Što je to željezo i zašto je kopriva tako dobra namirnica za suzbijanje anemije ili slabokrvnosti?

Home > BILJNI ČAJEVI > Što je to željezo i zašto je kopriva tako dobra namirnica za suzbijanje anemije ili slabokrvnosti?

Što je to željezo i zašto je kopriva tako dobra namirnica za suzbijanje anemije ili slabokrvnosti?

Što je to što se naziva željezom za naše tijelo i kako to naposljetku i utječe na naše tijelo?

Pa, željezo je jedna vrsta minerala kojeg naše tijelo treba za razvoj. Ono ga koristi za stvaranje hemoglobina, a to je znamo protein koji se nalazi kod crvenih krvnih stanica a prenosi kisik iz pluća do svih ostalih dijelova našega tijela. Isto tako tijelo i koristi željezo da stvara mioglobin, to jest protein preko kojeg se dovodi kisik do svih mišića u našemu tijelu. A uz sve to tijelu je još potrebno i nešto željeza za stvaranje raznih hormona.

Tako da nije teško a da se ne primijeti da bi nedostatak tog minerala loše utjecao na mnoge funkcije našega tijela i organizma općenito. Tu bolest nedostatka željeza još nazivamo i slabokrvnost.

Kopriva je izuzetno bogata raznim mineralima među njima je naravno i željezo, ali ono što koprivu još više čini dobrom hranom za izvor željeza je što je bogata i vitaminom C. Naime zbog vitamina C je ona još dodatno bolja za slabokrvnost jer on pospješuje apsorpciju željeza u naše tijelo.

Općenito mineral željezo u hrani dolazi u dva oblika: hemsko željezo i nehemsko željezo. Nehemsko željezo se nalazi u biljnoj prehrani i prehrambenim proizvodima obogaćenim željezom. A s druge strane crveno meso, morski plodovi i meso peradi sadrže i hemsko i nehemsko željezo.

Jako bitna informacija za naglasiti je da vaše tijelo bolje apsorbira željezo iz biljnih izvora kada ga jedete sa mesom, piletinom , plodovima mora, a i ostalom hranom koja sadrži vitamin C, poput limuna, jagoda, slatke papričica, rajčica ili brokule, kopriva i sama tu sadrži kao što smo rekli vitamin C pa je zato i tako korisna, ali za još bolju apsorpciju valjalo bi jesti i ovu prvo nabrojanu hranu koja ima hemski tip željeza. Zato vegetarijanci posebno tu trebaju obraćati pažnju jer oni naravno manje konzumiraju meso.

Na ovoj tablici možete vidjeti prosječne dnevne preporučene količine željeza u miligramima (mg).

Napomena samo da kao što sam već spomenuo vegetarijancima koji ne jedu meso, piletinu ili plodove mora potrebno je gotovo dvostruko više željeza nego što je navedeno u tablici jer tijelo ne apsorbira nehemsko željezo u biljnoj hrani u istoj mjeri kao i hemsko željezo iz životinjske hrane, zato naravno je uz biljnu prehranu super kombinirati i meso ili neku drugu prehranu koja sadrži vitamin C koji pospješuje apsorpciju željeza iz biljaka u naše tijelo.

I to bi bilo to. Jeste li možda vi imali kada problem sa slabokrvnošću pa imate dobar savjet za podijeliti, napišite pa da vidimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
top10-namirnica
Top 10 najzdravijih jela na svijetu

Pogledajte kojih je to 10 namirnica najzdravijih na svijetu, i koje bi trebali redovito jesti ukoliko želite biti zdravi!

Close