Šećer neprijatelj našeg tijela: kako zaustaviti ovisnost o šećeru!

Home > OSTALO > Šećer neprijatelj našeg tijela: kako zaustaviti ovisnost o šećeru!

Šećer neprijatelj našeg tijela: kako zaustaviti ovisnost o šećeru!

Većina nas konzumira previše šećera u svakodnevnoj prehrani.

Usprkos tome što nije neka javna tajna da prehrana s visokim udjelom šećera može biti štetna te je povezana s mnogim kroničnim zdravstvenim stanjima, a to uključuje rak, dijabetes tipa 2, razne bolesti srca, karijes i naravno pretilost.

Istraživanja pokazuju da većina Europljana i Amerikanaca konzumira između 50 i 90 grama šećera na dnevnoj bazi, što je negdje otprilike 13 do 22 čajnih žličica i sadrži otprilike 12-15% dnevnih unosa kalorija. A to je mnogo više nego što preporučaju zdrastvene organizacije koje preporučuju manje od 10% dnevnih kalorija iz šećera. WHO čak preporuča manje od 5% za optimalno zdravlje.

Evo i nekoliko korisnih načina kako smanjiti unos šećera kroz prehranu:

  • Treba pažljivo čitati etikete na proizvodima

Proizvođači etiketiraju šećere kod proizvoda na razne načine. Evo i na slici gdje sam izlistao neke od najčešćih:

Te etikete nam pokazuju koliko točno proizvod ima u sebi šećera:

  • >=22grama šećera na 100 grama proizvoda je puno šećera.
  • <=5grama na 100 grama je niska razina šećera u proizvodu.   

Neki proizvodi imaju na etiketama obojeno u odnosu na zasićenost šećerom, kao npr. crveno za puno ili zeleno za malo, pa je to jako korisno i lako za provjeriti.

  • Doručak

Većina pahuljica koje jedemo za doručak sadrže podosta šećera. Dobar savjet je da počnete jesti one koje sadrže manje količine ili one i bez ikakvih dodataka. Okvirno da zamjenite jednu zdjelicu pahuljica koju dnevno jedete sa običnim pahuljicama bez dodataka, kroz 1 tjedan uštedite na 70 g šećera. Dobar način za početak je da možete u istu zdjelu miješati pola bez šećera, a pola kakvih inače jedete.

Isto tako zamjena bijelog kruha za integralni ili kukuruzni koji su bogatiji vlaknima, te naravno manje raznih marmalada, premaza i slično.

  • Pića

Kroz slatka pića unosimo najviše šećera(oko ¼), pogotvo to vrijedi za one koji ne preferiraju vodu.(i ne ne mislim tu na onu staru bolje vino nego čaj i slično haha, alkohol je naravno još gora vrsta hehe)

Za primjer samo, jedna boca coca-cole od 500ml sadrži kao ekvivalent od 17 kockica šećera.

Dobar savjet je da ako volite čaj ili kavu te želite smanjiti unos šećera, da onda s vremenom postpuno smanjivate količinu šećera kojeg miješate sa pićem sve do onog trenutka kad se uspijete naviknuti da netrebate uopće šećera da vam to piće bude ukusno.

Za čaj možete koristiti više limuna kao zamjenu za potrebu šećera, a da vam bude ukusan.

Nadalje kao i neka gazirana pića, voćni sokovi su isto uglavnom prepuni šećerom, a posebno loše utječu na naše zube, stvarajući karijes.

Ukupna količina pića od voćnih sokova nebi trebala biti veća od 150 ml dnevno – što je jedna mala čaša.

  • Gotova jela

Mnoge namirnice koje se uglavnom ne smatraju kao da sadrže šećer, ali imaju iznenađujuće veliku količinu šećera. To su uglavnom gotove juhe, umaci za miješanje i gotova jela te umaci za tjesteninu i mogu imati više šećera nego što mislite.

Isto tako i začini poput kečapa mogu imati čak 23 g šećera u 100 g – to vam je otprilike pola žličice po obroku.

  • Grickalice

Izbjegavajte svakodnevno jedenja grickalica, pogotovo onih koji nisu neslani.

Suho voće, kao što su grožđice, datulje i marelice, bogato je šećerom i može biti izuzetno nezdravo za zdravlje naših zuba jer se lijepi za zube. Kako biste spriječili nastanak karijesa, sušeno voće najbolje je jesti ​​u vrijeme većih obroka – kao dio deserta, a izbjegavati da to bude dio raznih međuobroka.

  • Desert

Trebate li baš jesti desert svaki dan? Što kažete na to da jedete desert samo neparnih dana u mjesecu, ili samo vikendom? Razradite si takav raspored i slijedite ga, na taj način ćete znatno smanjiti unos šećera.

Isto tako morate li baš svaki dan jesti čokoladu, kekse i kolače? Možda ćete više cjeniti i uživati u omiljenom kolaču tako da ga nejedete prečesto, za neke ljude djeluje takva tehnika, možda ste baš vi jedan od tih, probajte.

Dobro za znati je i da niska masnoća proizvoda ne znači nužno i nižu razinu šećera. Neki jogurti s niskim udjelom masti mogu biti zaslađeni rafiniranim šećerom, koncentratom voćnog soka, glukozom i fruktoznim sirupom.

Ukratko

Važno je ograničiti i smanjiti neke očite izvore šećera u svakodnevnoj prehrani, poput deserta i gaziranih pića, ali također biste trebali biti svjesni i takozvanih „prikrivenih“ šećera u nekim drugim uobičajenim namirnicama – poput raznih umaka, hrana s malo masnoće i mnogih prerađenih grickalica koje se masovno konzumiraju.

Kako biste u potpunosti kontrolirali unos dodatnih šećera, trebali bi odabrati onu prehranu koja se temelji na cjelovitim namirnicama, a ne na onim visoko prerađenim alternativama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
serotonin
Serotonin što je i kako ga povećati i zašto djeluje na raspoloženje!

Pogledajte kako serotonin ima iznenađujuće velik utjecaj na naše svakodnevno raspoloženje. Isto tako kako ga dobiti i zadržati!

Close