Trebate dobar san – TOP6 čajeva za najbolji san

Home > BILJNI ČAJEVI > Trebate dobar san – TOP6 čajeva za najbolji san

Trebate dobar san – TOP6 čajeva za najbolji san

Uvod

Nema te osobe koja se ne želi svako jutro probuditi, a da je odmah puna energije i spremna na sve što nam dan donosi. Ali, naravno da bi se takvi probudili najbitnije je, naravno, kvalitetan san. A u današnje vrijeme otprilike svaka treća osoba nema kvalitetan san. Jeste li vi jedan od tih? Nadam se da niste jer loša kvaliteta sna, i nedostatak istog, tj. san kraći od 7 sati, dovodi do raznih zdravstvenih problema, kao što je dijabetes, višak kilograma, hipertenzija, depresija te razne srčane bolesti. Zato bih vam ja preporučio pola sata prije nego planirate leći, da si skuhate neki topli uspavljujući čaj. Pa da onda lakše utonete u taj prijeko nam potreban san.

Sastav čaja

Postoje mnoge vrste čajeva koji se već stoljećima koriste kao pomoć za bolji san.  A sve to zahvaljujući tome što neke vrste čajeva sadrže sastojke koji olakšavaju simptome kao što su nesanica, stres, anksioznost i depresija.

Sastav u čajevima je znači glavni čimbenik kod učinka tih određenih čajeva na pospješivanje sna, ali čaj vam može pomoći kod spavanja i na neke druge načine.

Kao prvo, i sam ritual kuhanja čaja može vam pomoći sa spavanjem, a to tako da vas umiruje – pogotovo ako ste dosljedni u tome. Naime ako imate stalnu rutinu odlaska na spavanje u određeno vrijeme, to daje vašem tijelu signale da se on prilagodi i prepozna kad je vrijeme za spavanje, a rutina sa umirujućim čajem to još više nadopunjuje.

Treba i napomenuti da su svi čajevi koji su dobri za spavanje biljni čajevi. Na primjer popularni crni čaj, koji se ne smatra biljnim sadrži čak i male količine kofeina, što naravno svi znamo ne bi baš bilo dobro za miran san.

On je zato dobar za odvikavanje od kave, al o tome nekom drugom zgodom, nije nam to sad tema.

TOP 6 čajeva a koji su super za utonuti u miran lagodan san.

6) Čaj od kore magnolije

Kora magnolije (još nazivana i Houpu) je tradicionalna kineska biljka, a koristi se za spavanje već tisućama godina.

Kod raznih istraživanje se pokazalo da njezin primarni spoj, honokiol, smanjuje vrijeme potrebno da se zaspi vežući se na GABA receptore u mozgu, što pomaže bržem spavanju i u tome je učinkovita.

Ovdje jedna mala napomena, a to je da neka istraživanja pak pokazuju da bi budnost tijekom noći mogla biti povećana ako uzimate koru magnolije, ali zato je potrebno kraće vrijeme da ponovno zaspite.

Ima čudan okus, pa ako vam ne paše okus u obliku čaja možete uzimati u obliku kapsula, slično kao vitamine.

Ovdje bi još rekao da Koru magnolije koristite kratkoročno, ne svaki dan i ne redovito, nego samo onda kad baš imate problem zaspati.

5) Čaj od lavande

Lavanda je biljka ljubičaste boje, a koristi se još od Rimskog carstva. Za lavandu rijetko tko zna da se zapravo može koristit i kao piće, na način da se pripremi kao čaj. A ona u obliku čaja je izuzetno korisna za ugodan san, smanjujući buđenja tokom sna i podižući kvalitetu sna općenito.

Ovdje bi napomenuo da postoje istraživanja koja sugeriraju da je čaj od lavande samo privremeno sredstvo za poboljšanje sna, i da s vremenom dok se naše tijelo navikne na njezino umirujuće svojstvo da nakon toga nema neki značajan utjecaj.

4) Čaj od matičnjaka

Matičnjak, također poznat kao Melissa officinalis, spada u vrstu mente.

Matičnjak se najčešće koristi kao čaj i eterično ulje.

Kroz povijest, matičnjak se koristio kao antivirusni i antibakterijski lijek za liječenje raznih infekcija i virusa. A u novije vrijeme se pokazalo da je jako koristan i za liječenje bolesne jetre, a i za ovu našu temu bitno da je također dobar u pomaganju noćnim spavačima(ili točnije nespavačima 😊).

Ispijanje jedne ili dvije šalice čaja od matičnjaka navečer prije spavanja može smanjiti simptome povezane s nesanicom. Matičnjak također može pomoći u smanjenju tjeskobe i depresije, isto tako kod stresa . U studiji koja je uspoređivala matičnjak s tradicionalnim antidepresivom, sudionici koji su uzimali 500 miligrama matičnjaka imali su bolje rezultate za kvalitetu života u usporedbi s onima koji ga nisu uzimali.

3) Čaj od kamilice

caj-kamilica

Znači nama jedan dobro znani čaj, s obzirom da se cvjetovi kamilice u našim krajevima upotrebljavaju za razne stvari već stoljećima.

Kamilica sadrži više aktivnih kemijskih spojeva, uključujući i onaj koji se zove apigenin koji ima blagi umirujući učinak nakon što se veže za benzodiazepinske receptore u našemu mozgu. A zbog toga je zato jako dobra za ublažavanje tegoba kao što su loš san, anksioznost i depresija.

2) Čaj od korijena valerijane

Korijen valerijane se koristi protiv problema koji uzrokuju loš san, a to su stres, depresija, anksioznost, glavobolje, nervoza, brzo lupanje srca, a sve to bez pojave nuspojava kakve uzrokuju umjetni lijekovi.

Korijen valerijane je tako učinkovit jer sadrži dvije vrste prirodnih sastojaka koji djeluju kao sedativ, a to su valepotriati i seskviterpeni.

Ova vrsta čaja je izuzetno dobra i korisna, ali za neke ljude bi mogla biti odbojna zbog zemljanog okusa i mirisa, pa vam preporučujem da ga pijete uz žličicu meda.

1) Pasiflora(Kristov cvijet), a još se kod nas nekad naziva i trubanj

Slično kao i kod kamilice pasiflora sadrži neke vrste flavonoida koji se isto tako vežu uz receptore u mozgu kao što su benzodiazepini, a na taj način se ublažavaju simptomi anksioznosti i depresije. Te na taj način pospješuju i dobar san.

Još bi napomenuo da sam naišao na jedno znanstveno istraživanje gdje se pokazuje da je ova vrsta čaja jako dobra kad se kombinira i sa drugim vrstama čaja za poboljšanje sna, kao na primjer sa čajem od valerijane jer na taj način je učinkovita kod kratkotrajnog ublažavanja nesanice isto kao i umjetni lijekovi, a da pritom nemamo nikakvih nuspojava koje se događaju sa umjetnim lijekovima. Kod tog istraživanja su se inače koristile kapsule, a one su imale veću koncentraciju korisnih sastojaka biljke nego kad se kuha u obliku čaja. Ali znači najbitnije je da je provjereno da ima željeni učinak.

Zaključak

I to bi bilo to ukratko. Najbitnije je da izbjegavate crni, bijeli i zeleni čaj, jer sadrže male količine kofeina u sebi.

I još se držite neke rutine, da vaš organizam prepozna i navikne se i da zna u koje vrijeme obično treba ići na odmor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
THUMB-secer-manje
Šećer neprijatelj našeg tijela: kako zaustaviti ovisnost o šećeru!

Usprkos tome što nije neka javna tajna da prehrana s visokim udjelom šećera može biti štetna te je povezana s...

Close