Zdraviji i kvalitetniji život – 5 načina kako

Home > OSTALO > Zdraviji i kvalitetniji život – 5 načina kako

Zdraviji i kvalitetniji život – 5 načina kako

U današnje vrijeme svako malo negdje možemo pročitati neku novu studiju gdje se prikazuju neki jako loši postupci koje svakodnevno radimo, a da loše utječu na naše zdravlje. Otkrivati svaki dan nove tehnike kako hodati kroz svijet što zdraviji zna katkad biti jako stresno. A svi znamo da stres baš i nije dobar. Ali na sreću postoji mnogo načina gdje na jednostavan način možemo poboljšati naše zdravlje. Od na primjer toga da spavamo na lijevoj strani tijela ili da si nabavimo kućnog ljubimca, čak i igranje video igara može biti dobro za nas, ali naravno u nekim granicama normale.

U nastavku ćete saznati o top pet jako korisnih trikova kako poboljšati zdravlje.

5) Spavanje na leđima ili lijevoj strani tijela.

Možda ne obraćate baš pažnju na kojoj strani ćete spavati, ali istraživanja su pokazala da je najbolje spavati na leđima ili lijevoj strani.

Leđna pozicija je dobra za one koji muku muče sa leđima, dok je za one sa žgaravicom i slično najbolja lijeva strana, ali ako imate problema sa ramenom onda najbolje spavajte na leđima, jer bočne pozicije opterećuju rame.

Na trbuhu je spavati najlošije, osobito ako imate bolove u leđima.

Za lijevu stranu je pokazano je da ta pozicija poboljšava protok krvi prema organima te da pomaže slezeni i crijevima da bolje izvršavaju svoje zadaće.

Također kako sam već i spomenuo, super je i za one koji pate od čestih žgaravica pošto ima nekoliko studija koje govore da spavanje na lijevoj strani smanjuje tu neugodnu žgaravicu, posebice tijekom spavanja.

Pokazalo se da spavanje na lijevoj strani održava da čvor između želuca i jednjaka bude iznad i da se razina želučane kiseline ne zadržava u čvorištu.

Znači ovo je vrlo jednostavan, a učinkovit način za poboljšanje zdravlja.

4) Ne perite zube odmah nakon jela.

Još od kad smo bili mala djeca znali su nam govoriti, perite zube nakon svakog jela, ali sada znamo da to baš i nije neka dobra ideja.

Naime, kisela sa kiselinom bogata hrana i pića, pa čak i zdrava hrana kao na primjer voće i povrće su u većini slučajeva vrlo nadraživa. Time ona mogu omekšati caklinu zuba, a ako zatim peremo zube, može doći do zubnih oštećenja. Bolja bi ideja bila da nakon jela pričekate 30 do 60 minuta za pranje tih bijelih ili skoro „bijelih“ zubića. 😊

3) Izbjegavajte jaka svijetla prije spavanja.

Znam da se puno ljudi voli opustiti prije spavanja gledajući neki film, ili video ili surfati po internetu, ja sam također jedan od tih. Ali, nažalost, iako možda te stvari i jesu opuštajuće za neke osobe te stvari nas mogu spriječiti ili nam otežati da normalno spavamo. Naime, plava svjetlost koju proizvode takvi uređaji, utječu na proizvodnju melatonina, hormona koji nam pomaže da spavamo.

Postoji nekoliko studija koje povezuju takvo izlaganje snažnim svijetlima prije spavanja sa povećanimim rizikom dobivanja nekoliko vrsta raka, zatim bolestima srca te debljinom.

U nekim istraživanjima piše da manja razina melatonina može povećati rizik dobivanja raka.

Ako se volite opustiti prije spavanja, jedna obična knjiga je puno bolja ideja, nego gledanje u neki od ekrana.

2) Nabavite si kućnog ljubimca.

Ako već možda i imate tog krznatog prijatelja onda sigurno i znate da on pomaže u smanjivanju stresa i podizanju raspoloženja. Postoje brojne studije koje su pokazale kako ljubimac utječe na smanjivanje krvnog tlaka, a može čak i smanjiti rizik od depresije.

Stariji sa Alzheimerovom bolešću imaju manje anksioznih napadaja kada imaju krznatog prijatelja sa sobom u kući. Šetnje sa psom su također dobar izbor zdravih navika.

Mada vaš kućni ljubimac ne treba biti krznat, i samo promatranje kako na primjer riba u vašem akvariju pliva može također djelovati jednako opuštajuće!

1) Vrtlarstvo, to jest uređivanje vrta smanjuju razine stresa i simptome depresije.

Znači još jedan od načina za smanjivanje stresa, a ovaj uključuje malo i blatnjave ruke.

Istraživanje iz Nizozemske je pokazalo da vrtlarstvo smanjuje stres čak i bolje od drugih poznatih aktivnosti za opuštanje.

Provođenje vremena na otvorenom uz bijeg od svih tih digitalnih uređaja pomaže u borbi sa stresom i poremećajima pažnje, a može i smanjiti simptome depresije što je velika stvar. Uza sve to time uzgajamo i zdravu prirodnu i svježu hranu. A još nije ni na odmet upijanje vitamina D kroz sunce kada vrijeme provodimo na otvorenome.

I to bi bilo to, kao što vidite postoji mnogo sitnih načina sa kojima možemo poboljšati naš svakodnevni život, zato pokušajte ukomponirati ponešto u svoju svakodnevicu i rutinu da bi vam dan prošao ugodnije i ljepše.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Čaj od jagoda🍓 sa 6 snažnih ljekovitosti i nekim nuspojavama

Što je to čaj od jagoda, kako on djeluje na nas? Čaj od jagoda je biljni čaj koji se pravi...

Close