Matcha - Matcha čaj - Matcha zeleni čaj

Matcha je zeleni čaj iz Japana. Metoda obrade listića potječe iz dinastije Sung(960. – 1278.). Prah se tučenjem pretvarao u tzv. Pjenu žada.

Ocjena: 5 (od 5)

Matcha je zeleni čaj koji se proizvodi u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji. Metoda obrade listića potječe iz dinastije Sung (960. – 1278.) kada se prah tučenjem pretvarao u tzv. Pjenu žada. Danas listići se beru četri tjedna prije prve berbe dok je grmlje čaja još prekriveno da se spriječi doticaj lišća sa svjetlošću. Lišće je zbog toga malo i tamno zelene boje. Nakon berbe slijede postupci parenaj te sušenja listića i na kraju lističi se drobe u kamenom mlinu. Čaj koji se pravi od ovog praha vrlo je cijenjen i skup. Danas se u Japaniu rabi za Cha No Yu, čajnu ceremoniju te ga koriste budistički svećenici prilikom meditacija.

Informacije i prodaja čajeva

Matcha čaj

Čaj je izuzetno bogat vitaminima A, B, C i E, u sebi sadrži katehin, karotin zato jer se pri pijenju čaja pije i prah čaja te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. To ga čini izuzetno ljekovitim.

Postoje dvije osnovne vrste Matcha čajeva, a to su Matcha – usucha i koicha.

Razlika je da se usucha proizvodi iz listića biljke koje su mlađe od 30 godina, a koicha od listića biljke starije od 30 godina.

Koicha se u ceremoniji čaja radi iz manje vode i ima slađi okus. Koicha je cjenjeniji i skuplji od usuche.

Priprema – Matcha čaja

Priprema matcha čaja

Matcha čaj se obično priprema osobno tj. postoji samo jedno pravilo kod pripreme ovog čaja a to je da se ne koristi kipuća voda. Ako ne želite isprobavati pripremite Matcha čaj na slijedeči način s tim da vam trebaju dva predmeta: matcha zdjela i bambusova metlica ( posebna metlica napravljena od bambusa).

  1. Kuhajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruča ali ne i kipuća).
  2. Stavite 1 – 2 grama praha u matcha zdjela.
  3. Miješajte čaj dok se ne napravi pjena s tim da što je čvršća pjena čaj je bolji(bambusovom metlicom).

Uz Matchu preporuča se kao dodatak neka jela npr. Kolač, čokolada ili sladoled.

Napomena!

Kao i u svemu ostalome netreba pretjerivati ni u čaju. Ispijanje 10 šalica matcha čaja na dan naravno nije dobro, ali 1 – 2 šalice na dan nemože štetiti.

bolesti matcha čaj liječenje matcha čajem ljekoviti matcha čaj ljekovito bilje matcha čaj matcha matcha čaj matcha čaj biljka matcha čaj dijeta matcha čaj kao lijek matcha čaj ljekovitost matcha čaj nuspojave matcha čaj priprema matcha čaj probava matcha zeleni čaj zdravlje matcha čaj
← Više o AZIJSKI ČAJEVI
Back to Top