Pai mu tan | Pai mu tan čaj | Pai mu tan superior

Pai mu tan čaj ima blagotvoran učinak na srce i krvne žile, izrazito je bogat vitaminom P koji jača krvne žile, sprečava kardiovaskularne bolesti, sadrži jako puno epigallocatechin gallate...

Ocjena: 5 (od 5)

Pai Mu Tan (Bijeli božur) zovu ga još i planinskim čajem, sasvim je osobit i rijedak. On je poznata poznata vrsta bijelog kineskog čaja diljem planete. Čaj je blago zlatkaste boje. Bere se samo nekoliko dana u godini, u travnju i u ranu jesen. Kod berbe bijelog čaja listovi se posebno tretiraju te se minimalno obrađuju, a posljedica toga je njegova izrazita ljekovitost. Pai mu tan ima slična ljekovita svojstva kao i zeleni čaj ali je njegova ljekovitost daleko veća od vrhunskog zelenog čaja.

Informacije i prodaja čajeva

 

Ljekovita svojstva – pai mu tan čaja

Pai mu tan čaj

 • ima blagotvoran učinak na srce i krvne žile
 • izrazito je bogat vitaminom P, koji jača krvne žile (izuzetno se preporuča ženama koje imaju problema s proširenim venama)
 • izrazito je bogat vitaminom C
 • sprečava kardiovaskularne bolesti
 • sadrži jako puno epigallocatechin gallate te ima sposobnost da zaštiti tijelo od raznih vrsta raka
 • epigallocatechin gallate isto tako štiti kožu od štetnog ultraljubičastog zračenja i sprječava nastanak tumora
 • jača kosti
 • štiti od zubnog karijesa
 • bori se protiv znakova starenja kože
 • izrazito je bogat antioksidansima i do dva puta više nego u vrhunskih zelenih čajeva
 • izrazito bogat vitaminima te jača imunološki sustav

 

Priprema – pai mu tan čaja

Priprema pai mu tan čaja

 1. kuhajte 2,5 decilitra vode do 70 ͦC
 2. stavite 1 malu čajnu žličicu u šalicu
 3. ulijte vodu u šalicu
 4. ostavite šalicu oko 2-3 minute
 5. nakon toga možete početi uživati u Pai Mu Tan čaju koji je ugodanog blagog slatkog i osvježavajučeg okusa sa kofeinom samo u tragovima

 

Dodaci kuhanom – pai mu tan čaju

Uz Pai Mu Tan čaj nisu prikladni šečer, vrhnje ili limun. Primjereno za ovaj čaj je suho voće i ukusni kolač.

 

Uzgoj i berba – pai mu tan čaja

Uzgoj i berba pai mu tan čaja

Uzgaja se samo u nekim područjima Kine u provinciji Fujian na visini većoj od 1500 metara u strogo kontroliranim uvjetima. Izrazito je cijenjen i popularan jer se bere samo nekoliko dana u godini, u travnju i u ranu jesen.

 

Obrada i razvrstavanje – pai mu tan čaja

Za čaj Pai Mu Tan pomno se odabiru samo najmlađi listići i pupoljci. Ti pupoljci prekriveni su kratkim bijelim dlačicama te su zbog tih dlačica osušeni listići srebrnkasto-bijele boje. Ti listići se ispare i osuše te se izrazito pazi da ne dođe do rolanja, povenuća ili fermentacije. Zbog takve obrade zadržavaju puno više antioksidanata nego zeleni i crni čaj te su puno ljekovitiji.

 

Porijeklo i povijest – pai mu tan čaja

Čaj Pai Mu Tan potječe iz kineske provincije Fujian.
Kada pričamo o Pai Mu Tan čaju pričamo zapravo o zelenom čaju. On je jako dugo i spadao u skupinu zelenih čajeva ali je odvojen. Smatra se i da je Pai Mu Tan bliski rođak bijelih iglica Silver Needle.
S pravom Pai Mu Tan nosi sinonim kraljevski jer se prije više stotina godina konzumirao na kraljevskim dvorima.

 

Ostale činjenice o pai mu tan čaju

Ostali nazivi Pai Mu Tana su Bai Mu Dan, White Peony. Bijeli čaj je čaj koji je izrazito dobar za njegu kožete te se sve više i više koristi u farmaceutske i kozmetičke svrhe. On ima umirujuć učinak na kožu. Istraživanja su pokazala da je bijeli čaj (Pai mu tan) 100% učikovitiji od zelenog i crnog čaja u zaštiti kože da se ne objesi.

bolesti pai mu tan čaj liječenje pai mu tan čajem ljekoviti pai mu tan čaj ljekovito bilje pai mu tan čaj pai mu tan pai mu tan bijeli čaj pai mu tan čaj pai mu tan čaj biljka pai mu tan čaj dijeta pai mu tan čaj kao lijek pai mu tan čaj ljekovitost pai mu tan čaj nuspojave pai mu tan čaj priprema pai mu tan čaj probava pai mu tan superior zdravlje pai mu tan čaj
← Više o AZIJSKI ČAJEVI
Back to Top