Zeleni čaj – Zeleni čaj mršavljenje – Crohnova bolest

Home > AZIJSKI ČAJEVI > Zeleni čaj – Zeleni čaj mršavljenje – Crohnova bolest

Zeleni čaj – Zeleni čaj mršavljenje – Crohnova bolest

Zeleni čaj se proizvodi iz biljke Camellia sinensis. Najveći utjecaj na okus zelenog čaja osim klime, nadmorske visine i tla ima postupak obrade. Najpoznatiji proizvođač zelenog čaja je Kina, zatim Tajvan i Japan. Zeleni čaj je prema legendi otkrio kineski car Shen Nung oko 2750. g. pr. Krista. Zeleni čaj je u Europu donešen 1560. godine preko Portugala. Od tada ovaj napitak osvaja Europu, ali i cijeli svijet. Danas se zeleni čaj sve više i više traži na tržištu, što je sasvim opravdano zbog njegove izrazite ljekovitosti za koju mnogi ljudi nažalost neznaju.

 

Ljekovita svojstva – zelenog čaja

Zeleni čaj

Među čajevima zeleni je najviše poznat po svojim dobrim učincima na zdravlje. To je sasvim opravdano i njegova ljekovita svojstva su znanstveno dokazana. Mnogobrojna istraživanja provode se od 17 stoljeća i još traju. Zeleni čaj nalazi sve veću i veću primjenu u raznim područjima posebno u kozmetici. Zanimljivo da kod Japana i Kine, gdje se zeleni čaj najviše pije, stopa kancerogenih oboljenja je najniža, a životni vijek najdulji. Također znanstvenici sa Sveučilišta Yale proveli su istraživanje u Aziji, te je uočena manja učestalost kardiovaskularnih bolesti i karcinoma iako se Azijci karakteriziraju kao strastveni pušači.

Ostala ljekovita svojstva dokazana znanstvenim istraživanjima:

 • sastojci koji se nalaze u ovom čaju suzbijaju djelovanje zloćudnih stanica tj. pomaže zaustavljanju nastanka nitrozamina, sprečava djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu
 • smanjuje rizik nastanka raka jednjaka za 50%,
 • pomaže u prevenciji karcinoma pluća,
 • pomaže kod glavobolja,
 • pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih žila,
 • djeluje na aterosklerozu, visoki kolesterol,
 • pomaže kod Crohnove bolesti,
 • visokih triglicerida,
 • povećava aktivnost enzima i detoksikacijskih procesa u tankom crijevu, jetri i plućim,
 • smanjuje pojavu zubnog kamenca, krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes,
 • sadrži aminokiseline L – teanina, koja povećava sposobnost učenja, snižava krvni tlak, ublažava simptome pms-a, poboljšava koncentraciju, smiruje živce,
 • uništava nepoželjne bakterije koje djeluje na crijevnu mikrofloru,
 • domaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu,
 • djeluje antivirusno, osvježavajuće, pobuđuje aktivnost i poboljšava raspoloženje,
 • otklanja umor i pospanost,
 • zbog bogatstva antioksidansa npr. EGCG vrlo je uspješan u eliminiranju štetnih utjecaja pušennja, borbi protiv raka i Hepatitisa,
 • pomaže i kod održavanja tjelesne težine tj. kod mršavljenja,
 • jača imunitet cijelog organizma,
 • u narodnoj medicini poznat kao lijek za upalu grla,
 • pospješuje tjelesnu aktivnost što ga posebno čini popularnim kod sportaša,
 • unos zelenog čaja smanjuje razinu slobodnih radikala nakon treninga za 64 %, povećava razinu polifenola u krvi za 27 %,
 • povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost,
 • djeluje preventivno na pojavu akni.

Ovdje su samo najvažnija ljekovita svojstva zelenog čaja, a zasigurno postoje i mnoga druga.

 

Akne i zeleni čaj

Preporuča se konzumirati ukoliko postoje problemi s aknama.

Priprema – zelenog čaja

O zelenom čaju saznajte više

 1. Kuhajte vodu na temperaturi između 70 i 80°C nikako više od toga ( pravilo je da se zeleni čaj nikad ne prelijeva kipućom vodom).
 2. Ostavite vodu da stoji 1 minutu.
 3. Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite dvije male žličice.
 4. Ulijte vodu u šalicu.
 5. Ostavite šalicu oko 5 minuta.
 6. Nakon 5 minuta možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog i nadasve zdravog napitka.

 

Dodaci kuhanom – zelenom čaju

Dodaci kuhanom zelenom čaju

Pravi okus zelenog čaja najbolje se osjeća ako se uzima bez dodataka.

Ne preporuča se piti zaslađen jer onda čaj nema toliko ljekovit učinak. Razrjeđivanje čaja mlijekom smanjuje učinak tanina. Zato pravi znalci čaja piju zeleni čaj bez dodataka.

Ako vam se ne sviđa okus zelenog možete ga pripremiti s ploškama đumbira i limuna ili listićima metvice uz dodatak meda.

 

Pakiranja – zelenog čaja

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osjetljivi i na manje količine istog.

Klasifikacija prema pakiranjima

Klasifikacija se vrši prema slomljenim i cijelim listovima čajeva i to prema veličini.

Slomljeni listovi se klasificiraju kao fannings, orange i dust (koristi se za filtar vrećice). Cijeli listovi se klasificiraju kao Flowery Orange Pekoe, Orange Pekoe i Pekoe.

Napomena

Najbolje je zeleni čaj koristiti u njegovom pravom lisnatom obliku kao cijeli list. Naime pakiranjem listova u vrećice za komercijalnu prodaju, listovi se trgaju čime se gube vrlo zdravi makronutrijenti i degradira se okus.

 

Čuvanje – zelenog čaja

Čuvanje zelenog čaja

Kvaliteta zelenog čaja prepoznaje se upravo prema tome kako se čaj čuva. Obratite na to pozornost kod kupovanja zelenog čaja. Kupujte čaj u aluminijskim vrećicama ispunjenim dušikom, a ne vakumiran, isto tako izbjegavajte kupovanje čaja u papirnatim vrećicama i ostalim ambalažama koje propuštaju zrak i tako dopuštaju doticaj čaja s zrakom. I najbolji te najskuplji čaj na svijetu nema dobru kvalitetu ako se loše čuva.

Postoje posude za držanje čaja koje se hermetično zatvaraju, od stakla, porculana ili pak limene kutije. Preporuča se zeleni čaj čuvati u takvim posudama pri čemu čaj nesmije biti u kontaktu s plastikom ili filter vrećicama.

Jako važno je da zeleni čaj čuvate u manjim posudama jer ulazi manja količina zraka i manja je oksidacija (bitno smanjuje kvalitetu zelenog čaja).

Najvažnije od svega jest čuvati čaj na hladnom, suhom i tamnom mjestu te što dalje od jakih mirisa npr. Vlage. S toga kuhinja nije pogodno mjesto za čuvanje zelenog čaja.

Napomena!

Upotrebljavajte čaj do predviđenog datuma upotrebe otisnutog na pakiranju.

 

Uzgoj i berba – zelenog čaja

Uzgoj i berba zelenog čaja

Najpoznatiji proizvođači zelenog čaj su Kina, Japan i Indija.

Zeleni čaj se proizvodi iz biljke Camellia sinensis. To je grmolika zimzelena tropska biljka. Iako može doseći visinu od 9 metara u divljini, ova biljka se reže na visini od 1 metara radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.

Biljka raste samo u toplim klimama, na visinama do 2100 metara. Što je visina veća, veća je i kvaliteta čaja tj. bolji okus. Na nižim visinama listovi narastu za otprilike jedan tjedan, a na većim visinama rastu i do nekoliko tjedana.

 

Obrada i razvrstavanje – zelenog čaja

Obrada i razvrstavanje zelenog čaja

Obrada zelenog čaja sastoji se od slijedećeg: listići se beru, nakon što su ubrani listići malo uvenuli, povaljaju se, odmah nakon valjanja naglo se suše (tkz. prženje). Sušenje (prženje) jako je važno zato što se time gube aktivni enzimi u listićima te oni više ne mogu fermentirati. Spriječiti fermentaciju je pak važno iz razloga što duža fermentacija povećava razinu kofeina. Također, duža fermentacija uništava mnoge supstance djelotvorne na naš organizam. Gotovi listići su maslinasto zelene boje.

Razvrstavanje (klasifikacija) zelenih čajeva vrši se s obzirom na berbu, metodu obrade i formiranja listića.

Engleska klasifikacija zelenih čajeva:

 1. gunpowder (predstavnici: FORMOSA GUNPOWDER, GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN),
 2. CHUN MEE su predstavnici skupine najkvalitetnijih čajeva od najmanjih vršnih listića,
 3. natural leaf ( predstavnici: LUNG CHING ( Kina ) te u Japanu kao Sencha),
 4. matcha specifičan oblik tučenog čaja, pretvorenog u prah, danas u uporabi prvenstveno u Japanu za čajnu ceremoniju CHA NO YU.

 

Porijeklo i povijest – zelenog čaja

Porijeklo i povijest zelenog čaja

Porijeklo zelenog čaja je nepoznato tj. Izgubljeno u antičkoj povijesti. Prvi je zeleni čaj, prema legendi, otkrio kineski car Shen Nung 2750. godina pr.Kr. . Legenda kaže da je car u jednom od mnogobrojnih lovačkih izleta, nakon što se umorio od lova stavio prokuhavat malo riječne vode. Slučajno zbog vjetra upalo je u kipuću vodu nekoliko listića i zamutilo vodu. Car Shen-Nung bio je znanstvenik te nije mogao odoljeti, a da ne proba tu tekućinu dobrog i njermu nepoznata mirisa. Car je bio oduševljen tim osvježavajućim napitkom, posebno ga se dojmio nestanak umora od lova. Tako je potekao zeleni čaj koji danas osvaja tržište i svijet.

Prvi opis spremanja zelenog čaja i biljke sačinio je kineski pjesnik Lu Yii 780. godine. On je također razvio i metodu spremanja čaja tako da su se listovi biljke čaja usitnjavali do sitnog praha s kojim se pravio osvježavajući napitak.

Zeleni čaj isto kao i crni potječu od iste biljke. To je grmolika zimzelena tropska biljka latinskog imena Camellia sinensis. Camellia sinensis jest biljka s čvrstim, kožastim i eliptičnim listovima te bijelim cvijetovima.

 

Ostalo

Sastav zelenog čaja: tanin, katehini, flavonoidi, teanin.

Tanini

Tanini (polifenoli) to su tvari biljnog podrijetla tj. zeleni plodovi kojima daje gorak okus. Što duže biljka sazrijeva količina tanina se smanjuje, a time i ljekovitost biljke čaja.

Neka svojstva ljekovitosti tanina u zelenom čaju su:

 1. Sužavaju krvne žile.
 2. Djeluju protiv trovanja različitim tvarima.
 3. Imaju ptotugljivična i protubakterijska svojstva.
 4. I mnoga druga svojstva.

Katehini

Katehini pripadaju skupini polifenola. Imaju fenolnu strukturu. U zelenom čaju ima ih od 5 – 27%. Oni su korisni zbog izvrsne antioksidacijske aktivnosti. U zelenom čaju najviše ima Epigalokatehin galat (EGCG) katehina, a zatim epigalokatehin (EGC) katehina te epikatehin (EC) i epikatehin ECG) katehini.

Dobra svojstva katehina teanina u zelenom čaju su:

 1. Sprečavaju pojavu tumora.
 2. Poticanje smrti tumorskih stanica.
 3. Zaustavljanje rasta tumora.
 4. I mnoga druga dobra svojstva.

Važno za napomenuti da se vrše mnoga istraživanja na katehinima radi pronalaska lijaka od tumota. Jedna šalica zelenog čaja sadrži 10 – 40 mg polifenola s izrazitim antioksidativnim sadržaje.

Flavonoidi

Flavonoidi su jedna grupa heterocikličkih spojeva s kisikom te su oni pigmenti boja kao što se plava, zelena, žuta, naranđasta i crvena. Te tvari su isključivo biljnog porijekla. Flavonoide u velikim količinama možemo pronaći u: ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, tamnoj čokoladi, crnom vinu, voću, povrću i dr.

Dobra svojstva flavonoida teanina u zelenom čaju su:

 1. dokazano je da smanjuju pojavu raka,
 2. bolesti srca,
 3. ‘Journal of Cellular and Molecular Medicine“ objavio je da povećani unos smanjuje rizik za razvoj Alzheimerove bolesti,
 4. smanjuju kolesterol,
 5. snižavaju krvni pritisak,
 6. štite i pomažu prilikom infekcije,
 7. i mnoga druga dobra svojstva.

Teanin

Teanin (poznat kao hormon sreće) je aminokiselina koja se nalazi u listićima zelenog čaja. Izuzetno je poznat kao tvar koja poboljšava kvalitetu sna što je i znanstveno dokazano. Naime on povećava produkciju α-valova te blokira otpuštanje hormona.

Dobra svojstva teanina u zelenom čaju:

 1. Djeluje umirujuće i antidepresivno.
 2. Smanjuje umor.
 3. Poboljšava mentalne sposobnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Oolong čaj
Oolong čaj – Čajevi za mršavljenje – Zdrava dijeta

Oolong čaj pomaže kod snižavanja krvnog tlaka, poboljšava funkciju enzima, uklanja štetne slobodne radikale, ubrzava metabolizam, pomaže kod regulacije inzulina,...

Close