Dječak je za doručak pojeo 200 vitaminskih bombona. Evo što se dogodilo sa njegovim kostima!

Home > ZDRAVLJE I BOLESTI > Dječak je za doručak pojeo 200 vitaminskih bombona. Evo što se dogodilo sa njegovim kostima!

Dječak je za doručak pojeo 200 vitaminskih bombona. Evo što se dogodilo sa njegovim kostima!

Jedan mladić koji je za doručak pojeo 200 bombona sa vitaminskim dodacima, evo kako je to utjecalo na njegove kosti i tijelo općenito.

Nikolaj dječak od 14 godina primljen je u hitnu pomoć sa problemima mišića, bolovima u želucu i slomljenom rukom.
Čekajući na hitni pregled pošto je procijenjen kao neprijoritetni od medicinskog osoblja, počeo je gubiti svijest, prije nego je pao u komu.

Ok, vratimo se malo u prošlost, naime prošlog proljeća, Nikolaju i njegovoj mami je bilo dosta, svaki dan vraćajući se kući iz škole, Nikolaj bi vidio svog oca potpuno pijanog.
Jednog dana njegov otac je otišao u dućan po namirnice, i to je bilo zadnji puta kada je Nikolaj vidio svoga oca.

Njegova mama sada inače razvedena je odlučila da bi najbolje bilo da se presele u Hrvatsku i tako su otišli u jedan od većih gradova.
Nisu bili siromašni, ali slabo su govorili hrvatski jezik i nisu baš znali da su stvari u Hrvatskoj malo drugačije nego kako se to odvijalo u njihovoj domovini.

Još od ranog djetinjstva Nikolaj je obožavao raznorazne bombone i slatkiše.

Zanimalo ga je i kakav okus bomboni imaju u Hrvatskoj, i zato mu je mama kupila mnogo mnogo bočica sa bombonima.
Nisu znali i nije im bilo ništa čudno što se bomboni nalaze u bočicama, naime mislili su da sve što je iz Hrvatske je automatski i dobro.
Nakon toga, Nikolaj bi svakoga dana pojeo 40-50 komada, a neznajući da su ti bomboni zapravo vitamini.
Kako su dani odmicali, Nikolajova majka je primjetila da mu se trbuh nekako sve više napuhavao i da je kao otekao.
U njihovoj domovini postojale su mnoge šale da je Europska hrana fina, ali za brzo debljanje, pa je rekla Nikolaju da malo uspori sa svom tom brzom hranom.

Jednog dana kada je gledao TV Nikolaj je otvorio novu kutiju sa bombonima i bez da je bio svjestan pojeo odjednom svih 200 komada bombona iz kutije
Pomislio je ah ništa, barem sam se lijepo najeo.
Oko 1 sat nakon što je pojeo sve te bombone, Nikolaj je počeo stalno odlaziti na wc da bi se pomokrio.
I tada je počeo plakati sav u boli.

Tako počinje osječati strašnu bol u želucu i viče mami da mu nije dobro.

Ta strašna bol se počinje širiti i dolazi i do njegovog grla.Njegova mama ga tada pokušava nasloniti da legne, ali Nikolaj se u tom trenutku spotakne i padne i slomi ruku.


Nakon toga mama zove hitnu pomoč za svoga sina.
Dok je bio u vozilu hitne pomoći Nikolaj osjeća mučninu i počinje osjećati šok zbog nesreće koja mu se dogodila.
Prilikom dolaska u ambulantu hitne pomoći prihvatna sestra je olako utvrdila da se samo radi o lakšem lomu kosti.
Ali svi su nedugo zatim odmah priskočili u pomoć nakon što je Nikolaj pao u komu.
Naime slomljena kost je bila samo natuknica o većem prikrivenom problemu, a uz to s obzirom na Nikolajovu povijest bolesti gdje je već imao problema s nesvjesticom doktori su imali nekoliko već ideja o čemu bi se moglo raditi.
Prilikom fizičkog pregleda tijela otkrivena je suha koža na nogama, sa još slomljenim noktima, te vrlo uočljivom ascitesu, tj. nakupini tekućine izazivajući kod Nikolaja natečen trbuh.


Ovo zadnje upućuje na to da Nikolaj ima oštećenu jetru, ali čudno je bilo što je test krvi pokazivao da njegova jetra funkcionira normalno i da zapravo on boluje od hiperkalcemije.

Eng. Hiper – znači visoko
Kalc kratko za kalcij koji je jedan od glavnih elektrolita
I emija što znači prisustvo u krvi

Znači visoka prisutnost kalcija u krvi.

Ako bi gledali u sastav bombona iz bočice nebi mogli naći kalcij kao sastav.
Njegova majka je spomenula doktoru hitne pomoći da Nikolaj nije povraćao ili se „ispraznio“ još od onog trenutka kad je pojeo svih 200 bombona za doručak, a što znači da nije bilo protoka hrane iz Nikolajevog tijela i ti bomboni sa vitaminima bi trebali biti sadržani u njegovom sastavu krvi, a to bi inače trebalo biti moguće otkriti u takvim većim količinama.
Dodatni uzorci krvi nisu upućivali na povišenu razinu vitamina A i E, te isto tako za jod, cink i selenium(vrsta željeza u krvi, a otrovni u većim količinama).
Umjesto toga uzorak krvi je pokazao da Nikolaj pati od dehidracije, što se poklapa sa njegovim obilnijim uriniranjem prije nego je pao u komu, te nas to također upućuje na prvi indikator.
Jer izostanak vitamina u sastavu krvi nakon što je pojeo 200 bombona znači da su oni mogli izaći iz tijela prilikom uriniranja.
Vitamini B i C su klasificirani kao rastopivi u vodi, što znači da su se upili u vodu kod bubrega te su time i u urinu.
Ali time nismo došli do konačnog zaključka jer vitamini A i D se rastope u mast, što znači da su ulja, a ulja se ne mogu povezati sa vodom, te time ti vitamini ne mogu biti izbačeni iz tijela uriniranjem.
Jer kao što svi znamo ljudi ne pišaju mast.

Znači ako oni nisu u Nikolajovoj krvi, nisu ni izbačeni iz tijela uriniranjem, a nije ni povraćao niti se „ispraznio“ u tom periodu trebalo bi značiti da je višak vitamina A i D spremljen negdje u organima.

Ali koji organ bi to bio!?

Znamo da nebi mogli biti mišići pošto su oni tkiva koja drže vodu, što se ne veže baš sa mastima.
Nebi moglo biti ni srce pošto je ono većinski mišić.
Mogao bi zato biti mozak te ostali živčani sustav pošto njih čini 60% masti, ali da bi došli do tamo to bi značilo da su putovali kroz krv, a što smo utvrdili da nisu.
A pošto je Nikolaj pojeo vitamine, bomboni su putovali iz njegovog želuca te u njegovu utrobu i naposljetku se apsorbirali u jetru, a ona se pokazala kao oštečena tijekom pregleda i imala je simptome ascitesa.
To upućuje da Nikolaj boluje od hipervitaminoze koja je uzrokovala oštećenje jetre, hiperkalcemiju i slomljene kosti.
Laparoskopska biopsija jetre, gdje se kateter postavlja kroz vratnu venu, vođen kraj srca pa sve do jetre gdje se uzima uzorak je pokazala da Nikolaj ima povišenu razinu masti u stanicama. Što znači da se vitamin A nakuplja već neko vrijeme u njegovoj jetri te uništava njezine stanice i stvara ožiljke na tkivu.

Time možemo reći da Nikolaj boluje od vitamin A inducirane hepatotoksičnosti i da 40-50 bombona koji su imali sadržane vitamine koje je on dnevno uzimao i time si polako uništavao jetru.

Možemo reći da to ima smisla jer ako pobliže pogledamo kad bi pojeli tih 200 bombona za doručak, unesli bi u sebe 217 tisuća jedinica vitamina A u samo jednom obroku.

Kao primjer možemo uzeti da bi za tu istu količinu vitamina A trebali pojesti nešto više od 780 jaja, i to bi bilo 68 puta više od dnevne preporučene doze.


I time što bi inače Nikolaj pojeo 40-50 bombona dnevno što je 25 puta više od dnevne preporučene doze i još uz dodatne količine iz drugih hrana možemo zaključiti da je njegova jetra oštečena baš zbog tog razloga. Drugim riječima zbog hipervitaminoze do koje je došlo zbog neznanja i uzimanja tih bombona sa vitaminima.

Vitamin A, prije nazivan retinol se pokazao kao neprijatelj na utjecaje vitamina D, što znači da kad je prisutno previše vitamina A u našem tijelu, efekti od vitamina D su oslabljeni.

Ali, vratimo se na Nikolajevu dijagnozu iliti hiperkalcemiju, visoku prisutnost kalcija u krvi.
Vitamin D djeluje tako da povećava intestinalnu apsorpciju kalcija,znači povečava razine kalcija u krvi koje dobivamo iz hrane.

Nikolaj nije dobivao kalcij iz svojih bombona, ali je zato unio 85 tisuća jedinica vitamina D, 232 puta više od dnevne preporučene doze.
A kao što sam ranije rekao vitamin A blokira učinke vitamina D i time spriječava da se kalcij apsorbira. Time dolazimo do zaključka da izvor hiperkalcemije dolazi iz nečega što se otapa i dijeli unutar Nikolajevog tijela, a znamo da najveće pohrane endogenog kalcija u našem tijelu su kosti.
Vitamin A se metabolizira u tijelo u aktivnu retinoičnu kiselinu za koju se zna da stimulira formiranje osteoklasta.


Osteo znači kost, a klast je iz Antičnog Grčkog i znači slomljen.
Osteoklast je bolest gdje se stanice koje oslabe i tada pomalo lome kost, i time oslobađaju ostatak kalcija od kosti u krv.
Ta resorpcija iz kostiju se u Nikolaju skupljala od kada je neznajući posljedice jeo bombone sa vitaminima, do one točke kad je i jedan običan pad koji nije trebao predstavljati problem jer je Nikolaj bio 14 godišnjak izazvao višestruki lom kostiju u njegovoj ruci.

Konzumacija previše nutrijenata, a koji kasnije izazivaju posljedice za naše tijelo je fenomen modernog doba.

Na primjer, mlijeko je obogaćeno sa vitaminom D sa svrhom da spriječi rahitis, iliti slabljenje kostiju što može dovesti do trajnih deformacija kod djece.
Baš zbog toga što vitamin D povećava intestinalnu apsorpciju kalcija, a to obogaćivanje u hrani nije standardizirano, Englesko pedijatrijsko udruženje je u 1956 pronašlo 204 slučajeva hiperkalcemije kod djece koja su bolovala od intoksikacije vitaminom D tako što su pila mlijeko.
To je dovelo do toga da se rast kod tih djeca potpuno zaustavio.
Epidemiološka istraživanja su pokazala da se u Švedskoj i Norveškoj, vitamin A u prosjeku uzimao 6 puta više od prosjeka koji se uzimao u Južnoj Europi.
Kod osoba u kojih vitamin A prelazi granice od 5000 jedinica po danu, mineralna gustoća kostiju je bila 10% manja te se kod njih više nego udvostručio rizik da imaju puknuće kuka nego kod onih osoba koje konzumiraju manje od 5000 jedinica vitamina A po danu.

Jedna zanimljivost(povezana sa našim slučajem)

U 1597 godini, Nizozemski istraživač se zaustavio kod Nove Zemble, današnje Kanade dok je pokušavao doći do Indonezije.


Njegovi pomorci su tamo negdje pojeli jetra polarnog medvjeda i njihova je koža ubrzo nakon toga počela odpadati i postali su ozbiljno bolesni.
1942 godine je tek otkriveno da je vitamin A koji se nalazio u jetrima tuljana i polarnih medvjeda bio toksičan jer kod divljih zvijeri 100 grama jetre sadrži približno 1.3 pa do 1.8 milijona jedinica retinola dok je na primjer kod biljojeda kao zec 50 000 jedinica retinola iliti vitamina A.

Druga zanimljivost

U Keniji , kostur Homo Erektusa koji je star 1.5 milijona godina kod njega je pronađeno da sadrži veliki osteocit sa velikom prazninom koja inače prouzroči ostelizu, koja uništava kost.


Takva bolest je karakteristična za otrovanja vitaminom A, a godine starosti kostiju upućuju na hipotezu da se baš u to vrijeme počela povećavati konzumacija mesa kod ranih ljudi.
Oni sigurno nisu u to vrijeme razumjeli da nisu baš jetra od svih divljih životinja zdrava za jesti, a to znači da bolest jetre, ascites, hiperkalcemija i propadanje kostiju je bilo isto i kod ovog drevnog čovjeka kao i kod u našem slučaju Nikolaja.

Mi danas možemo zalječiti Nikolajevu slomljenu kost.

Možemo mu i dati upute za promjenu ponašanja jer znamo uzroke bolesti i tako smanjiti kod njega rizik od daljnjih lomova kosti.
Možemo i zalječiti njegov ascites sa diureticima gdje spironolakton i furosemid na različite mehanizme povećavaju resorpciju natrija u bubrezima i zato što voda teče prema strmini time voda teče i prema natriju u bubrezima i time stimuliramo natriureziju.
Ali i dan danas ne postoji način da direktno uklonimo vitamin A iz njegove jetre.
Znači Nikolaj će se morati nositi s bolovima njegove akutne i kronične hipervitaminoze vitaminom A tako dugo dok se njegova jetra s vremenom ne očisti.
Ali možemo reći da i ne postoji bolji organ u nas od jetre koji bolje čisti toksine iz našega sustava.

Na kraju samo da nadodam, pošto Nikolaj i njegova majka nisu bili duže vrijeme u Hrvatskoj ne znamo točno što se dalje događalo sa Nikolajem.

Znamo samo da prilikom otpusta iz bolnice nokti i distrofija kože su mu se počeli već vračati u normalno stanje i ascites je smanjen, i to upućuje na to da se jetra pravilno počela čistiti i liječiti.
S obzirom da je teškim iskustvom shvatio da ti bomboni koje je jeo nisu zapravo obični bomboni nego bomboni sa vitaminskim dodacima on je odmah prestao sa uzimanjem istih.
Ustanovljen je prilikom otpusta kontrolni pregled, ali ga Nikolaj nije poštivao.
Znači ne znamo točno što se dogodilo na kraju sa Nikolajem, ali zadnji puta kada je viđen bio je na dobrom putu ka oporavku.

Zaključak

Ovim događajem vidite da nije previše vitamina dobro za naše tijelo i da može čak imati i vrlo ozbiljne posljedice za nas, zato pazite sa previše unosa vitaminima jer danas smo svjedoci da nam svatko preporučuje uzimanje različitih vitamina, oni jesu dobri u umjerenim količinama i za određene bolesti koje imamo, ali uvijek morate paziti da ne pretjerate sa unosom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Prirodni lijekovi
Iskustva Alternativne Medicine – Bolesti, Ljekovito Bilje i Liječenje

U tekstu su obrađeni svi stupnjevi borbe za zdravlje i/ili za život čovjeka. Opisana su iskustva alternativne medicine, zašto se...

Close