Oolong čaj – Čajevi za mršavljenje – Zdrava dijeta

Oolong čaj ili Wu long, kako ga Kinezi još zovu, je vrsta polufermrntiranog čaja. Dužina fermentaciskog procesa je negdje između crnog i zelenog čaja, te isto tako i udio kofeina. Najveći proizvođači oolong čaja su Kina i Tajvan. Oolong čaj najviše je poznat po dobroj borbi protiv celulita. Budući da potječe od iste biljke kao zeleni i crni čaj (Camellia Sinensis), poznat je i po svojoj izrazitoj ljekovitosti.

 

Ljekovita svojstva – oolong čaja

Provela su se mnoga istraživanja ljekovitosti oolong čaja, a posebno na temu mršavljenja. Kinezi, a kasnije i Japanci dokazali su kako oolong čaj znatno pomaže kod gubitka kilograma, ali poznaza su i njegova ostala ljekovita svojstva.

Oolong spada u grupu – čajevi za mršavljenje

Oolong čaj izuzetno je dobar za:

 • borbu protiv karcinoma (sastojci koji se nalaze u ovom čaju suzbijaju djelovanje zloćudnih stanica),
 • smanjuje rizik bolesti srca,
 • pomaže kod snižavanja krvnog tlaka,
 • poboljšava funkciju enzima (zbog polifenolnih spojeva),te tako pomaže kod snižavanja povišenog kolesterola),
 • uklanja štetne slobodne radikale,
 • ubrzava metabolizam (tako pomaže sagorijevanje masnoća, te ubrzava oksidaciju masti),
 • pomaže kod regulacije inzulina,
 • sadrži antibakterijska i antivirusna svojstva
 • pomaže kod izdržljivosti, tj. povećava izdržljivost
 • pomaže kod očuvanja zdravlja zubi,
 • poboljšava misaone procese,
 • smanjuje starenej kože. To svojstvo može zahvaliti bogatstvu antioksidansa (bogatiji od crnog, ali siromašniji od zelenog čaja),
 • pomaže kod kožnih bolesti,
 • smiruje, te tako smanjuje stres,
 • otklanja umor i pospanost,
 • povećava koncentraciju i motivaciju,
 • jača imunološki sustav cijelog organizma.

Priprema – oolong čaja

Oolong čaj saznajte više

 1. Zagrijte vodu do između 80 i 90°C,
 2. stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite 3 grama listića na 200ml vode (slijedite upute na pakiranju),
 3. ulijte vodu u šalicu,
 4. ostavite šalicu oko 3 do 5 minuta,
 5. nakon toga možete početi u ispijanju ovog ukusnog i nadasve zdravog napitka.

 

Dodaci kuhanom – oolong čaju

Dodaci kuhanom oolong čaju

Pravi okus oolong čaja najbolje se osjeća ako se uzima bez dodataka.

Ako ste pravi čajoljubac i želite iskoristiti maksimum što ovaj čaj pruža, pijte oolong čaj bez dodatka.

Ako vam se ne sviđa okus ili volite slađi okus čaja, dodajte sladila ili meda, što će učiniti ovaj čaj slađim i izrazito ukusnim napitkom.

 

Pakiranja – oolong čaja

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama. Izuzetno važno je da kupljeni oolong čaj bude dobro zapakiran u ambalaži u kojoj ne dolazi u doticaj s vanjskim zrakom.

 

Čuvanje – oolong čaja

Čuvanje oolong čaja

Kvaliteta oolong čaja veća je ako se čaj dobro čuva. Kao i ostali čajevi, tako i oolong čaj mora biti pohranjen na suhom, hladnom i dobro zatvorenom mjestu bez doticaja sunca, vlage i drugih jakih mirisa.

Napomena!

Upotrebljavajte čaj do predviđenog datuma upotrebe otisnutog na pakiranju.

 

Uzgoj i berba – oolong čaja

Uzgoj i berba oolong čaja

Oolong čajevi uzgajaju se u Kini i Tajvanu. Najpoznatije provincije po proizvodnji oolong čajeva su sjever Fujian provincije (Wuyi planine) i središnja planina Taiwan.

Berba je jedna od važnijih razlika između pravih čajeva (zelenog, crnog, oolong čaja). Tajna je u vremenu berbe listića biljke Camelije Sinensis. O vremenu berbe ovisi okus i miris čaja. Naime neki su čajevi bolji ako se beru u proljeće, drugi pak ljeti itd. Ipak ne postoji pravilo kada je koji čaj bolji več to ovisi o ukusu svakog pojedinca. Za oolong čaj listići se beru kada nisu prestari, a ni premladi. Vrijeme berbe također ovisi o klimatskim promjenama (vremenu). Ako je vrijeme hladno berba će biti odgođena, a ako je vrijeme toplo rast lišća će biti ubrzan i berba će doći prije.

 

Obrada i razvrstavanje – oolong čaja

Obrada i razvrstavanje oolong čaja

Obrada čaja najviše je zaslužna za njegova svojstva i okus. Obrada čaja sastoji se u tome da se nakon berbe listići moraju odmah obrađivati. Listići se ostave malo na suncu da uvenu. Nakon toga stavljaju se u košare te se protresu.
Sada se listići moraju izložiti na zrak da započne proces oksidacije. Sada listići se posuše, te se nakon nekog vremena (ovisi o tradiciji načina obrade) moraju žariti na visokoj temperaturi kako bi se zaustavila fermentacija.
Ovako dobiveni čaj ima manje kofeina od zelenog, a više od crnog tj. negdje između (ovisi o tradicionalnom načinu obrade za pojedine krajeve).

Podjele oolong čajeva vrše se s obzirom na načine obrade. Postoje različite varijante oolong čaja. Neke od njih su:

 1. Wuyi Yan Cha,
 2. Tie Guan Yin,
 3. Huang Jin,
 4. Ben Shan,
 5. Bai Ya Qi Lan,
 6. Formosa Oolong,
 7. Feng Huang Dan Cong.

 

Porijeklo i povijest – oolong čaja

Povijest i porijeklo oolong čaja

Oolong čaj još je poznat kao Wu-long čaj. Wu znači crno, a long zmaj. Povijest oolong imena je nepoznata i nezna se kako je ovaj čaj dobio ime.
Postoje više teorija kako je nastao oolong čaj.

Prva teorija da je čaj nastao za vrijeme dinastije Ming u Fujian provinciji u carskim čajnim vrtovima, tako da je čaj bio tamniji pa su ga nazvalo „Čaj crnog zmaja“. Druga da je čaj dobio ime po Wuyi planini gdje je i nastao. Treća teorija da je čaj dobio ime po lovcu koji je za vrijeme lova ostavio čaj da duže vrijeme fermentira (zbog neplaniranog dužeg lova), te je nakon lova napravio čaj od listića koji su fermentirali. Primjetio je da dobiveni čaj drugačiji s jačom aromom.

 

Ostalo

Sastav

Oolong čaj

Oolong čaj izuzetno je bogat antioksinansima, te vitaminima i mineralima: kalcij, mangan, bakar, karotin, selen, kalij, vitamin A, B, C, E i K. Također ima u sebi i folne kiseline.

Kofein je jedan od važnijih svojstva pravih čajeva. Svaki pravi čaj ima različiti udio kofeina. Razina kofeina je veća ako je proces fermentacije duži. Budući da oolong čaj fermentira duže od zelenog i manje od crnog tako je i razina kofeina između. Ova razina kofeina varira u različitim vrstama oolong čaja tj. ovisi o načinu obrade oolong čaja. Oolong čaj sadrži oko 35 – 45mg kofeina dok crni čaj sadrži oko 50 – 75mg, a zeleni oko 15 – 20mg.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *