TOP 6 čajeva protiv slabokrvnosti ili anemije

Home > ZDRAVLJE I BOLESTI > TOP 6 čajeva protiv slabokrvnosti ili anemije

TOP 6 čajeva protiv slabokrvnosti ili anemije

Slabokrvnost ili anemija

To je vrlo česta bolest, samo na primjer u Sjevernoj Americi od te bolesti boluje vise od 4 milijona ljudi.

Znamo da ljudi koji boluju od anemije osjećaju stalni umor, glavobolje, bljedilo, slabost mišića i, u nekim slučajevima, depresiju i gubitak pamćenja.

Najčešći uzrok slabokrvnosti je manjak željeza, a drugi manji razlog može biti i nedostatak vitamina B12. Vitamin B12 također nazivan kobalamin se najviše nalazi u mesu, mliječnim proizvodima i jajima, zato vegetarijanci moraju paziti na ovaj vitamin jer se on baš ne nalazi u biljnoj prehrani.

S druge strane, nedostatak željeza je u većini slučajeva češći uzrok anemije.

Željezo je važan mineral koji se može naći u mesu i jetri, kao i u orašastim plodovima i tamno zelenom lisnatom povrću, te je od vitalnog značaja za proizvodnju hemoglobina (proteina pohranjenog u crvenim krvnim stanicama koji prenose kisik po tijelu).

Bitno je i naglasiti da postoje i vitamini (vitamin C) i minerali (proteini u mesu) koji pomažu u apsorpciji tog željeza u organizam, tako da obratite pažnju i na tu stvar.

Iz svega ovoga se da zaključiti da su znači najbolji čajevi za slabokrvnost baš oni koji u sebi sadrže najviše željeza i vitamina.

Najbolji čajevi za liječenje slabokrvnosti

  1. Čaj od koprive

Čaj_kopriva_list

Kopriva je biljka koja je poznata po velikom udiu željeza u svojemu sastavu, ali ono što koprivu čini još boljom za ovu bolest je to što ona uz bogatstvo željeza sadrži još i vitamin A (također poznat kao retinol), vitamine B grupe, vitamin C i vitamin K koji poboljšavaju apsorpciju željeza u tijelo. Bilo da se radi o toniku, čaju ili u nekom drugom obliku konzumiranje koprive za oporavak od anemije može biti od velike pomoći.

  1. Čaj od šipka

Čuvanje čaja od šipka

Izrazito koristan jer u sastavu šipka 13% je sadržanog željeza te je uz to bogat vitaminima, a posebno vitaminom C.

  1. Čaj od maslačka

Također čaj prepun vitamina, a sadrži i željezo, oko 9% svojega sastava.

  1. Čaj od maline

Taj čaj je bogat vitaminima kao i sastavom željeza, ima 5% željeza u svojem sastavu.

  1. Čaj od limuna

Sve o čaju od masline saznajte više

Dodavanje željeza u vašu prehranu će biti beskorisno ako ga tijelo pravilno ne apsorbira. Agrumi su bogati vitaminom C (sadrže askorbinsku kiselinu), za koju se zna da olakšava apsorpciju željeza. Limun je dobar sastojak za tu stvar je jer izuzetno bogat vitaminom C, a uzimanje u obliku čaja ne smanjuje utjecaj ovog sastojka za tu svrhu.

  1. Čaj od kiselice(štavelja)

Raste kao korov posvuda pa i po obradivim površinama. Neke kiselice su pak ljekovite ili se upotrebljavaju kao povrće(mladi listovi) kao i za pripravu ljekovitih čajeva(korijen).

Ova biljka naraste u visinu od 50 do 100 centimetara, a raste po livadamanjivama i pašnjacima.

Odrasla je biljka vrlo gorka,te sadrži dosta oksalne kiseline, te može povisiti rizik stvaranja bubrežnih kamenaca. Zato morate paziti sa ovom biljkom.

Za slabokrvne je jako bitno što ova biljka obiluje željezom čak i do 30% sastava, pa je osobito korisna za liječenje anemije. Uz bogatstvo željezom, sadrži i mnoge druge vitamine, a posebno vitamin C što je još jedan super sastojak protiv anemije.

Napomena

Za kraj ću vam samo još spomenuti da ako imate problem sa slabokrvnošću izbjegavajte zeleni i sve crne čajeve iz porodice biljke Camellia sinensis jer oni imaju sastav koji veže željezo uz sebe i tako sprječava naše tijelo da ga koristi, slično je i sa kavom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
JEDI ZDRAVO: Tjestenina od koprive

Probajte ovaj jako koristan i zdrav recept za tjesteninu od koprive, vaše tijelo će Vam biti zahvalno!

Close