Matcha – Matcha čaj – Matcha zeleni čaj

Home > AZIJSKI ČAJEVI > Matcha – Matcha čaj – Matcha zeleni čaj

Matcha – Matcha čaj – Matcha zeleni čaj

Matcha je zeleni čaj koji se proizvodi u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji. Metoda obrade listića potječe iz dinastije Sung (960. – 1278.) kada se prah tučenjem pretvarao u tzv. Pjenu žada. Danas listići se beru četri tjedna prije prve berbe dok je grmlje čaja još prekriveno da se spriječi doticaj lišća sa svjetlošću. Lišće je zbog toga malo i tamno zelene boje. Nakon berbe slijede postupci parenaj te sušenja listića i na kraju lističi se drobe u kamenom mlinu. Čaj koji se pravi od ovog praha vrlo je cijenjen i skup. Danas se u Japaniu rabi za Cha No Yu, čajnu ceremoniju te ga koriste budistički svećenici prilikom meditacija.

Matcha čaj

Čaj je izuzetno bogat vitaminima A, B, C i E, u sebi sadrži katehin, karotin zato jer se pri pijenju čaja pije i prah čaja te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. To ga čini izuzetno ljekovitim.

Postoje dvije osnovne vrste Matcha čajeva, a to su Matcha – usucha i koicha.

Razlika je da se usucha proizvodi iz listića biljke koje su mlađe od 30 godina, a koicha od listića biljke starije od 30 godina.

Koicha se u ceremoniji čaja radi iz manje vode i ima slađi okus. Koicha je cjenjeniji i skuplji od usuche.

Priprema – Matcha čaja

Priprema matcha čaja

Matcha čaj se obično priprema osobno tj. postoji samo jedno pravilo kod pripreme ovog čaja a to je da se ne koristi kipuća voda. Ako ne želite isprobavati pripremite Matcha čaj na slijedeči način s tim da vam trebaju dva predmeta: matcha zdjela i bambusova metlica ( posebna metlica napravljena od bambusa).

  1. Kuhajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruča ali ne i kipuća).
  2. Stavite 1 – 2 grama praha u matcha zdjela.
  3. Miješajte čaj dok se ne napravi pjena s tim da što je čvršća pjena čaj je bolji(bambusovom metlicom).

Uz Matchu preporuča se kao dodatak neka jela npr. Kolač, čokolada ili sladoled.

Napomena!

Kao i u svemu ostalome netreba pretjerivati ni u čaju. Ispijanje 10 šalica matcha čaja na dan naravno nije dobro, ali 1 – 2 šalice na dan nemože štetiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Formosa gunpowder čaj
Gunpowder čaj – Caj za probavu – Bijele kuglice

Gunpowder čajevi dobili su ime po kuglicama koje asociraju na puščani prah (Gunpowder). Kuglice se dobivaju tako da se listići...

Close