Popijete Li Odjednom 12 Litara Vode Ovo Vam Se Može Dogoditi!

Home > ZDRAVLJE I BOLESTI > Popijete Li Odjednom 12 Litara Vode Ovo Vam Se Može Dogoditi!

Popijete Li Odjednom 12 Litara Vode Ovo Vam Se Može Dogoditi!

Jedna je žena popila 12 litara vode u 2 sata, evo što joj se dogodilo!

Branka žena od 31 godine zaprimljena je na hitnu u besvjesnom stanju. Njezin muž Ivan kazao je prihvatnoj sestri na hitnoj da je imala barem dva napadaja u zadnjih pola sata.

hitna-pomoc

Krenimo prvo od početka na razlog, tako da bi znali zašto se ovo dogodilo.

Naime Branka je sudjelovala na jednoj smotri iliti natjecanju na kojem su sudionici trebali popiti oko 12 litara vode u dva sata, a onaj natjecatelj koji bi zadnji urinirao ili povraćao bi osvojio nagradu, a to je bila prijenosno računalo HP (negdje otprilike 3 tisuće kuna vrijednosti).

hp-laptop

Smotra je naravno, kao i većina kod nas bila namijenjena da se ljudi ismijavaju i zabavljaju kako sudionici trpe razne poteškoće prilikom borbe za glavnu nagradu. Ali, svejedno Branka je bila odlučna i zacrtala si je da će baš ona osvojiti laptop pošto joj sin ide na studij i potreban mu je bio baš laptop.

Već odmah nakon što je popila 10 litara destilirane vode Branka se žalila na jaku mučninu te da se jedva suzdržava da ne povraća. Našli su ju kako jako stišće dlanovima na naslon za ruku na stolici u kojoj natjecatelji sjede.

Nakon 20 minuta Branka je daleko nadmašila sve natjecatelje i proglašena je pobjednicom natjecanja, nakon toga ju je muž odveo autom kući, prošlo je oko 1 sat od trenutka kada je popila svu tu vodu i tokom vožnje počinje jako plakati. Ona tada pati od jake glavobolje i rekla je suprugu da joj kao glava hoće eksplodirati. Osjeća jaku napetost u očima i žali se na to da joj se vid na lijevom oku počinje mračiti. Jako se žure autom kući jer misle da joj je potreban odmor i san kako bi ju sve to prošlo, pošto je već i prije osjećala česte glavobolje, misle da će ju sve to proći.

Ono što je zanimljivo ovdje je da nakon sve te vode koju je popila nije imala nikakve potrebe da urinira ili da povraća, čak niti kad je već bila i kod kuće.

Kad su stigli kući, Branka odmah ide u sobu da legne, a muž otiđe pripremiti nešto za jelo, da se lakše oporavi. Nakon 30 minuta završio je sa večerom i otiđe do sobe i vidi da Branka spava, nije ju htio probuditi i on tada otiđe malo pogledati TV, al ostane budan za svaki slučaj. Baš prilikom spavanja Branka prvi puta potiho proživi prvi napadaj. Ne znajući za to Ivan i dalje 1 sat nakon toga i dalje gleda budan TV jer smatra da Branka i dalje normalno spava. Ali, zapravo ono što se događa je da je Branka bez svijesti i proživljava napadaje svakih 20 minuta. Napokon, pošto je prošlo 1 sat on otiđe do sobe da provjeri dali je sve uredu i zatekne Branku kako proživljava još jedan napadaj. Odmah, nakon toga zvana je hitna pomoć.

Prilikom vožnje u vozilu hitne pomoći u prisustvu bolničara Branka proživi i svoj šesti napadaj prije negoli stignu u bolnicu.

Stanimo tu na trenutak i pokušajmo naći dijagnozu.

Naime, gledamo li na bližu medicinsku prošlost pacijenta (u ovom slučaju Branke) postoje nekoliko indicija na to što se dogodilo. Svaki doktor će lako otkriti da Branka pati od akutne hiponatrijemije.

Hipo znači nizak.

Natrij se odnosi na natrij što označava i njegov simbol na periodnom sustavu elemenata.

Te emija što znači prisustvo u krvi.

Znači niska razina natrija u krvi.

Akutna znači da nema ishodišnih patofizioloških stanja koja vode do ovoga problema osim onih 10 litara vode koja se nalazi u njezinom tijelu za sada.

To bi bio prvi trag što se zapravo dogodilo.

Nadalje, Ivan je spomenuo prihvatnoj sestri da Branka nije uopće povraćala ili urinirala još od onda kad je sudjelovala na natjecanju.

To nam kazuje da nije bilo uopće nikakvog protoka IZ njezinog tijela. Znači 10 litara vode još uvijek se nalazi negdje u njoj.

voda-boce

To nam je važna informacija jer Branka je žensko, a žensko tijelo je u prosjeku sagrađeno od 50% vode, a u usporedbi sa muškim tijelom koje je sagrađeno od 60% vode. A znajući da je Branka 31 godišnjakinja i da još uvijek nije ušla u menopauzu, to pak znači da ona još uvijek ima više estrogena u tijelu od na primjer žene koja je prešla 60e i ušla u menopauzu. Estrogen je inače spolni hormon koji povećava proliferaciju masnog tkiva. Mast, koja je inače građena od ulja, se ne miješa baš dobro sa vodom.

mast-voda

Znači ako žensko tijelo sadrži više masti tada i sadrži manje vode u usporedbi sa muškarcima koji sadrže muški spolni hormon znan još i kao testosteron koji povećava proizvodnju mišićnog tkiva, i to tkiva koji se veže sa vodom. Znači ako znamo da žensko tijelo inače sadrži manje vode i ima više masti koje se uopće ne vežu sa vodom, pitamo se onda gdje su tih 10 litara vode koje je Branka popila za vrijeme natjecanja?

Ako znamo samo neke osnove kemije, onda znamo da je tekućina iz našeg tijela zapravo mješavina nekoliko kemikalija, a najvažnija u ovom našem slučaju za nas je natrij. Zanimljivost natrija je da stvara nešto što zovemo osmotski gradijent što pak znači da gdje god da se nalazi natrij voda će putovati prema njemu.

U videu možete vidjeti gdje sam napravio jedan mali eksperiment tamo sam rastopio sol u vodu i stavio ju u epruvetu.

Od nje sam uzeo i stavio 30 ml slane vode u ovu drugu, ali propustljivu plastičnu cjevčicu. Zatim sam stavio u posudu običnu vodu bez soli, i u nju uronio propustljivu cjevčicu sa 30 ml slane vode. Vidi se odmah da voda iz posude ide u cjevčicu, a ne obrnuto, drugim riječima voda ide prema natriju, i u cjevčici se s vremenom nakupilo dodatnih otprilike 20 ml vode, znači ukupno 50ml.

voda-eksperiment

Ok, vratimo se onda na Brankin problem iliti akutna hiponatrijemija(niska razina natrija u krvi).

Ako znamo da nije povraćala niti urinirala od onog trenutka kad je popila 10 litara vode, kako je onda moguće da ima nisku razinu natrija? Ništa nije izašlo iz njezinog tijela, pa onda ne bi ni trebalo biti da ima manje prisustva natrija, zar ne? Da, samo što voda u tijelu je načinjena od 0,9% natrija tako da za svaki litar vode imamo 9 grama natrija. Većina vode u našem tijela je sadržana u našim stanicama, a u većini slučajeva sa 0,9% natrija, u medicini to zovemo normalna slanost ili izotoničnost.

Kao što smo rekli na početku Branka je pila destiliranu vodu, koja naravno ne sadrži sol, a i rekli smo da voda teče prema mjestu gdje je sol, a voda iz našega tijela koja je u većini slučajeva u našim stanicama sadrži sol(iliti natrij), tada možemo i reći da Brankine stanice vjerojatno sadrže puno vode koja je pristigla iz ovog nesretnog slučaja. A to sve znači da njezini organi kao na primjer jetra i želudac su nabijeni vodom.

Inače to bi trebalo biti ok, s obzirom na to da je naš abdomen mekan, ali voda ne bi išla samo prema tima dva organima, išla bi i prema srcu i mišićima, mada i oni isto nisu ograđeni u nekom strogom prostoru, tako da i tu ne bi bilo nekih problema ako bi se voda zadržala.

Ali ono što znamo da je problem je u vezi mozga.

Naime, on je strogo ograđen u svojem prostoru, sa lubanjom. Naš mozak ima samo 8% svojeg obujma da se proširi prije nego počinje dodirivati kosti glave. Tako da time što voda počinje dolaziti u Brankine moždane stanice bogate natrijem, njezin mozak poočinje dodirivati kosti lubanje. Time što se tako širi u kosti lubanje naše krvne žilice počinju se stiskati i dolazi do zastoja protoka krvi u mozgu što izaziva hipoksiju iliti nedostatak kisika. Prekidom protoka krvi kroz Brankin mozak, njegovi dijelovi počinju nekrotizirati iliti doslovno odumirati.

mozak-zile

Ovdje možemo vidjeti za Branku što joj se dogodilo tj. došlo je do oštećenja u jednom dijelu mozga i on je poznat kao hernijacija i znači trajno oštećenje mozga.

mozak-ostecenje

Remećenje hidrodinamičkog protoka je stalna fiziološka tema kad govorimo o uzrocima iznenadnih smrti.

Na primjer predoziranje kokainom može prekomjerno stimulirati rad srca izazivajući nešto što zovemo fibrilacija atrija. To je kada jedan dio našega srca kuca više od 300 puta u minuti, a da pritom ne izbacuje krv nego izaziva da se krv skuplja u lokvu i stvara ugrušak koji se može smjestiti direktno u mozak i izazvati moždani udar, tako da blokira protok kisika kroz mozak i time ubija tkivo.

U slučaju pak srčanog udara, ako su krvne žile koje snabdijevaju srce kisikom blokirane plakom to znači da srčani mišići više ne dobivaju kisik, tada mišić počinje brzo umirati, a time ostali dijelovi našega tijela više ne dobivaju krv.

U slučaju pak alkoholizma kada jetra ima cirozu iliti je 99% oštećena tada je spriječen tok krvi kroz venu jetre i time se uzrokuje da krv ide natrag u vene kroz trbuh, a time se stvara nešto što je znano kao verikoza, a ako te vene pred tim opterećenjem prsnu onda je vrlo vjerojatno da čovjek umre od iskrvarenja.

Zatim rijetki genetski poremećaj znan kao tuberius sclerosis complex koji mutira sve moguće stanice tijela te može izazvati tumore mozga znane kao subependimalni gigantski astrocitom. Oni ometaju protok krvi u mozgu i izazivaju povećanja glave znane kao hidrocefalus isto tako izazivaju i grčeve kod djece koji su zapravo jedan oblik napadaja i imaju kobne posljedice na razvoj te djece. I time ako se ne liječe mogu imati posljedice da ne izrastu u normalne funkcionalne osobe.

Pojam protoka krvi kroz žile je prvi puta proučavan 1840. od strane Francuskog liječnika Jean Louie Marie Poiseuilla.

stari-znanstvenik

On je otkrio fizički zakon koji pomnije objašnjava protok tekućina kroz cilindar bilo da je to krv koja ide kroz arterije ili možda voda kroz cijev ili pak struja koja prolazi žicom. Svatko je barem jednom bio uzrujan na primjer lošom internet vezom i ometanjem u protoku podataka za videe koje gledamo internetom, ali to se naravno ne može mjeriti sa ovim slučajem remećenja protoka krvi mozgom u vezi Branke gdje su posljedice kudikamo gore. Ali isti je koncept, a utemeljen je znači 1840.

Možemo reći da na ovo pokazuju svi njezini nalazi, glavobolja, pritisak u očima, te riječi „puknut će mi glava“, zatim mračenje vida te njezini napadaji koje je imala.

Pošto Branka u nesvijesti još diše time možemo reći da onda još uvijek nije prekasno da se i oporavi i da nije došlo do oštećenja mozga.

Najlakši način da ju se liječi je da se koristi ista znanost koja se koristila i kod dijagnoze, znači ako voda prati natrij, a voda je došla unutar njezinih organa tada je ključ da se ta voda i izvadi iz njezinih organa sa još slanijom vodom. Kao što smo rekli 0.9% natrija je standard za njezino tijelo u krvnim stanicama, a destilirana voda koju je popila teće prema tome. Da to suzbijemo, trebamo unijeti vodu sa 3% natrija u njezine vene i to će obrnuti protok destilirane vode natrag u njezin krvotok i time van njezinih organa.

Na kraju treba još i napomenuti da to Brankino stanje je izuzetno izuzetno rijetko.

Razlog zbog koje je bolovala od akutne hiponatrijemije je zbog nečeg zvanog kao SIADH. Sindrom of inappropriate Anti-Diuretic Hormone. Diuretik je nešto što nas potiče da uriniramo. Znači anti diuretik je nešto što nas sprječava da uriniramo.

Dal se sjećate još na početku kad je bila riječ o onoj ozbiljnoj mučnini na koju se Branka žalila nakon što je popila 10 litara vode? Pa možemo reći da je mučnina snažan stimulans za nešto zvano anti diuretik hormon. Više znan kao vazopresin. Pošto naše tijelo može misliti da će izgubiti previše tekućine prilikom mokrenja ono otpušta hormon koji signalizira našim organima da zadrže vodu koju trenutno imaju.

To nije bilo baš dobro u Brankinom slučaju, jer ne samo što je ona time zadržala u tijelu svu vodu koju je već i imala prije nego što je popila 10 litara destilirane vode nego još i tih dodatnih 10 litara i nije bila u mogućnosti urinirati zbog tog hormona. I baš jer je u tom kontekstu SIADH vrlo rijedak, može se smatrati da je to bila nesreća koja se dogodila Branki, a ne ostalim sudionicima natjecanja, ali kako god nemojte nikad to pokušavati raditi svojem tijelu.

Srećom za Branku nije se dogodilo nikakvo oštećenje u mozgu i onog 3% ubrizganog natrija je bilo dovoljno da riješi hiponatrijemiju te izvuče vodu van njezinog mozga.

Prilikom vraćanja svijesti mokrenje ju je prevarilo te pozdravilo njezinog supruga čak i prije Brankice.  🙂

sunce

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Kako smršaviti ili dobiti na masi s obzirom na tip građe tijela

Pogledajte koji utjecaj na vaše tijelo i izgled ima vrsta tipa građe tijela kao što su Ektomorf, Endomorf ili Mezomorf....

Close