Najnezdraviji čajevi!

Home > OSTALI ČAJEVI > Najnezdraviji čajevi!

Najnezdraviji čajevi!

Svi znamo da čajevi mogu biti ljekoviti i od pomoći za naše svakodnevne tegobe. Mogu nam pomoći da se opustimo i lakše prebrodimo stresna stanja ili nam mogu pomoći da lakše zaspimo, isto tako pomažu nam za lagane viroze, upale grla i brojne druge stvari.

Ali, treba reći da postoje i neke vrste čajeva koji i nisu baš neka pripomoć našemu zdravlju ili nam čak mogu i dosta narušiti zdravlje. Zato pročitajte u nastavku o 5 vrsta čajeva koji i nisu baš tako korisni, tako da možete razaznati dobre od loših čajeva.

5) Ledeni čajevi iz trgovina

Čajevi iz dućana u bočicama često su jako zaslađeni šećerom, a većina njih je zapravo u stvari samo negazirano slatko piće. Istina moguće je naći čajeve u bocama i bez dodatka šećera, ali čak i tu još uvijek vam nedostaje jedan od glavnih razloga zašto pijete čaj i u prvom redu: a to su polifenoli.

Polifenoli su inače antioksidanti koji mogu pomoći u čitavom nizu zdravstvenih problema, a kod onih čajeva u trgovinama iz plastičnih bočica baš i nisu nešto zastupljeni.

Jedno nedavno provedeno istraživanje koje je podržalo i Američko zdravstveno društvo otkrilo je da jedna tipična šalica kuhanog crnog ili zelenog čaja ima 50 do 150 miligrama polifenola.
Dok je to kod uobičajenog čaja u bočicama iz trgovina koji ima samo 3 do 81 mg. A da stvar bude gora pošto se polifenoli ne navode na oznakama o hranjivim tvarima, niti znači ne postoji način da se to sazna prilikom kupovine u trgovinama.

4) Čaj od gaveza

Iako je ova vrsta čaja dobra za ljude koji su skloni ozljedama, jer pospješuje obnovu rana u obliku masnica, a neki pišu da čak može pomoći i u obnavljanju kostiju, isto tako se tvrdi da je dobar protiv raznih probavnih smetnji. Ali ova vrsta čaja i nije baš najbolji saveznik za sve dijelove našega tijela, naime biljka gaveza sadrži pirolizidinske alkaloide koji kad se probave i uzmu u većim količinama izazivaju ozbiljne posljedice za našu jetru.

Rizik od posljedica na jetru varira u ovisnosti o tome u koje vrijeme u godini se ova biljka ubire i također od koji dio ove biljke se uzima.

2001 godine američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je dala upozorenje proizvođačima da uklanjaju sa tržišta proizvode koji sadrže gavez.
Posebno je rizično ako se ova biljka uzima kroz usta iliti u obliku čaja, a isto tako na otvorenu ranu se NE SMIJE stavljati.

Iako bi se ova vrsta biljke trebala koristiti samo za razne vrste krema i slično na internetu postoji još mnoštvo mjesta gdje se može kupiti ova vrsta biljke u obliku vrećica za pripremu u obliku čaja, pa ako ste zainteresirani za to da vam otkaže jetra možete probati. 😛

3) Detoks čajevi

Inače, dosta toga oko detoks čajeva da su super za detoksifikaciju zna biti pretjerano, ali još dodatno tome, a i gore je da većina detoks čajeva sadrže sastojak koji bi trebali konzumirati samo u jako određenim situacijama.

Poznato je da list Senne iritira i nadražuje sluznicu crijeva, što ima laksativni učinak, a od tuda i razlog zašto samo u određenim situacijama.

Znači ako imate česte zatvore onda je uzimati taj sastojak sa listom ok, ili u još rjeđim situacijama ako bi na primjer trebali ići na operaciju vezano za probavni sustav, tada bi to isto koristilo kirurgu tako da ne treba raditi u uvjetima gdje radi svoj posao, a da mu posao otežava vaša „ukusna“ noćna večera iz prošlog dana 😉 .

Može se zaključiti znači ako bi pili čaj sa tim sastojkom svakodnevno sigurno to ne bi bilo baš korisno, a i naravno dobro za vaše zdravlje.

Ukratko, takvi čajevi će vam napraviti neku vrstu detoks crijeva, što daje neki osjećaj da se osjećate ono tipa lakšima i slično, ali nažalost napravit će dehidraciju i isto tako će detoksicirati van tijela i puno dobrih i važnih stvari, tipa zdravih nutrijenata, elektrolita koji naravno čine puno više dobrih stvari unutar vašeg tijela nego van njega, osobito ako planirate imati život bez trbušnih bolova.

2) Nemojte piti čajeve koji su se predugo namakali u vodi

Sigurno ste barem jedanput kuhali čaj kroz neku veću posudu i ostavili u njoj one vrećice za čaj i više od pola dana i još pili čaj nakon toga.
Neki čak misle da tako što ostave što dulje te vrećice da se namaču u vodi da će se u vodu upiti još više svega onoga dobroga za čaj.
No, to je baš suprotno od onoga što bi trebali činiti.

Doktor Gerry Schwarfenberg sa Sveučilišta u Alberti kaže da bismo zapravo trebali ostavljati umakanje čaja na manje od tri minute, posebice ako je čaj iz regija poznatih po visokim udjelima olova i aluminija, poput Kine.

Ne samo da će kraće vrijeme umakanja smanjiti izlučivanje teških metala u vašu šalicu, već će i smanjiti količinu fluora koju možebitno konzumirate dok uživate u svojoj šalici čaja. [1]

1) Izbjegavajte piti kava kava čaj

Ovaj svečani i ceremonijalni napitak u obliku čaja koji potječe iz Južnog Pacifika ima brdo nuspojava i lažnih etiketa koristi za zdravlje
Poznat kao lijek protiv anksioznosti i za opuštanje.

Kava kava ima sedativne osobine koje mogu proizvesti pijani osjećaj koji izaziva uspavanost i ukočenost kod korisnika koji prekomjerno „uživaju“ u ovom napitku.
U nekim zemljama je ova biljka i zabranjena za korištenje, tipa Australije i Poljske, pošto je upotreba te biljke povezana i sa slučajevima bolesti jetre, mada vrlo vjerojatno je za to kriva kvaliteta kave kave koja se koristila u tim slučajevima, ali opet bolje biti oprezan. Znači, pazite ako slučajno baš hoćete piti ovaj čaj.
Još samo da nadodam da može izazvati i neke druge nuspojave, kada se ovaj napitak miješa sa alkoholom ili raznim lijekovima.

A ako vam i to nije dovoljno odbojno za piti ovu vrstu čaja onda pazite ovo: prekomjerno konzumiranje ove vrste čaja može izazvati ljuskav tip osipa na koži koji se povuče tek kad prestanete piti ovaj napitak na duže vrijeme.
To mi baš i ne zvuči kao opuštajuće kako se etiketira.

Zaključak i dodatni savjeti

Eto sada znate koje i kakve čajeve trebate izbjegavati, jer nisu svi baš tako zdravi i korisni kao većina njih.

Još bi samo nadodao da treba malo i pripaziti i sa onima koji pomažu i korisni su za naše zdravlje jer dosta čajeva su dobri i korisni kad ih se pije umjereno i u određenom periodu, ali znaju biti lošiji kada ih se pije u dužim vremenskim intervalima i u većim količinama.

Tipa čaj od đumbira na primjer on može pripomoći dijabetičarima u snižavanju razine šećera u krvi, ali ako se pretjera onda može puno više odmoći jer dijabetičari nesmiju imati ni premalu razinu šećera u krvi.

caj-đumbir

Isto tako čaj od koprive on pak s druge strane zbog visoke koncentracije vitamina K može pomoći u zgrušavanju krvi, ali ponekad pacijent treba upravo suprotno pa naravno da to nije korisno i poželjno.

Ili ako čovjek koristi antikoagulantne lijekove (razrijeđivače krvi) pa kopriva naravno ima loš utjecaj sa njima i u vezi njih.

Znači čak i sa čajevima trebate paziti, ne naravno u toj mjeri kao sa umjetnim lijekovima, ali u nekoj mjeri se treba paziti.

Hvala, na čitanju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
KoronaNaslov
Što je korona virus?

Svjedoci smo kako korona virus sve više i više uništava normalan život po cijelome Svijetu, a posebno u Europi gdje...

Close