Progutate li žvakaću gumu? Evo što se dogodi u tijelu nakon toga.

Home > OSTALO > Progutate li žvakaću gumu? Evo što se dogodi u tijelu nakon toga.

Progutate li žvakaću gumu? Evo što se dogodi u tijelu nakon toga.

Svatko od nas je barem jednom čuo kako nije dobro progutati žvakaću gumu. Ali, glavno pitanje je -> Zašto?

Prvo je bitno znati ove procese prerade hrane:

Počnimo od poznatog. Naime, kada jedemo hranu tada se u našem tijelu aktivira više procesa koji obavljaju zadatak prerade te hrane u energiju koju naposljetku naše tijelo i koristi.  Prvi i svima znan je naravno proces žvakanja. Žvakanje hrane pomaže u prerađivanju hrane tako što ju rastavlja na manje dijelove i time znatno olakšava želucu u daljnjoj probavi. I tijekom žvakanja hrana se također miješa sa slinom koja sadrži enzime koji isto tako pomažu u prerađivanju hrane. Jednom kad se ta mješavina spusti do želuca tada jaka želučana kiselina pretvara tu mješavinu u kašicu. Taj postupak omogućuje hrani da dalje lako prelazi kroz probavni trakt našeg tijela.

Proces prerade kad se proguta žvakaća guma

Kad pričamo o žvakaćoj gumi, tada je to posve druga priča jer kako god da je jaka naša želučana kiselina sintetička guma je ipak malo jači igrač.

Žvakaća guma se uobičajeno sastoji od 65% zaslađivača, 25% sastojaka sintetičke gume, 5% sastojaka za boju i 5% sastojaka za aromu.

Inače sintetička guma se inače koristi i kod: optičkih vlakana,  goriva hehe, raznih sportskih oprema, čepova za boce, automobilskih guma, čak i kod raznih eksplozivnih naprava i naravno za žvakaće gume. Ali, ne trebate se baš previše time zabrinjavati pošto tijelo ne može rastaviti žvakaću gumu tada se i neće dogoditi u tijelu ništa jako loše. Enzimi naše sline i želudac će se truditi da probave žvakaću gumu ali neće biti u stanju to izvesti. To ne znači da će automatski zauvijek ostati u želucu i našem tijelu kako su nam inače pričali dok smo bili mali. Naime, naše tijelo će tretirati tu gumu na isti način kako bi tretiralo i svaku drugu hranu koju ne može u potpunosti probaviti, kao na primjer kukuruz ili sjemenke sezama i suncokreta.

Naši mišići probavnog trakta tu hranu otprate kroz tijelo i na kraju za dan, dva izbace iz tijela sa svime ostalim.

Moguće opasnosti kad se proguta žvakaća guma

Znači ne, žvakaća guma neće ostati u nama nakon što ju progutamo, ali to ne znači da onda sad bez problema možemo progutati žvakaća koliko god hoćemo. Jer što više tih žvakaćih guma naše tijelo treba obraditi veća je šansa da bi se one mogle nataložiti u našem tijelu. Ta gomila gume može začepiti naš probavni trakt i uzrokovati blokadu crijeva, koja može pak uzrokovati bol u trbuhu ili konstipaciju(zatvor probavnog trakta).

Poznat je jedan slučaj iz Izraela gdje je jedna 18. žena imala zablokiran želudac, a zbog toga što je progutala barem 5 komada žvakaćih guma svaki dan i to tako godinama. Nakupina koja je blokirala prolaz u želucu je bila toliko velika da su doktori bili primorani tu nakupinu prvo razrezati na manje dijelove i onda ju vaditi dio po dio.

Znači postoji rizik ako progutamo više žvakaćih guma. Ali samo žvakanje žvakaćih guma nije loša stvar, naime postoje studije koje su pokazale da žvakanje žvakaća može pomoći kod relaksacije, zato što može smanjiti razine kortizola, uobičajenog hormona stresa.

Zanimljivosti vezane za žvakaću gumu

I na kraju malo i zanimljivosti vezano za povijest žvakaćih guma. Moderna žvakaća se počela proizvoditi krajem 19. stoljeća. Poznat je i slučaj gdje se William Wrigley JR. proslavio i obogatio na ovaj način i postao jedna od najbogatijih osoba u Sj. Americi, tako što je imao super prihvaćen proizvod na temelju voćne žvakaće gume koji je lansirao na tržište 1893. godine, a tvrtka s tim imenom posluje čak i dan danas. Ali, ljudi su i već prije koristili gumeni tip žvakaća, što mislite u koje vrijeme je to bilo?

Pa, mogu reći da je od tada prošlo jako dosta vremena, naime još su stari Asteci i Maje koristili nešto što se naziva Chikle. Zanimljivo je da se žvakanje u njihovo vrijeme dopuštalo u javnosti samo djeci i ženama vjerojatno im je bilo ispod časti da muškarci žvaću u javnosti. Muškarci su zato žvakali Chikle da si očiste zube tako što su se prikrivali i u tajnosti koristili Čhikle.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Top 10 korisnih čajeva protiv depresije, stresa i anksioznosti

Imate anksioznost i stalno ste loše raspoloženi? Probajte jedan od ovih čajeva, pomoglo je mnogim ljudima, pa vjerujem da će...

Close