Žuti caj – Žuti čaj mršavljenje – Žuti čaj ljekovitost

Home > AZIJSKI ČAJEVI > Žuti caj – Žuti čaj mršavljenje – Žuti čaj ljekovitost

Žuti caj – Žuti čaj mršavljenje – Žuti čaj ljekovitost

Žuti čaj potječe od iste biljke kao zeleni, bijeli, crni i oolong čaj, a zove se Camellia sinensis. Žuti čaj proizvodi se po dugoj tradiciji u Kini. Postoje više vrsta žutih čajeva, a najpoznatiji je Silver Needle iz pokrajine Hunan. Kao što i samo ime kaže žuti čaj ima žutu boju. Tajna ovog čaja je u obradi listića. Listići se obrađuju slično kao i kod zelenog čaja. S toga su svojstva žutog čaja vrlo slična svojstvima zelenog čaja, te oni kojima se ne sviđa okus zelenog čaja, preferiraju žuti čaj kojemu je okus slađi i svježiji. Ovaj čaj izrazito je ljekovit, vrlo rijedak, te u povijesti dostupan samo carevima.

Ljekovita svojstva – žutog čaja

Žuti čaj

Žuti čaj ima jako slična ljekovita svojstva kao i zeleni čaj. Budući da im je sastav vrlo sličan imaju i ista ljekovita svojstva, ali valja napomenuti da se svojstva žutog čaja vrlo malo istražuju jer nije tako popularan kao zeleni. Žuti čaj danas postaje sve više populatan jer ima mnoga ljekovita svojstva.

   1. Briga o koži

Posjedujući mnoge antioksidante slično kao i zeleni čaj, žuti je čaj odličan način da spriječite znakove starenja i smanjite pojavu bora, starih pjega, mrlja i ožiljaka. [1]

   1. Gubitak težine

Žuti čaj izrazito je poznat kao jako dobar način za mršavljenje tj. gubitak kilograma. Tajna ovog napitka je u enzimu kojim obiluje tj. polifenola epigalokatehin galata (EGCG).

On stimulira oksidaciju masti tj. potiče sagorijevanje viška masnog tkiva i povečava potrošnju energije.

Istraživanja su pokazala kako je žuti čaj izrazito dobar za mršavljenje tj. prirodan i dobar način mršavljenja.

S obzirom na njegova svojstva u vezi s metabolizmom ovaj čaj je velika pomoć u prehrani.

To znači više prirodno poticanog sagorijevanja masti, a tijelo je time sposobnije regulirati težinu. [2]

Zato ako imate problema s viškom kilograma obratite pažnju na ovu ljekovitost kod ovoga čaja.

   1. Pomaže kod probave

Protuupalna svojstva ovog čaja mogu pomoći u smanjenju poremećaja rada crijeva te reguliranju rada crijeva, sprečavajući simptome tipa proljeva i zatvora. [3]

   1. Detoksificira tijelo

Budući da je ovaj čaj stimulans za jetru, on može ubrzati proces kojim se oslobađaju toksini iz našega tijela, pomažući time smanjiti metaboličko opterećenje. [4]

   1. Regulira dijabetes

Flavonoidi i antioksidansi u ovom čaju pomažu normalizirati oslobađanje glukoze i inzulina u našem tijelu, što je dobra vijest za dijabetičare i one s rizikom od te bolesti. [5]

   1. Štiti zdravlje srca

Smanjuje taloženje plaka i rizik od ateroskleroze, a to može pomoći u sprječavanju srčanog udara i moždanog udara, kao i koronarne bolesti srca. [6]

   1. Protiv raka

Dr. Yogeshwar Shukla, Indijski institut za toksikološka istraživanja, Lucknow, Indija, objavio je studiju u časopisu „Čaj i rak“, o sveobuhvatnom pregledu ovog čaja u prevenciji protiv raka.

U izvješću se navodi da su epigalokatehin, flavonol i polifenolni spojevi koji se nalaze u žutom čaju i dobro su poznati kao anti-kancerogeni i mogu značajno smanjiti rizik od razvoja raka. [7]

Ti antioksidanti imaju šanse neutralizirati slobodne radikale u tijelu koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati rak.

NAPOMENE

Budući da ovaj čaj sadrži jako potentne sastojke u sebi moguće su i neke nuspojave, kao što su povišeni krvni tlak, tjeskoba i nervoza, kao i gastrointestinalni stres i glaukom.

Kao i kod bilo koje druge vrste čaja koji sadrži kofein, prekomjerna količina ovog čaja povećat će hormone stresa i krvni tlak, što može dovesti do nervoze i pogoršati anksiozne poremećaje.

Zato pijte ovaj čaj u umjerenim količinama, 2 puta dnevno je preporuka.

Priprema – žutog čaja

Žuti čaj saznajte više

 1. Kuhajte vodu do između 70 – 80°C (ako stavite čaj u kipuću vodu onda ćete izgubiti tj. uništiti okus),
 2. tavite na 1 litru vode oko 20g čaja tj. na 2dl, 4g ili 1 čajnu žličicu,
 3. ostavite šalicu oko 3 minuta,
 4. nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog ukusnog, nadasve zdravog i vrlo rijetkog napitka.

Dodaci kuhanom – žutom čaju

Dodaci kuhanom zelenom čaju

Kao dodatak kuhanom žutom čaju možete koristiti sladilo, med, limun ili mlijeko.

Preporuča se da ne kvarite okus dodacima, ali ako vam se ne sviđa okus možete dodati sladilo ili med. Ne preporuča se dodavati mlijeko uz žuti čaj.

Uz sve ove dodatke valja imati na umu da ne pretjerivate jer u ovom čaju valja prije svega uživati.

Pakiranja – žutog čaja

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama. Izuzetno važno je da kupljeni žuti čaj bude dobro zapakiran u ambalaži (vakumiranoj ambalaži) u kojoj ne dolazi u doticaj s vanjskim zrakom.

Čuvanje – žutog čaja

Čuvanje žutog čaja

Ne prepotuča se čuvati žuti čaj duže od nekoliko mjeseci jer je ovaj čaj manje otporaniji od zelenog i bijelog čaja na oksidaciju, te če on nakon nekoliko mjeseci oksidirati i bit upropašten. Ako planirate duže čuvanje žutog čaja trebali biste ga pohraniti na tamno i hladno mjesto. Posuda u koju ga pohranjujete mora imati što manje zraka u sebi, te bi ovaj čaj trebali držati dalje od drugih aroma.

Preporuča se da kod kupnje žutog čaja kupujete čaj u vakumiranoj kutiji kako bi žuti čaj bio što manje u doticaju sa vanjskim zrakom.

Napomena!

Upotrebljavajte čaj do predviđenog datuma upotrebe otisnutog na pakiranju.

Uzgoj i berba – žutog čaja

Uzgoj i berba žutog čaja

Žuti čaj dobiva se od biljke Camellia sinensis. Uzgaja se samo u Kini i vrlo je rijedak čak i u Kini. Postoje više vrsti žutih čajeva koji se uzgajaju u različitim Kineskim pokrajinama. Uzgaja se u pokrajinama: Anhui, Sichuan, Guangdong, Zejiang.

Berba listića od biljke Camellia sinensis započinje malo kasnije nego kod berbe za bijeli čaj tj. u rano proljeće. Ipak ubiru se jako mali listići tj. pupoljci koji su prepuni antioxidansa. Ipak kod obrade ti prirodni sastojci se malo izgube, ali žuti čaj još uvijek sadržava više antioxidansa od zelenog čaj.

Obrada i razvrstavanje – žutog čaja

Obrada i razvrstavanje žutog čaja

Žuti čaj poznat je po svojoj posebnoj obradi. Listići žutog čaja fermentiraju više od listića zelenog čaja, ali ipak nisu posve fermentirali kao kod crnog čaja. Obrada listića žutog čaja, slična je obradi listića zelenog čaja. Razlika je što kod žutog čaja listići ostavljaju duže na sušenju, te oni izgube prirodnu zelenu boju i dobe žutu boju. Ovakva obrada, sličan obradi zelenog čaja, čini žuti čaj izrazito ljekovitim tj. identičnim svojstvima zelenog čaja. S toga žuti čaj je izrazito rijedak jer je lakše proizvesti zeleni čaj, te je zeleni čaj više poznatiji i prodavaniji nego žuti čaj koji je skuplji i s sličnim svojstvima kao i zeleni čaj.

Postoje više vrsta žutih čajeva, a to su Junshan Yinzhen tj. Silver Needle (iz pokrajine Hunan i valja ga razlikovati od bijelih čajeva), Huoshan Huangya (iz pokrajine Anhui), Meng Ding Huangya (iz pokrajine Sichuan), Da Ye Qing (iz pokrajine Guangdong) i Huang Tang (iz pokrajine Zhejiang). Od ovih čajeva poznatiji su Silver Needle i Huoshan Huangya, te ih čajoljubci preferiraju ako im se ne svidi okus zelenog čaja. Ipak mnogi načini pripreme žutog čaja su nestali jer nije bilo isplativo njihovo pravljenje.

Porijeklo i povijest – žutog čaja

Porijeklo i povijest žutog čaja

Žuti čaj potječe od iste biljke kao zeleni, bijeli, crni i oolong čaj, a zove se Camellia sinensis. Proizvidi se tradicionalno u Kini.

Žuti čaj ima svoju dugu povijest. Njega su pravili seljaci koji su ga davali caru. Naime žuta boja je kraljevska boja, te su seljaci svake godine kao počast caru, pravili posebni žuti čaj.

Postojalo je oko stotinjak različitih vrsta žutih čajeva. Svi su se oni razlikovali po svojim tehnikama pravljenja. S vremenom pravljenje žutih čajeva postalo je neisplativo, te su se tehnike s vremenom izgubile. Tako danas postoji samo nekoliko vrsta žutih čajeva.

Ostalo

Sastav
Sastav žutog čaja

Žuti čaj ima sličan sastav kao i zeleni čaj. Zbog toga imaju i slična ljekovita svojstva. Razlika jeto što žuti čaj sadrži više antioxidansa, ali ne puno više jer se oni gube prilikom obrade. Žuti čaj obiluje polifenolima, te amino kiselinama, topivim šećerom, vitaminima i to A, C (s njim i P jer P vitamin poboljšava absorpciju vitamina C) i E.

Zanimljivost
Egcg sastav žutog čaja

Žuti čaj izrazito je poznat kao jako dobar način za mršavljenje tj. gubitak kilograma. Tajna ovog napitka je u enzimu kojim obiluje polifenola epigalokatehin galata (EGCG). On stimulira oksidaciju masti tj. potiče sagorijevanje viška masnog tkiva, povečava potrošnju energije.

Istraživanja su pokazala kako je žuti čaj izrazito dobar za mršavljenje tj. prirodan i dobar način mršavljenja. Ako imate problema s viškom kilograma i vi možete provjeriti ovaj podatak.

Linkovi istraživanja:

[1]https://www.nature.com/articles/srep19710
[2]https://www.hindawi.com/journals/jt/2013/370460/abs/
[3]https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2013.1117
[4]https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2132
[5]https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/19390211.2013.790333
[6]https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-abstract/65ACCB520061
[7]https://pdfs.semanticscholar.org/db2c/643ec5320edf30e8ac36dbd21f25fd724cf7.pdf

One thought on “Žuti caj – Žuti čaj mršavljenje – Žuti čaj ljekovitost

 1. Poštovani, čestitam Vam na izvrsnoj ponudi i izvrsnim člancima vezano uz čajeve koje imate u ponudi. Imam jednu sugestiju da malo obratite pažnju na pravopis odnosno korištenje slova č i ć koji se koriste u tekstu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Read previous post:
Sencha čaj
Natural leaf – Natural leaf zeleni čaj – Sencha

Natural leaf najpopularnija je izvedba zelenog čaja. Listići se suše, te kako im i ime kaže potpuno su prirodni, neprevaljani...

Close