicama. Isto tako puno je lakše na ovaj način liječiti velik broj bolesnika nego recimo ubrizgavanjem matičnih stanica svakome pojedinačno.

Zaključak

Kao što vidite još ništa nije sigurno. Postoje neke indicije i u teoriji bi matične stanice mogle djelovati na ovaj virus, ali za sve to treba puno veći opseg testiranja da bi sa sigurnošću mogli reći da djeluje.

Ništa, hvala na pažnji, ako vas zanimaju ovakve teme možete me pratiti na youtubu da dobijete obavijest kad objavim novi video, i to bi bilo to. Pozdrav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Avokado
5 razloga zašto Avokado svaki dan

Avokado inače u prosjeku sadrži približno 1000 mg kalija (duplo više od banane na primjer), a uz to sadrži i...

Close