Evo što se dogodi kada se izreže madež đepnim nožićem!

Home > OSTALO > Evo što se dogodi kada se izreže madež đepnim nožićem!

Evo što se dogodi kada se izreže madež đepnim nožićem!

Ribar iz Dalmacije nakon što je imao opekline od sunca otkrio je da ima neku izraslinu na ramenu smeđo-crvene boje. Pogledajte dalje u videu ili pročitajte u tekstu što se dogodilo sa njim i kako je rezanje zaražene kože đepnim nožićem utjecalo na njega!

Dolazak na hitnu

Stipe N. muškarac star 58 godina je doveden na hitni prijam u bolnicu i to tokom 20 minutnog napadaja.

Njegov sin Branko kazao je prihvatnoj sestri da mu otac već jedno vrijeme postepeno gubi koordinaciju i snagu kroz cijelu lijevu stranu tijela.

Uvod u problem

Stipe je inače bio jedan mali ribar iz središnje Dalmacije. Svakog ljeta on bi većinu dana proveo na jakom suncu, imao je redovito svako ljeto, od konstantnog izlaganja na suncu, jake opekline po tijelu. Nije ga to ništa pretjerano brinulo pošto nikad u životu nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

Krajem jednog ljeta dok je također imao jaču opeklinu od sunca Stipe je našao na sebi neku nesimetričnu, obojenu ranicu u obliku modrice sa nepravilnim rubovima. Ta rana je u kratkom vremenu ubrzano rasla i bila je dosta primjetna na njegovom lijevom ramenu. Da, pomislio je da bi to mogao biti rak, ali, pošto ga nije ništa boljelo odlučio se da nije potrebno ići doktoru.

Treba reći da je većinu života proveo tako da je imao sve što mu treba na svojem imanju i uvijek je sve odrađivao i popravljao vlastoručno, bilo da je to brod ili neki stroj ili nešto drugo. Tako da je isto razmišljanje imao i za ovu izraslinu na ramenu, da je to nešto što se može riješiti samostalno.

Nakon što si je odstranio dio zaražene kože đepnim nožićem Stipe je odahnuo i mislio da je i ovaj puta napravio super posao i to bez ičije pomoći.  

Poslije toga tokom sljedećih nekoliko mjeseci Stipe nije imao nikakvih problema i osjećao se super, ali jednog dana je primijetio neku izraslinu koja je rasla unutar njegove kože između lakta i ramena na lijevoj strani tijela.

Kod dodira te izrasline osjećala se toplina, a isto tako se osjećao puls. Nekad je znao i teže zaspati jer kao da je osjećao kako mu srce kuca kad bi dotaknuo tu izraslinu.

Kad bi mu neki prijatelji ribari predložili da ide to pregledati doktoru znao se čak i našaliti da ma sad je on i kirurg i doktor pošto je već jednom „sredio“ sličan madež tako da ako bude problem da će se obračunati i sa ovime bez problema.

Simptomi za primijetiti kod prijama na hitnu

Ali kasnije kod hitnog prihvata se moglo vidjeti na PET skenu da je na tom području imao hipermetaboličke limfne čvorove.

Hiper znači visoko, metaboličke se odnosi na stanično raspadanje, a limfni čvorovi se odnose na strukturu u našem tijelu gdje se bijele krvne stanice našeg imuno sistema nakupljaju. A znamo da takvi hipermetabolički limfni čvorovi ukazuju da se nešto razvija i raste unutar tijela.

Stipin sin Branko je rekao da je oko mjesec dana prije prihvata na hitnu njegov otac počeo imati sve veće i veće nepravilnosti u hodu. Ponekad je izgledalo kao da šepa, ali kad god bi ga upitao dali mu je dobro Stipe bi uvijek rekao da ga pusti na miru i da je sve super. Nakon toga je poče i sve više slabiti na lijevu stranu tijela, a isto tako počinjao je imati užasno jake glavobolje. Svi oko njega su počinjali primjećivati promjene u njegovom ponašanju. Inače strpljiv kakav je bio, nakon toga je počinjao biti razdražljiv i odmah bi se razljutio i na najobičnije stvari, sve do trenutka kada se naglo srušio na pod i imao taj 20 minutni napadaj.

Objašnjenje problema

MRI sken otkriva više lezija(ozljedica) koje se pojavljuju u regijama unutar Stipinog mozga.

S obzirom da nema naznaka na infekciju, krvarenje u mozgu ili naznaka za oštećenja uzrokovana radijacijom i isto tako tumori u njegovom mozgu nemaju karakteristike izvornih tumora, to nas sve dakle navodi na zaključak da Stipe nema karcinom mozga , nego da ima u mozgu tumore koji potječu iz drugih dijelova njegova tijela koji su se naposljetku i proširili na mozak.

Proučavane su njegove stanice limfnih čvorova iz pazuha. Otkriveno je da one nisu bile samo natečene, nažalost u njima je bio rasprostranjen rak i to sa svih strana.

Kada su se stanice gledale pomoću mikroskopa, nađeno je više markera koji su bili pozitivni na kožni tip raka, a koji su se bazirali na prisustvu polimera koji tkivu daje boju i pigmentaciju, nešto što zovemo melanin. Znači, iako je Stipe uklonio rak iz kože kod lijeve ruke izgledalo je da su stanice od tog primarnog tumora još ostale u njemu i razvijale su se i množile kod limfnih čvorova te isto tako u njegovom mozgu.

Znači možemo zaključiti da Stipe ima metastazirani melanom tip raka koji se od primarnog mjesta proširio na druge dijelove tijela.

Neke bitne stvari o raku da bi znali o čemu se radi

Pa što mislite kako je to onda moguće da se stanice kože sa rakom prošire po mozgu, a da znamo da inače u normalnim situacijama i okolnostima stanice kože nemaju nikakvu vezu i sigurno ne dolaze do mozga?

E, tu je za objašnjenje toga potrebno reći i malo važnijih i zanimljivih stvari vezano za rak općenito.

Kao prvo znamo da je rak genetska bolest i da mijenja naš genetski kod. A geni našeg tijela su kodovi za proteine koji nas formiraju u fizičkom smislu. Te isto tako služe tome da signaliziraju našim stanicama da one naprave određene stvari. Proteini su nadalje sačinjeni od amino kiselina. A amino kiseline su posložene određenim redoslijedom, koji je opisan i diktiran od strane naše genetske kodne strukture. Kad se ta struktura iliti sekvenca promjeni nekim načinom, može biti nekom pogreškom, a može biti i od strane vanjskih oštećenja tipa zračenja od strane Sunca(što se dogodilo baš i u ovom slučaju), e tada se dogode mutacije. I još nakon što se i to dogodi većina tih mutacija je bezopasna i nema neko posebno značenje, ali u nekim situacijama te mutacije mogu stvoriti proteine koji signaliziraju stanicama(ćelijama) da se razvijaju i rastu, a da stvar bude gora signal da se to zaustavi ne postoji! Možemo to usporediti sa algoritmima u programiranju, gdje napravimo neki program koji dobi neki signal koji natjera taj algoritam da odrađuje neku stvar, tipa zapisuje u neku bazu podataka određene podatke koji zauzimaju neku memoriju u serveru baze podataka. I onda ako ne postoji nikakav signal iliti kod u programu da se to zaustavi, možemo zaključiti da bi se to događalo sve dok se server potpuno ne zapuni i tada dolazi do kolapsa servera i on ne može pružiti uslugu za koju je zadužen, može to biti da nam se stranica tada ne može otvoriti ili nešto drugo. To obično rade hakeri i tako napadaju ranjive web stranice(baze podataka).

Znači može se zaključiti da to reproduciranje loših mutiranih stanica u našem tijelu nije nikako dobro!

Te stanice naprave svoje vlastito snabdijevanje krvlju da bi preživjele i razvijale se i isto tako širile po drugim dijelovima u našem tijelu. Znači možemo zaključiti, što je jako bitno i zanimljivo, da rak nije samo genetska bolest, on je i evolucijski razvoj gdje neželjene ćelije(stanice) preživljavaju na inteligentan i mogli bi reći podli način, a na štetu nosioca, u ovom slučaju čovjeka!

Genetski test

Napravljen je genetski test na njegovim zaraženim stanicama limfnih čvorova. Otkrivena je mutacija kod kromosoma 7, na genu zvanom BRAF u nukleotidu 1799. Naime u točki gdje bi trebalo biti A, bilo je T, što znači da je kod proteina koji je sačinjen od BRAF gena jedna amino kiselina promijenila mjesto i došla na broj 600 što je izazvalo nešto što zovemo V600E mutacija. Inače normalna funkcionalna stanica koristi RAF gen koji se utabori u stazu stanice i on omogućuje da stanica sa nekim ograničenjima raste. Ali kod BRAF V600E mutacije gena dogodi se da stanice imaju neograničenu mogućnost rasta i dijeljenja što daje uvjete potrebne da bi se razvio rak.

Metastaziranje raka

Ako upotrijebimo fizičke zakonitosti koje govore da se za svaki tok tekućine stvara određeni pritisak na površinu kojom ta tekućina putuje, u ovome našem primjeru to znači da kada krv teče iz tkiva u tkivo tada se kod pritiska koje se događa tokom uz površinu tkiva može dogoditi da se stanice koje se nalaze u krvi odvajaju pod tim pritiskom. To je bitno znati jer u ovome slučaju gdje Stipe ima rak kože, a koji s vremenom sve više i dublje raste u kožu, šanse da on metastazira zbog toga to jest da se proširi na druge dijelove tijela pomoću ove diobe stanica znatno rastu.

Rak se znači naravno širi na druge dijelove tijela kroz krv.

Širenje u mozak

Krvne žile koje idu u mozak imaju posebnu sposobnost koja se zove krvna barijera mozga. Ta sposobnost sprječava određenim supstancama prolaz do mozga, a s druge strane nekim drugima pak dozvoljava prolaz.

Ta barijera na žilama ima proteine na svojoj površini . A znamo da i stanice melanoma također imaju gusti sadržaj proteina na svojoj površini. To naposljetku znači da kada se stanice raka odvoje od svoje primarne pozicije kao ovdje na primjer u ramenu i uđu u krvožilni sistem našega tijela one kad dođu do vaskularnog sistema u mozgu, tamo se mogu na proteinima tih žila nasaditi i tada množiti i rasti, što naposljetku stvara metastaze na mozgu.

Melanom ili rak kože je treća najčešća vrsta raka koja se širi na mozak. Rak grudi i pluća su jedini češći uzroci metastaze kod mozga. Posebno rak pluća koji uglavnom prvo gdje se širi je na mozak, pošto krv sa kisikom iz pluća direktno ide u mozak.

Statistički je isto tako zabilježeno da 40-50% pacijenata koji dobe rak kože i koji se uspije proširiti da će se naposljetku proširiti i na mozak!

Stipin slučaj

Stipe je znači imao jake glavobolje, početak paralize na lijevom dijelu tijela, 20 minutni napadaj. Sve to ako bi se ostavilo bez liječenja bi uzrokovalo da to kancerogeno tijelo koje raste u mozgu bi tako dugo raslo dok na posljetku ne bi uzrokovalo puknuće moždanih žila i naravno uzrokovalo time fatalne posljedice.

Time što si je Stipe uklonio primarno kancerogeno tijelo nije baš puno značilo jer kao što ste vidjeli rak se već proširio ili prije uklanjanja ili poslije. U njegovom slučaju pošto se rak već proširio do mozga znači da je već u kasnom stadiju i to znači da je imao jako male šanse. Istraživanja i statistike pokazuju da u takvom slučaju gdje pacijent ima ovakvo proširenje raka i dobi napadaj da može očekivati u prosjeku još samo 3 mjeseca života. Postoje rijetki slučajevi gdje pacijent proživi puno dulje, ali takvi slučajevi ne znače prosjek nego izuzetak, znači takvih je 1 na 1000.

Dijagnoza ovog slučaja se dogodila 2014. godine i u to vrijeme je postojalo nekoliko vrsta tretmana. S obzirom da je melanom već metastazirao na mozak, obična kemoterapija nije dolazila više u obzir jer se znalo da ta terapija više praktički nema nikakvog učinka u tom stadiju. Doktori su mu ponudili operaciju mozga koja je dosta riskantna i moguće su ozbiljne posljedice, ali tom operacijom bi mu se pokušalo spriječiti pojavljivanje napadaja, te isto tako spriječiti tumor da uzrokuje krvarenja u mozgu i još neke neurološke disfunkcije. Međutim, on je odbio tu operaciju i želio radije terapiju radijacijom, kojom bi se pokušalo ozračiti kancerogene stanice i time oštetiti njihov DNA u želji da se spriječi njihova mogućnost reproduciranja i širenja. Ali, izgleda da je i to bilo prekasno jer i ta terapija nije dala nikakve učinke i odmah potom dogodili su mu se novi ozbiljni napadaji te mu se naposljetku dogodilo nezaustavljivo unutarnje krvarenje u mozgu.

Na autopsiji se potvrdilo da kancerogene izrasline u mozgu imaju baš tu V600E mutaciju  kao i one koje su bile na njegovom lijevom ramenu. A pošto je naravno šansa da se baš u isto vrijeme nezavisno jedno o drugom dogode mutacije skoro nemoguća(i još to mutacije istoga gena), znači može se zaključiti da je Stipin slučaj bio rak melanom sa višestrukim metastazama na mozgu i to u naprednim kasnim fazama.

Zaključak i završne riječi

Na kraju mogu samo reći da je Stipe došao ranije na pregled i da mu je uočen melanom u ranim fazama imao bi vrlo vjerojatno normalno liječenje sa gotovo 100% šansama. Isto da je i došao na liječenje i onda kad je đepnim nožićem izrezao tumor na ramenu i tada bi sigurno imao još puno veće šanse, jer vrlo vjerojatno u to vrijeme metastaze nisu ni došle do mozga, ali pošto on to nije shvaćao ozbiljno ovako nije imao šanse.

Za sve one koji vole Sunce i možda neke koji misle da zaštita od Sunca nije potrebna pa čak i da je štetna, sjetite se ovog slučaja. Uvijek, ali uvijek kada planirate duže vremena biti na jačem Suncu koristite kreme za zaštitu od Sunca. Hollywoodske zvijezde naravno imaju svoje privatne skupe doktore pa im savjetuju takve bitne stvari i zato je poznato da oni stavljaju na sebe zaštitu od Sunca i kad se i samo šeću do dućana, ako je naravno jače Sunce. Naravno, još uvijek najbolja i najsigurnija zaštita od raka kože je da izbjegavate jako Sunce ili da budete ispod suncobrana. hehe

Isto tako ako uočite neku izraslinu i da ona s vremenom raste, obavezno dogovorite pregled sa specijalistom, jer što kasnije otkriven tumor to statistički abnormalno šanse za liječenje padaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *