Natural leaf – Natural leaf zeleni čaj – Sencha

Home > AZIJSKI ČAJEVI > Natural leaf – Natural leaf zeleni čaj – Sencha

Natural leaf – Natural leaf zeleni čaj – Sencha

Ukratko o natural leaf čajevima

Natural leaf čajevi

Natural leaf je najpopularnija izvedba zelenog čaja. Listići se samo suše te su oni kako im i samo ime kaže potpuno prirodni, neprevaljani i neprerađeni. U Japanu osim Senche postoje još Bancha, koja se dobiva od većih listova te Houjica i Genmaicha( inačice Banche), ali oni su slabije kvalitete.

 

Sencha čaj

Sencha čaj

Sencha je Japanski zeleni čaj koji se dobiva od najkvalitetnijih mladih listova. Listovi se beru u rano proljeće. Danas se u Japanu sav proizvodni proces obavlja strojevima. Proizvodni proces se sastoji u slijedećem da se ubrani listići u kratkom vremenu dopremaju u tvornicu, gdje se 30 sekundi stavljaju pod paru da uvenu. Tako su listići ostali očuvani i spriječila se fermentacija. Nakon toga suše se vrućim zrakom i savijaju u štapiće. Tako dobiveni gotovi listići sadrže samo 3% vlage.

Osim svih ostalih dobrih svojstva zelenog čaja Sencha čaj je izuzetno dobar za opuštanje i čišćenje organizma jer sadrži u sebi povećane doze aminokiseline teanina. Teanin isto tako povećava radnu sposobnost, koncentraciju i budnost ali bez posljedica kao kofein. Čaj je jako bogat i vitaminom C te u sebi sadrži jako male doze kofeina (prozvan večernji čaj).

Okus čaja ovisi o berbi, a najbolji je iz proljetne berbe tada mu je okus blag i sladak, boja napitka je zeleno – zlatne boje, ako se bere krajem sezone onda mu je okus jači i grublji.

 

Priprema – Sencha čaja

Priprema sencha čaja

  1. Kuhajte vodu do 80°C.
  2. Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite 1 žličicu.
  3. Ulijte vodu u šalicu.
  4. Ostavite da stoji 1-2 minute (ne duže jer postaje gorkast).
  5. Nakon toga procijedite.
  6. Možete početi s ispijanjem ovog izuzetno prirodnog napitka.

Preporuka: ovaj čaj izuzetno je dobar za osvježavanje te se preporuča za piće u ljetnim danima (još veći utjecaj osvježavanja ima ako se rashladi u hladnjaku).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Matcha čaj
Matcha – Matcha čaj – Matcha zeleni čaj

Matcha je zeleni čaj iz Japana. Metoda obrade listića potječe iz dinastije Sung(960. – 1278.). Prah se tučenjem pretvarao u...

Close