Što je korona virus?

Home > OSTALO > Što je korona virus?

Što je korona virus?

Važni savjeti za znati o korona virusu!

Kao na primjer o kakvom se zapravo virusu radi, kako se prenosi s jedne osobe na drugu i kako se može neutralizirati u svakodnevnom životu.

Svjedoci smo kako korona virus sve više i više uništava normalan život po cijelome Svijetu, a posebno u Europi gdje je epidemija na bojim se reći već sada nezaustavljivim razmjerima i teško da će više neke mjere spriječiti ovo širenje, pogotovo u Italiji i nekim europskim zemljama koje nisu na vrijeme počele s mjerama zaustavljanja širenja virusa. Sad smo najvjerojatnije osuđeni na čekanje što bržeg pronalaska cjepiva koji će zaustaviti širenje virusa.

PrazneUlice

Međutim u međuvremenu evo nekoliko bitnih informacija o Corona virusu koje će uveliko pomoći ili vama ili vašim najbližima.

Kao prvo infekcija virusom Corone ne izaziva prehladu s kapanjem ili kataličkim kašljem, već suho grlo i suh kašalj (to je najjednostavnija informacija koju treba upamtiti).

Zatim virus ne odolijeva vrućini i ugiba kada je izložen temperaturama višim od 26-27 stupnjeva (zato tijekom dana pijte tople napitke poput čaja ili jednostavno pijte vruću vodu). Vruća tekućina neutralizira virus i lako se pije, ja vam preporučujem naravno da pijete čaj, pogledajte malo na mojem kanalu za razlike u čajevima, pa odma spojite ugodno sa korisnim.

I naravno izbjegavajte piti ledenu vodu ili jesti sladolede, i također kockice leda ili snijeg za one u planinama (tu pazite na djecu naravno, ona to obično rade).

Isto tako za one koji su u mogućnosti što više budite na suncu.

Korona virus je prilično velik (400-500 nanometara), tako da ga bilo koja vrsta maski može zaustaviti. S druge strane, situacija je drugačija za liječnike i zdravstvene radnike koji su izloženi teškom virusnom opterećenju i moraju koristiti posebnu opremu.

MaskaVirus

Nadalje:

1)            Ako zaražena osoba kihne na tri metra ispred vas, virus će pasti na zemlju i neće sletjeti na vas (dobro ovisno kako jako osoba kihne teško do 3 metra, ali moguće, pa pazite).

2)            Kada se virus nađe na metalnim površinama, on preživi oko 12 sati! Stoga, nakon dodirivanja metalnih površina kao što su ručke, vrata, uređaji, rukohvati u tramvaju i slično tome, znači nakon toga dobro operite ruke i pažljivo ih dezinficirajte. I nemojte uopće s rukama dodirivati lice kad ste vani.

3)            Virus može živjeti ugniježđen u odjeći i tkaninama oko 6-12 sati: uobičajeni deterđenti mogu ga ubiti jer su virusi jako ranjivi, ali zato kao što znamo kad uđu u čovjeka jako ih se teško riješi naš imuno sustav. Isto tako odjeću koju ne možete prati baš svaki dan, izložite na sunce i virus će uginuti.

Kako se virus manifestira:

1)            Virus se prvo instalira u grlo, uzrokujući upalu i osjet suhog grla: ovaj simptom može trajati 3-4 dana.

2)            Virus putuje kroz vlagu prisutnu u dišnim putovima, spušta se u dušnik i instalira se u pluća uzrokujući upalu pluća. Ovaj korak traje oko 5-6 dana.

3)            Pneumonija (upala pluća) se javlja s vrućicom i nedostatkom daha, a ne u pratnji klasične prehlade. Ali, možda imate osjećaj gušenja. U tom slučaju odmah se posavjetujte s liječnikom.

Kako sve to izbjeći:

1)            Prijenos virusa odvija se uglavnom izravnim kontaktom, kontaktom s tkivima ili materijalima na kojima je virus prisutan (važno je zato često pranje ruka)!

Virus preživi na vašim rukama oko deset minuta, ali za deset minuta može se dogoditi puno toga (trljanje očiju ili diranje nosa na primjer, to omogućava da virus uđe u grlo). Dakle, radi sebe i zbog drugih, perite ruke i vrlo često ih dezinficirajte!

2)            Možete si ubrizgati dezinfekcijsku otopinu koja emitira ili minimizira količinu virusa koji može ući u vaše grlo (tako se eliminira prije nego što dospije u dušnik, a zatim u pluća).

3)            Dezinficirajte tipkovnicu i miš računala!

RukovanjeKorona

Svi se trebamo brinuti o sebi, radi sebe, ali i zbog drugih. Novi NCP koronavirus možda neće pokazati znakove infekcije u samo nekoliko dana, prije čega je nemoguće znati da li je osoba zaražena. Ali, do trenutka kada dobijete groznicu i/ili kašalj i odete u bolnicu, pluća su vam već 50% fibrozna i već je tada prekasno!

Savjeti iz Azije

Tajvanski stručnjaci savjetuju izvođenje jednostavnog pokusa koji možemo napraviti svako jutro: duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi. Ako ga uspješno završite bez kašlja, bez nelagode osjećaja potištenosti i slično, to pokazuje da u plućima nema fibroze, što u biti znači da nema infekcije. U ovim kritičnim vremenima, ovu provjeru napravite svako jutro na čistom zraku!

Evo i  ozbiljnih i izvrsnih savjeta japanskih liječnika koji liječe slučajeve COVID-19. Oni kažu da bi svi trebali biti sigurni da su im usta i grlo vlažni, a ne suhi. Zato pijte nekoliko gutljaja vode ili bolje naravno čaja barem svakih 15 minuta. Zašto? Pa zato što čak i ako virus uđe u usta, voda ili čaj izvući će ga kroz jednjak u vaš želudac. A jednom kada uđe u želudac ubit će ga želučana kiselina. Ako ne pijete redovito dovoljno tekućine, virus može ući u vaše dišne puteve i pluća. A to je kao što već sad svi znamo jako opasno!

KoronaBody

I to bi bilo to, podijelite ove informacije s obitelji, prijateljima o poznanicima da svi znaju što više o ovome virusu jer pred nama su dani teške izolacije jer drugim načinom nema šanse da se epidemija riješi sve do cjepiva, a kojeg neće sigurno biti još najmanje 4-5 mjeseca. Ništa, budite mi zdravo i čuvajte se, pozdrav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Čaj od metvice

Čaj od metvice jedan je od najpopularnijih i najkorištenijih biljnih čajeva. Ovaj ukusan i umirujući napitak je dakle poznat, za...

Close