Top 10 najskupljih čajeva na svijetu

Home > OSTALI ČAJEVI > Top 10 najskupljih čajeva na svijetu

Top 10 najskupljih čajeva na svijetu

Pričao sam do sada već o puno vrsta različitih čajeva, a danas ću govoriti o onim najelitnijima ili drugim riječima o najskupljim čajevima koji postoje. Tako da ako ste veliki čajoljupci znate koju vrstu čaja probati, naravno ako imate viška novaca. 😛

Ok, počnimo onda, na broju 10 je carski čaj sa srebrnih vrhova.

Ovaj poseban čaj ima snažan okus i poznat je po svojoj boji. Biljka se uzgaja na Himalaji i to na oko 8000 metara nadmorske visine. Nakon što se naberu, listovi čaja šalju se u zapravo i prvu tvornicu čaja na svijetu, na imanje Makaibari u Darjeelingu u Indiji. I najbitnije za znati, naime cijena ovog čaja je prava sitnica, “samo” 400 dolara po kilogramu. To je znači otprilike 2tisuće i 800 kuna.

Na broju 9 nalazi se Gorreana, takozvani crni čaj sa slomljenim listovima.

Gorreana ne samo da je najstarija plantaža čaja u Europi, ona je trenutno i jedina na našem kontinentu. Proizvode nekoliko sorti čajeva, a njihov najpoznatiji crni čaj sa slomljenim listovima proizvodi se na vrlo specifičan način, naime uzimaju se samo treći listovi svake grane čajne biljke. Ova sorta je poznata zbog svoje bakrene boje i voćne arome. Košta “samo” 405 dolara po kilogramu.

Na broju 8 je Gyokuro čaj.

U većini slučajeva za sve čajeve općenito lišće čaja melje se kao dio procesa za uporabu. Međutim, to nije slučaj kod Gyokuro čaja. Da bi povećali sadržaj aminokiselina u lišću plus dali čaju jedinstvenu aromu i slatkast okus, listovi se zaštite od sunčeve svjetlosti oko dva tjedna prije njihovog ubiranja. Ova japanska sorta čaja uzgaja se u okrugu Uji i košta otprilike 650 dolara po kilogramu.

Sljedeći pod brojem 7 je Poo Poo Pu-Erh čaj.

Ova vrsta čaja prvotno je otkrivena u 18. stoljeću. Otkriven je kada je darovan kao poklon kineskom caru Qianlongu. Baš kao što i samo ime sugerira, čaj se doista pravi od izlučevina insekata. Pomoću pinceta radnici na farmama čaja u Tajvanu pažljivo odvajaju listove čaja od izmeta insekata koji su se hranili listovima čaja. A koja je cijena tog čuda, ma prava sitnica, Poo Poo Pu-Erh košta samo 1000 dolara po kilogramu. 🙂

Na 6. mjestu imamo Tieguanyin čaj.

Tieguanyin je vrsta Oolong čaja koja je dobila ime po željeznoj Boginji milosrđa, u budističkom božanstvu. To je kombinacija crnog i zelenog čaja koje se fermentira kako bi dali karakterističan okus kestena koji Tieguanyin izdvaja od ostalih sorti Oolonga. Kušači mogu koristiti isto lišće kako bi napravili čaj i to do sedam puta prije nego što se počne gubiti okus. Drveće se uzgaja na najvišoj planini u provinciji Fujian.

Kad se listovi naberu, onda se osuše, oksidiraju, valjaju, prže i na kraju dobe miris. Za jedan kilogram Tieguanyina budite spremni izdvojiti oko 3000 dolara.

Na broju 5 su čajni pupoljci od žutog zlata.

Baš kao i Tieguanyin čaj, pupoljci čaja od žutog zlata koštaju 3000 dolara po kilogramu. Razlog visoke cijene odmah je očit, naime listovi se lagano poškropljuju jestivim 24-karatnim zlatom. Također i listovi ovog čaja su izuzetno rijetki jer se beru samo jedan dan u godini, a radnici ih režu sa biljaka pomoću zlatnih škara. Znači sve u zlatu :), pa muškarci ako imate poteškoća izabrati ženi poklon, evo izvrsne mogućnosti haha nema promašaja sa zlatom. 😛

Sljedeći na broju 4 je Drevni Narcis.

Ovo je jedna od najrjeđih sorti Oolong čaja, a uzgaja se na planini Wuyi. Listovi se oksidiraju na oko 60% dajući im izvrstan okus koji je opisan kao čokoladan, cvjetan i drven. Kupnja takvog rijetkog čaja košta 6500 dolara po kilogramu, znači već se opasno penjemo po ljestvici luksuza.

I tako na broju 3 imamo dijamantnu vrećicu sa čajem od PG Tipsa.

Samo jedna vrećica stajat će vas 15.000 dolara. Postoje dva razloga zašto su tako skupe. Prvi je da su vrećice punjene sa rijetkom sortom čaja koja se zove Srebrni čaj od Tips Imperiala. Drugi je da su vrećice za čaj ukrašene sa 280 komada dijamanata, a izrađene su ručno i to od Boodles draguljara koji su najpoznatiji engleski kraljevski draguljari. Te vrećice su inače napravljene kako bi se obilježila 75. obljetnica PG Tipsa.

I bližimo se već pomalo najskupljem čaju, ali prvo na 2. mjestu je čaj od pandinog gnoja.

Ovaj čaj je savršen za ljude koji su spremni probati neešto maaalo drugačije :), jer je napravljen od medvjeđeg izmeta pande.

Čaj se proizvodi u malim količinama jer je čaj patentirao stručnjak za divlje životinje iz kineske provincije Sichuan. Čaj krasi orašasti okus i slatka aroma. A proizvodnja ovog čaja je jako zanimljiva.

Pande se hrane bambusom i lišćem čaja, koje se poslije odvaja od njihovih izmeta. Ovaj čaj je vjerovali ili ne bogat hranjivim tvarima, a košta nevjerojatnih 70 000 dolara po kilogramu, mislim ipak je to nešto malo drugačije, ne?

I dugo očekivani i to na broju 1. je jedan jedini i neponovljivi Da-Hong Pao čaj!

Cijena je pogađate, prava sitnica košta saaamo, kako bi rekli trgovci, 1,2 milijuna dolara po kilogramu, i to čini Da-Hong Pao čaj uvjerljivo najskupljim čajem na svijetu.

Ovaj kineski čaj utjelovljuje karakteristike planine Wuyi gdje se naravno i uzgaja.

Jako je skup, jer se listovi beru iz biljaka koje na planini rastu više od 300 godina. Većina tih starih biljaka posljednji je put dala pravi Da-Hong Pao čaj 2005. godine. Pa su zato rezultat toga astronomske cijene ovih osušenih lišća od ovih drevnih biljaka. I samo jedan gram listova ovog čaja košta 1.400 dolara. Za usporedbu samo 1 gram čistog zlata košta 56 dolara. Znači 25 puta je ovaj čaj skuplji i od čistog zlata. Mnoge tvrtke prodaju jeftinije verzije Da-Hong Pao čaja koji se sastoji od naravno novijih i ne tako starih biljaka, ali opet nude povoljniji način uživanja u okusu ovog čaja iz regije Wuyi.

Ovaj čaj je tako važan i rijedak da je čak kineska vlada ovu sortu proglasila nacionalnim blagom, a datira još iz dinastije Ming. Postupak koji se koristi tijekom obrade i proizvodnje je strogo čuvana tajna. Često se daje kao dar najdostojanstvenijim i najbitnijim i najvažnijim ljudima.

Zaključak

Znači eto sada znate koje čajeve trebate kušati kada dobijete na lutriji. 😛

Dobro, šalu na stranu, bitno je naglasiti da su većina skupih čajeva skupi ne zato što su ekstra zdravi i slično, nego poanta je da su jako rijetki ili je „ekstrakcija“ iliti proizvodnja tih čajeva jako jako teška pa se zato to osjeti i na cijeni. 🙂

Pa eto, nadam se da vam je video bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Dijete je igrajući se pojelo dio mamine narukvice! Pogledajte što mu se sve dogodilo nakon toga.

Svi znamo da je opasno djeci ostavljati nadohvat ruke bilo kakve sitne predmete, jer naravno postoji opasnost da dijete to...

Close