Misteriozna bolest: poljubac psa prouzročio čovjeku da mu se organi gase, objašnjenje bolesti

Home > OSTALO > Misteriozna bolest: poljubac psa prouzročio čovjeku da mu se organi gase, objašnjenje bolesti

Misteriozna bolest: poljubac psa prouzročio čovjeku da mu se organi gase, objašnjenje bolesti

Dolazak kod hitne

Jason B. koji ima 56 godina je došao na hitnu pomoć sa temperaturom i teško dišući. On je tada rekao medicinskoj sestri da su mu se zadnjih tri dana počele pojavljivati neke ljubičaste pjege po licu, a da mu se osjet u lijevoj nozi počeo utrnjivati.

Jason je inače bio zdrav 56 godišnji muškarac. Nije već duže od toga vremena morao tražiti zdravstvenu pomoć, a i nigdje nije nikad putovao. Što god da mu se tad dogodilo, je bilo nešto novo, jer zdravstveni karton mu je prije uvijek bio uredan.

Pregled

Kod pregleda, po cijeloj njegovoj nozi su nađene točke u obliku masnica. Nije bilo nađeno nikakvih ozljeda ili porezotina. Ako bi malo razmislili i povezali temperaturu sa težim disanjem kod osobe koja je bila super samo nekoliko dana prije toga, mogli bi reći da to izgleda kao da se zarazio nečime. Dobra je stvar što nije imao glavobolje sa ukočenošću vrata. Jer da je imao i to, tada bi to moglo voditi tome da ima meningitis, infekciju koja jako loše utječe na mozak.

Limfocitopenija

Uzorak krvi je otkrio da Jason ima Limfocitopeniju. LYMPHO izvedeno iz lat. Lympha, božica vode, a u današnje vrijeme ta riječ se odnosi na bijelu krvnu stanicu koja se bori protiv infekcije. Cyto označava stanicu. I Penia znači nedostatak. Znači Limfocitopenija ili nedostatak bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija.

Povežemo li to sa nalazima koji su navodili da ima i povećane krvne markere to nas upućuje na to da Jason ima veću upalu, što pak znači da je njegov imunološki sustav puno aktivniji nego u normalnom stanju.

Znači možemo zaključiti da se definitivno nešto zbivalo u njegovom organizmu i da se unutar njegova tijela vodila velika borba.

Trombocitopenija

Dodatni nalazi su otkrili da je Jason imao i trombocitopeniju. Thrombo iz starog Grčkog thrombus što znači komad ili izraslina što se danas odnosi na ugrušak krvi. Povežemo li sa onim prijašnjim prijevodom to znači nedostatak krvnih stanica koje stvaraju da se krv gruša.

Disfunkcija jetre

Možemo reći da se sve to poklapa i ima smisla jer povećani markeri otkrivaju da ima disfunkciju jetre.

Jer jetra inače proizvodi stanice koje omogućuju faktore zgrušavanja koji nam zaustave krvarenja u tijelu (oni koji gledaju kanal detaljnije znaju da sam o njima već više pričao i u videu kako alkohol djeluje na naše tijelo).

Disfunkcionalna jetra uzrokuje da se ti faktori ne proizvode onako kako bi trebalo biti. To se poklapa sa trombocitopenijom, te je medicinskom osoblju dalo malo više indicija o čemu bi se moglo raditi.

Oštećenje bubrega

Tada se i otkrilo da Jason imao akutno oštećenje bubrega. Naime, mišićni proteini(bjelančevine) su pronađeni kako plutaju po njegovom tijelu, što pak znači da su se njegovi mišići počeli raspadati. Ti proteini mišića se zarobe unutar bubrega te oštećuju tubule(kanaliće) bubrega.

Sve ovo što smo sada rekli je bio tek početak njegovih mogućih problema.

Acidoza

Inače kad radimo neku tjelovježbu, to svi znamo, naši mišići proizvode mliječnu kiselinu kao metabolički nusprodukt koji se dogodi zbog povećane aktivnosti. Ali, kod Jasona se našlo toliko te kiseline da je imao i acidozu.

Nije bilo nikakvih naznaka da je radio neke naporne vježbe. Što upućuje na to da velik dio njegovog tijela ne dobiva dovoljno kisika da bi normalno funkcionirao i zato ima acidozu.

Znamo da nije uzimao nikakve posebne lijekove, a i znamo da nije imao do sada povijest nekih većih zaraznih bolesti, ali pošto ima temperaturu i kožne reakcije to bi moglo značiti da ima snažnu bakterijemiju iliti veliku prisutnost bakterija u krvi.

Znači temperatura, disfunkcija jetre, raspadajući mišići te prestanak rada bubrega. Sve to dovelo je do hitne medicinske pomoći jer mu je život bio u velikoj opasnosti.

Hitna reakcija medicinskog osoblja

Medicinsko osoblje mu je dalo više vrsta antibiotika kroz infuziju empirijski ilti na temelju iskustva što bi moglo pomoći. Jer i što znači da medicinsko osoblje nije znalo točno koja bakterija pluta njegovim krvotokom, pa su na taj način htjeli pokriti što više toga mogu u onom trenutku.

Razlog zašto se tako radilo je jer su potrebni dani da bi se otkrilo koja bakterija stvara probleme. Naime, trebaju se uzeti uzorci iz tijela i od tih uzoraka bakterija se treba uzgojiti da bi se dobio dovoljan nalaz da se identificira. A oni to jest njihov pacijent nema toliko vremena jer mu se mišići raspadaju i organi mu počinju izumirati.

Pogoršanje

Kako su sati prolazili, Jasonovo mentalno stanje je bilo sve gore i gore. Počinjao je djelovati dezorijentirano i zbunjujuće. Što upućuje da je njegova jetra prešla iz disfunkcionalnog stanja u akutno otkazivanje i počinje utjecati i na njegov mozak.

Bubrezi su mu također bili sve lošije. Crijeva su mu prepriječena jer mišići njegovog gastrointestinalnog trakta su postali paralizirani. A masnice na koži su postale jače ljubičaste boje.

Kako je noć prolazila dogodila se uzbuna na monitoringu jer mu je srce prestalo kucati. Doktori su odmah skočili u pomoć kako bi ga pokušali vratiti natrag. Nakon nekoliko minuta oživljavanja srce mu je počelo opet kucati, ali njegov krvni tlak je još uvijek bio jako nizak.

Stavljena mu je nakon toga cijev niz grlo, drugim riječima stavljen je na aparate za održavanje na životu. Dati su mu lijekovi da bi sužili krvne žile i da bi mu proveli da srce radi svoje stezanje.

Sve to se inače radi jer ako njegovi organi ne dobivaju dovoljno krvi zbog slaboga krvnog tlaka, sve one loše stvari koje su mu se dogodile će se pogoršati.

Ali, kako vrijeme odmiče, bez pravoga zahvata, te loše stvari se i nastavljaju pogoršavati, ono je samo kako bi se sve to usporilo dok se ne nađe rješenje. Bubrezi bi trebali inače pročišćavati krv. Jer ako to ne rade, onda se metabolički otpad sve više nagomilava. A pošto mu se stanje ne poboljšava moran je staviti na aparat koji radi to pročišćavanje za njega, nešto što zovemo dijaliza.

Kako je iz potpuno zdravog čovjeka došao do ovako lošeg stanja tako iznenada? Jason je prije bio potpuno zdrav čovjek, kako mu se dogodilo da iz normalnog života samo par dana kasnije dođe i do toga da mu i u bolnici srce odjednom stane?

Laboratorijski nalazi i identifikacija bakterije

Nalazi krvi na bakterije i viruse i drugo iz laboratorija su napokon bili završeni. Identificirana je bakterija koja se naziva lat. Capnocytophaga canimorsus. To je bakterija koja inače ima „stanište“ u ustima kućnih ljubimca(mačaka i pasa). Ona inače nema nikakvog učinka na pse i mačke. Ta bakterija ne živi u ljudima kao kod životinja. Kad inače čovjek dođe u kontakt sa tom bakterijom, imunološki sustav ju odmah uništi, a time zaštiti naš organizam od zaraze.

Ali ako čovjeka ugrize neka od tih životinja nositelja bakterije, a ta osoba ima ugrožen imunološki sustav, to jest imunološki sustav im ne radi kako treba, tada se ta bakterija može razmnožiti i ući u krvotok. Kada naposljetku imunološki sustav tada reagira na tu bakteriju u krvotoku, njegova nekontrolirana reakcija izaziva da se cijelo tijelo počinje gasiti.

Imunološki sustav i poteškoće sa krvotokom i kisikom za organe

Znate ono kad se inače porežemo, dobimo ono oko tog reza natečenu, užarenu i crvenu kožu. E to crvenilo iliti upala je zbog toga što imunološki sustav šalje na mjesto ozljede bijele krvne stanice i signale u obliku kemikalija i proteina.

Stijenke krvnih žilica su natjerane da se opuste od tih posrednika tako da još više imunoloških stanica može doći na mjesto ozljede.

Slično to se dogodilo i sa Jasonom, samo što umjesto male lokalizirane porezotine, kod njega su krvne žile cijelog tijela natjerane da se opuste, a time izazivajući da mu se krvni tlak naglo spusti. Bez adekvatnog potiska da krv putuje do organa, dolazi do iskemie tkiva.

Isk iz starogrčke riječi koja označava obuzdati, a emia kako smo već imali više navrata do sada znači prisustvo u krvi Znači obuzdano prisustvo krvi, kod tkiva.

Kako sve manje kisika iz krvi dolazi do organa, tako se pogoršava njihova funkcija i postaju disfunkcionalni. Unutarnje obloge krvnih žila kod tih organa razvijaju lezije(ozljede).

To se događa zato jer se aktivirane bijele krvne stanice vežu za stanice žilnih obloga, i time stvaraju puštanje reaktivnih kemikalija(kisik, razni enzimi itd), a time se ozljeđuju obloge žila i stvaraju se lezije. Rezultat te stanične ozljede je da se žile stanjuju, što još više otežava krvi da dođe do organa.

Znači to i povezano sa onim što sam prije rekao to jest slabim krvnim pritiskom da pogura tu krv organi postaju disfunkcionalni, a s vremenom čak i otkažu.

Rezultati nedostatka kisika u organima

Manje kisika do organa i mitohondrijska disfunkcija se počinje događati u stanicama(stanice organa ne dobivaju „energiju“). Respiratorni enzimi koji prave mitohondriju, glavnu energiju stanice postaju neaktivni, što dovodi da se energija više ne proizvodi kako treba.

Takav napor na stanice se sve više gradi i dovodi do toga da se mitohondrijski DNA počinje raspadati. Ista kemikalija koja rasteže i proširiva krvne žile(dušikov oksid) kod upalnih odgovora, prilazi unutrašnjoj membrani i matrici proteina mitohondrije i počinje rastvarati mitohondrijsku unutrašnju strukturu.

Znači umjesto stvaranja energije koju ovi proteini omogućuju, ta mitohondrija se raspada u mulj koji označava staničnu smrt.

Time se uzrokuje da se svi organi u tijelu gase. To se inače zove sepsa, a nizak krvni tlak koji ovdje imamo je sepsički šok.

Kako je bakterija došla u njegov organizam?

Znači znamo da je Capnocytophaga canimorsus bakterija koja je uzrok svemu tome to jest da je imunološki sustav ovako loše reagirao zbog nje. Sad nas zanima od kud je došla ta bakterija i kako je došla u njegovo tijelo.

Pomniji pregledi Jasona nisu našli ugrize psa, nije bilo niti nekih jačih ogrebotina, znači to se moglo isključiti.

Znamo i da je prije bio zdrava osoba, znači nije imao ni oboljenja niti je uzimao neke lijekove koji bi mogli kompromitirati imunološki sustav.

Netko iz njegove obitelji je potvrdio da je Jason obožavao i bio jako blizak sa svojim psom.

Ovdje je bitno još i naglasiti da je slezena organ koji reciklira stare crvene krvne stanice, ali i isto tako je skladište za bijele krvne stanice za koje znamo da su sastavni dio imunološkoga sustava.

Znači ako netko nema slezenu, tada je on podložan infekciji, a isto tako i od ove bakterije koju ovdje spominjemo. U ovom slučaju Jason je imao funkcionalnu slezenu, što znači da sve ovo što mu se dogodilo je velika nesreća. Jer ako nema ugriz ili neku bolest koja bi ozbiljno hendikepirala imunološki sustav kao ova da nema slezenu, a znamo da je nekako bakterija ušla u njega, tada znači možemo zaključiti da je bakterija ušla u njega kroz ljubljenje sa psom ili psećim lizanjem i tako se proširila po cijelom njegovom tijelu, vjerojatno prije nego je ušla masovno u njegov krvotok i tada prouzročila da imunološki sustav i tijelo ovako loše reagira.

Ovo oboljenje sa Capnocytophaga canimorsus bakterijom je jako rijetko. Zemlje uglavnom statistički ni ne prate ovu vrstu infekcije. U Nizozemskoj je zabilježeno 0.74 slučajeva na 1 milijun ljudi po godini. A oni koji imaju ovu vrstu infekcije smrtnost je negdje oko 25%, znači Jason je 1 od milijun, a mogao bi biti i 1 od 4.

Nastavak liječenja

Dodali su mu dodatnih nekoliko vrsta antibiotika u režim liječenja. Kako su dani prolazili, prošla mu je groznica. Ponovljeni nalazi krvi su pokazali poboljšanje u nekim markerima, ali i pogoršanje kod nekih drugih. 10 dana nakon uvođenja antibiotika znakovi infekcije su izgledali da idu prema boljem. Krvni nalazi su se normalizirali. Trombocitopenija koju sam ranije spomenuo je izgledala izliječena. Njegovi mišići se također više nisu raspadali.

Izgledalo je kao da ide prema bolje i pojednostavili su mu režim liječenja i smanjili broj antibiotika.

Komplikacija

4 dana nakon prijašnjih znakova poboljšanja, CT scan abdomena je otkrio da je narušen dovod krvi do njegove slezene. Nešto je izazvalo da se stvori ugrušak krvi i popuni i zapriječi krvnu žilu koja dovodi krv do njegove slezene. Sken je potvrdio potpuni zastoj krvi i da je slezena počela nekrotizirati(izumirati).

Pogledom na Jasona doktori su vidjeli da je imao sva 4 ekstremiteta sa razvijenom gangrenom. Što znači da je dotok krvi bio odrezan i da tkivo više nije u funkciji.

Ako bi tada i preživio, vrlo je vjerojatno da neće više imati svoje izvorne udove za korištenje za do kraja života.

Nova komplikacija

Obavljen je još jedan CT scan, ovog puta za njegovu glavu. U njegovom mozgu također je nađena ozbiljna hipoksija(manjak kisika), te isto tako oticanje tekućine.

Mozak je inače ograđen unutar lubanje i nema baš mnogo prostora da bi se proširio od nakupljanja tekućine u njemu, što znači da mu se događalo trajno oštećenja mozga u tom trenutku.

Medicinsko osoblje se okupilo sa Jasonovom obitelji i odlučeno je da će se liječenje smanjiti, pošto je naticanje tekućina posljedica uzimanja previše lijekova kroz infuziju.

Ako bi se Jason vratio iz ovoga i preživio imat će trajno oštećenje mozga. Također neće imati izvorne ruke i noge za korištenje. Bit će također i vrlo vjerojatno gubitak normalnih funkcija kod svih njegovih organa.

Na 16. dan od njegovog prihvata u bolnicu, terapija je završila sa lošim ishodom. Dan poslije, vraćen je kući k obitelji za pogreb.

Zaključak

Kao što ste vidjeli kod sepse nije sve samo o bakteriji, ona da, izaziva sepsu, ali na kraju glavni problem je kako naše tijelo reagira na nju. U ovom slučaju na primjer doktori su uništili u potpunosti bakteriju antibioticima, ali opet je komplikacija bila prevelika zbog toga jer je tijelo sabotiralo samo sebe.

Sve fatalno počelo je sa iskemiom tkiva(obuzdano prisustvo krvi kod tkiva), znači skoro sve opisano u ovom slučaju gdje su se počeli organi gasiti nije izazvano samo sa bakterijom nego i ljudskim imuno sustavom. Dušikov oksid koji je izazvao nizak krvni tlak kroz žile. Zatim bijele krvne stanice koje su izazvale oštećenja krvnih žila i tako sužile protok krvi kroz žile i tada je došlo do otežanog rada organa jer su dobivali sve manje krvi.

Poanta ovoga nije da sad plašim ljude da odbacujete svoje životinje. Infekcija je jako rijetka i ako nemate kompromitiran imuno sustav i zdravi ste sa jakim imunitetom onda dobiven poljubac ili liz od psa ili mačke vjerojatno neće ostaviti nekih ozbiljnih posljedica na vaše zdravlje. Ako imate psa ili mačku i obožavate ih i vrlo ste bliski, ako dobite simptome na gripu koji su gori od obične virusne infekcije onda bi trebali to provjeriti sa liječnikom prije nego izazove probleme kao u ovome slučaju.

Simptomi tipa jaka temperature gdje se pojave točkice u obliku modrica ispod kože. Također velike tamne mrlje koje brzo rastu. Ili nešto tipa jakog gubitka zraka.

Ako dobite nešto tako nemojte čekati, provjerite to sa doktorom što prije.

Jer kao što vidite sepsa se pojavi ako se predugo čeka, a stanje se može iznenada u samo par sati nepovratno pogoršati. Čak i ako se ova bolest pojavi jednom na milijun ljudi, u Hrvatskoj je na primjer 4 milijuna, znači otprilike 4 ljudi godišnje može dobiti ovakav tip bolesti od samo ove vrste bakterija, a ovakvih sličnih bakterija ima više koje izazivaju sepsu, ova u ovome primjeru što sam pričao je jedna od najgorih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
15 načina kako pobjediti depresiju!

Depresija je sve veći problem u današnje vrijeme i jako je bitno znati kako pobjediti depresiju i imati normalno mentalno...

Close